Bedste Jane og de mange børnebørn

00:24

70-årige Jane har i alt 12 børnebørn. Nogle er i dag voksne, andre mindreårige børn. Og for Jane er der stor forskel på at have børnebørn dengang og nu.

70-årige Jane Mikolejewsc har fire børn. De har tilsammen givet hende et dusin børnebørn - i alderen i dag fra 27 år til otte år.

Alt det, de skal have pakket sammen, alt det tøj, de skal have med, og alle de sko, de skal have med - og de bruger ikke det halve af det. 

Jane Mikolejewsc, bedstemor til 12

Nana på 23 år hører til Janes "første kuld", og Matilde på 13, Frida på 11 og Carla på 8 til det "andet kuld" - og Jane er og har altid været lykkelig for deres besøg i Jydegården ved Løkken. Også selv om der er stor forskel på at passe dem dengang og nu. For eksempel var en ganske særlig måde at passe børnebørnene på, når der blev holdt julefrokost, da Nana var lille: 

- Vi havde to to-personers sofaer, og der var sådan nogle brede armlæn, så når vi satte dem sammen, så havde vi en kravlegård. Og så blev I tre børn sat op i den, og så kunne vi få nogle øl og drammer. Så vidste vi jo, hvor vi havde jer henne, fortæller Nanas Bedste Bedste, Jane, der er kunstmaler. 

Læs også Bedste bedste: Camilla og Moffi tager sammen ud på eventyr

23-årige Nana og 70-årige Jane nyder hinandens selskab. De løber kvindeløb sammen, tager på café i Aalborg eller rejser på byferie sammen til Berlin. Jane og hendes mand Leif har ofte tager børnebørnene med på skiferier - og allerhelst uden børnenes forældre. Så går det hele meget nemmere, synes de begge.

Nutidens børnebørn

Matilde fra Herning og kusinerne Frida og Carla fra Aarhus tager gerne turen op til Nordjylland for at være sammen med deres Bedste Bedste. 70-årige Jane holder sig godt og går ikke af vejen for et løbende slag bordtennis med de tre piger. En tur på stranden eller et par timer med kunstneriske udfoldelser i Janes store atelier bliver det også tit til - og det hygger de sig alle med.

Jane tager afslappet på tingene, men hun oplever, at der i dag skal mere til, end dengang hun havde første kuld børnebørn:

  Foto: Michael Schmidt Thomsen

- Alt det, de skal have pakket sammen, alt det tøj, de skal have med, og alle de sko, de skal have med - og de bruger ikke det halve af det. Fordi jeg er jo ligeglad med, om de får våde fødder og sand mellem tæerne. Og jeg siger, jeg kan jo bare vaske det. Jeg vasker det, hvis det er sådan. Og jeg kan ikke holde styr på det. Prøv lige at tænke: at have 6 børnebørn. Jeg ved ikke, hvem og hvad hvis sko det er, og strømper det er. Så når de skulle hjem, så pakkede vi det sammen. Og den ene fik den andens tøj med, sukker Jane lidt opgivende. 

Læs også Mere end bare familie: Sebastian er kollega med sin Bedste Bedste

Og så er hun ikke engang begyndt at kommentere på børnebørnenes medieforbrug.

- Det er jo både godt og ondt, fordi så har de iPhone med, og de har iPad med, det har de i hvert fald haft de sidste tre år. Og så vil de ringe hjem til mor, og så - ja, ja, siger Jane.

Forsiden lige nu