Jammerbugt siger nej til naturnationalpark

I et høringssvar fra Venstre og Dansk Folkeparti i Jammerbugt Kommune lyder det, at Jammerbugt ikke kan godkende planerne for en naturnationalpark i Tranum, som de ser ud nu. De efterlyser dialog fra miljøministeriet.

Planerne om en naturnationalpark i Tranum har været længe undervejs, men nu har parken ramt en sten på vejen. 

Jammerbugt Kommune vil ikke være med til projektet, medmindre der sker markante ændringer. Sådan lyder det onsdag i et høringssvar fra borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V). 

Naturnationalpark Tranum har været undervejs, siden regeringen indgik en aftale om en natur- og biodiversitetspakke med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det har fået flere lokale stemmer til at komme med en kritik af projektet.

Kritik fra lokalområdet

Det oprindelige forslag til en naturnationalpark, Han Herred, skulle være et lokalt og kommunalt projekt. Med det nye projektforslag fra Miljøministeriet bliver parken et centralt og statsligt projekt. 

quote Vi har hele vejen ønsket en direkte politisk dialog med ministeren, men det er ikke blevet imødekommet

Mogens Christen Gade (V) i et høringssvar fra Jammerbugt Kommune

Det er ét af kritikpunkterne fra de to partier i Jammerbugt Kommune, der frygter, at projektet ikke får den nødvendige lokale opbakning.

- Vores oprindelige ønske var - og er stadigvæk - et lokalt projekt med et lokalt ejerskab, der bringer mere naturformidling og større tilgængelighed til området for vores borgere og gæster, siger Mogens Christen Gade i høringssvaret.

I efteråret kunne vi på TV2 Nord fortælle, hvordan lokale landmænd også undrede sig over flere dele af planen og ønskede ændringer på flere centrale punkter. Det samme gjorde borgmesteren, og det er nu endt i føromtalte høringssvar.

Seks krav til regeringen

For at Jammerbugt fortsat skal spille på samme hold som regeringen om projekt Naturnationalpark Tranum, har de fremsat seks krav til regeringen.

- Vi forventer, at der i høj grad bliver taget hensyn til dette officielle høringssvar fra Jammerbugt Kommune, som vi har forsøgt at gøre venligt, men også bestemt, siger borgmester Mogens Christen Gade i høringssvaret.

Krav fra Jammerbugt Kommune til regeringen

  1. Projektforslaget om Naturnationalpark Tranum skal ændres, så parken generelt anses som et aktiv for lokalbefolkningen.
  2. Fasevis evaluering af projektet. 
  3. Faseopdeling af projektet. Projektet må iagttages over en årrække, og derfor bør hele det 2800 ha store område ikke evalueres samtidig.
  4. Ingen færiste i offentlige veje. Samtidig ønsker man at give nabolandbrugene mulighed for en omstillingsperiode. Det kan lade sig gøre på baggrund af kravet om faseopdeling.
  5. Nej til lempede regler for dyrevelfærd. Ifølge Jammerbugt Kommune er lovændringen både unødvendig og uacceptabel og bør derfor ikke bruges i nogen naturnationalpark.
  6. Tydelig hovedindgang eller flere. Jammerbugt Kommune forventer, at Staten etablerer dem, men driften klares af kommunen og Naturstyrelsen.

I høringssvaret lyder det desuden, at Jammerbugt Kommune ikke kan gå med til, at der sættes hegn omkring det område, der udgør Naturnationalpark Tranum.

- Jammerbugt Kommune accepterer ikke den rigide hegning, der skal afgrænse hele naturnationalparken. I øvrigt er der i loven om naturnationalparker intet krav om hegning, siger Mogens Christen Gade i høringssvaret.

Efterlyser mere dialog

Venstre og Dansk Folkeparti i Jammerbugt Kommune føler ikke, at de er blevet givet den direkte dialog med ministeren og ministeriet, som de er blevet lovet. 

I høringssvaret skriver de, at der, på trods at flere skriftlige opfordringer, ikke har været vilje til at møde op eller at invitere Jammerbugt Kommune til dialog.

- Vi har hele vejen frem til høringsfasen ønsket en direkte politisk dialog med ministeren og regeringen om de lokale bekymringer. Det ønske er ikke blevet imødekommet, og derfor bliver det et nej til projektforslaget om naturnationalpark Tranum, siger Mogens Christen Gade.

- Medmindre der sker markante ændringer i forslaget inden den endelige vedtagelse i Folketinget, siger han.

Kommunen håber, at der bliver taget hensyn til det officielle høringssvar, og at det kan få ministeriet til at åbne for dialogen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland