SENESTE NYT:

Minkbranchens følgeerhverv: - Vi kan ikke gøre andet end at vente på hjælpepakker

Minkbranchens følgeerhverv kommer også til at lide under aflivningen af alle danske mink. På Gjøl forventer GVA Gruppen fyringer.

Et af de steder i landet, hvor minkfarmene ligger tættest, er på Gjøl. Her er også virksomheden GVA Gruppen, der blandt andet producerer minkudstyr som eksempelvis gyllerender. Netop den type produkter kan ikke bruges til andet end minkavl. Et erhverv som nu kommer til at ophøre for at sikre, at en mutation af coronavirussen ikke ødelægger chancerne for en vaccine. 

- Den første tanke var, at det kunne ikke passe. Det er jo et ekstremt stort eksporterhverv, som vi har været de bedste til i verden.

- Det næste var så: Hvad skal vi gøre med alt vores grej? Kan vi sælge det? Og lige umiddelbart kan jeg ikke se muligehed for at sælge det i Danmark. Og udlandet vil med stor sandsynlighed vækste, men de har mange gange deres egne kontakter, siger Jan Batsberg, salgschef og medejer af GVA Gruppen. 

Forventer fyringer

Firmaet producerer også til svin, men problemet er, at man lige nu står med et lager, som man har produceret til minkavl, og man har maskiner for 25 millioner kroner. Virksomheden står til at miste 20 procent af sin omsætning på lukningen af minkbranchen. 

- Det kan ende med, at vi må lukke den del, der har med mink at gøre. Jeg kan ikke se andre muligheder, vi kan ikke sælge det nogen steder. Vi kan kun få skrotprisen. Vi er nødt til at stå på standby til regeringen kommer med nogle hjælpepakker, vi kan acceptere, siger Jan Batsberg, som tilføjer:

- Vi vil komme til at tage nogle fyringer, for vi kan ikke have så mange mand gående, der ikke producere noget.