"Vi venter på bedre vejr": Bjærgning af Mærsk-containere sat på pause
Fem er drevet i land, 21 blev fundet på havbunden, men 20 Mærsk-containere mangler endnu.
- Vi vil, når vejret bliver bedre og mere stabilt, igangsætte en bjærgningsoperation, hvor vi bjærger alle de containere, som vi har fundet i vores søgning.
Sådan lyder det fra afdelingschef i Mærsks flåde, Nynne Scheuer i en pressemeddelelse, tre måneder efter 46 containere blev tabt fra et Mærsk skib natten til den 22. december.
For selvom lidt over halvdelen er blevet fundet, så er det langt fra alle.
Et eller andet sted i det danske farvande er der fortsat 20.
Men storm, sne og regn har besværliggjort bjærgningen henover vinteren, og derefter stoppede eftersøgningen til søs den 14. marts.
Skifter fokus
Selvom kalenderen nu siger forår, så er det ifølge Mærsk ikke tid endnu.
Først til juni, når vejrforholdene er blevet bedre, genoptages eftersøgningen til søs.
- De sidste seks uger af eftersøgningen registrerede vi kun fire nye containere, og alle sammen blev fundet ved at genbesøge og analysere data, som vi tidligere havde indsamlet i eftersøgningen. Vi fandt ingen containere ved søgning med skib i nye områder. Vi har derfor valgt at skifte fokus fra vores søgning til søs til i stedet at gennemgå og analysere de indsamlede data samt begynde planlægningen af bjærgningen, fortæller Nynne Scheuer.
Bjærgningsarbejdet har ikke båret den frugt, som håbet, og derfor skal der nu tænkes anderledes, før man giver det endnu et forsøg.
På havets bund
Siden containerne blev tabt har specialiserede fartøjer scannet et område af havbunden, som næsten svarer til 1.000 km2.
De fleste af de fundne containere har lagt på cirka 40 meters dybde og indenfor et område på seks km2.
Alle 21, som er fundet på havbunden, har været brudt i stykker.
- Jeg har fuld forståelse for, at man gerne så alle 46 containere bjærget, men det har desværre ikke været muligt. De fundne containere er brudt i flere stykker, og analyser fra eksterne ingeniørfirmaer viser, at mange af disse kan have gravet sig ned under sandet, hvor vi ikke kan se dem, påpeger Nynne Scheuer.