Afgørelsen i klitsagen er udskudt: Dommen falder først om to uger

Efter tre dage i retten med i alt ni vidneafhøringer er der endnu ikke faldet en afgørelse i sagen om hærværk på to klitter i Skagen.

Der kommer stadig til at gå noget tid endnu, inden vi finder ud af, om de to tiltalte i sagen om hærværk på to klitter i Skagen bliver kendt skyldige eller kan gå fri.

Fredag skulle have været sidste dag ved Retten i Hjørring, men ni vidneforklaringer og en lang dokumentation af væsentlige bilag har trukket spændingen i sagen noget tid endnu.

De to forsvarere i sagen og anklageren mangler stadig deres afsluttende procedure, hvor de skal lægge sagen frem, som de ser den efter tre lange dage ved Retten i Hjørring, for retsformanden og de to domsmænd, der efterfølgende skal votere, inden en eventuel dom kan gives.

Tilbage mangler stadig to dage i retten, hvor retssagen først tages op igen søndag den 18. april, hvor de to forsvarere og anklageren skal komme med deres procedure. Herefter skal retsformanden og de to domsmænd have tid til at votere og vende de forklaringer, der har været i retten, inden de kan afgive deres dom fredag den 23. april.

Det sidste punktum er derfor endnu ikke sat i sagen, der tog sit udspring tilbage i oktober måned 2019, hvor en gummiged kørte op på to klitter på Skagen Sønder Strand og skrællede toppen af de to klitter mellem klokken fire og fem om morgenen.

Vidne indkaldt igen

Hvad der skulle have været den sidste dag i retssagen begyndte med afhøring af et vidne som allerede dagen inden, om torsdagen, havde været i retten og afgive sin forklaring.

Vidnet var efter vidneafhøringen om torsdagen blevet ringet op af den ene af de to tiltalte, den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen, der ville høre, hvorfor han havde forklaret, som han gjorde. Vidnet fortalte derefter til Hans Andersen, at han havde misforstået de spørgsmål, han var blevet stillet i retten, og derfor blev han indkaldt som vidne igen dagen efter om fredagen, så alle misforståelser kunne banes af vejen.

Kulturhistorisk værdi?

Derudover var fire andre vidner indkaldt til at afgive forklaring i retten og mest af alt handlede det om, hvorvidt Skagen Sønderstrand er kulturarv. Hans Andersens forsvarer havde indkaldt to vidner, der begge har boet i Skagen, der skulle fortælle om den udvikling Skagen Sønderstrand har taget gennem årene. De lagde begge vægt på, at stranden har ændret sig, fordi der blev sandfodret på stranden i 2013 og 2014, og derfor har ændret sig udover det naturlige siden PS. Krøyer og de andre skagensmalere flittigt brugte stranden som motiv.

Omvendt havde anklageren indkaldt direktøren for Nordjyllands Kystmuseum, der mente, at det var til fare for kulturhistoriske værdier, da der blev gravet i de to klitter. Han lagde vægt på, at når der graves med en stor maskine kan det være til fare for kulturhistoriske værdier uanset, hvor meget sand, der blev flyttet.

- Det er et indgreb uanset hvor mange centimeter sand, der er fjernet, forklarede han i retten.

- Hvor dybt man skal grave i en klit for at skade kulturlag er ikke vigtig. Det vigtige er, at når man graver i en klit, kan man skade kulturlag, forklarede han videre i retten.

Arealets størrelse taget op igen

Endelig skulle et sidste vidne, en landinspektør, afgive forklaring. Han var efter skaderne på de to klitter blevet bedt af Hans Andersen om at lave en opmåling af klitterne og specielt skaderne på klitterne. Han forklarede i retten, at han ikke kunne give andet end et skøn på, hvor meget sand, der var flyttet i kubikmeter, men han forklarede, at han havde opmålt det areal, hvor gummigeden havde kørt på de to klitter til 806 kvadratmeter.

Til det spurgte anklageren, om der i det areal også var medregnet det område, hvor sandet, der var blevet skubbet af klitterne, lå. Til det svarede landinspektøren kort, at det ikke var medregnet i arealet på 806 kvadratmeter. Et vigtigt punkt for anklageren, der mener, at det område der er udøvet hærværk på, også indbefatter området, hvor sandet lå, efter det var skubbet ned fra de to klitter.

Endelig sluttede den tredje dag i retssagen med en lang dokumentation af bilag i sagen, som endte med at trække så meget ud, at retssagen skulle forlænges.

Det store spørgsmål om, hvorvidt Hans Andersen har bedt den 39-årige entreprenør om at skubbe sandet af klitterne, eller om entreprenøren har handlet selvstændigt bliver altså først senere besvaret i retten.


Klitsag i Skagen

Klit i Skagen

play Forlig sætter punktum i klitsagen

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

290321 Klitsag i Skagen - Sønder Strand

Dom i klitsag bliver ikke anket - men kommunen er snart klar til at rejse erstatningssag

PH 190321 att Birgit Hansen Still

Erstatningskravet er stadig ikke afklaret i klitsagen: - Vi skal finde ud af, hvordan vi får skatteborgernes penge tilbage

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland