Kommunalvalg: Kandidater prøver lykken i andre partier

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er gamle kendinge, og der er helt nye navne. Men listerne over de nordjyske kandidater til kommunalvalget 16. november rummer OGSÅ mennesker, der tidligere har stået på stemmesedlen - blot for en anden liste end nu.

I en tid, hvor der på Christiansborg sættes rekord i partihop, er det vel kun naturligt, at noget tilsvarende sker i nordjysk lokalpolitik.

Nogle af de nuværende byrådsmedlemmer er allerede hoppet i løbet af valgperioden: Peter E. Nielsen, mangeårigt konservativt medlem af byrådet i Frederikshavn, blev socialdemokrat. I Mariagerfjord forlod Jan Andersen Dansk Folkeparti, som han var valgt for, og meldte sig under Venstres faner. Line Vanggaard Pedersen, konservativt byrådsmedlem i Brønderslev, skiftede også til Venstre.

Borgmester skiftede

Det allermest prominente partihop skete på Læsø, hvor økommunens borgmester, der var valgt for Dansk Folkeparti, skiftede til Venstre.

220221 Karsten Nielsen, Læsø
Foto: Per Frank Paulsen

Meget naturligt er disse fire nu at finde på kandidatlisterne i deres nye partier.

Her kan man også se, at Kasper Maarup Andersen med en fortid som konservativt byrådsmedlem i Hjørring nu står på Venstres liste. Det samme gør - i Frederikshavn - Peter Laigaard, som tidligere har siddet i byrådet her for Liberal Alliance.

Prøver lykken med nye partier

Går man igennem listerne, finder man andre kandidater ved årets valg, som tidligere uden held har stillet op - men for andre partier eller lister: I Hjørring er Michael Engbjerg opstillet for Venstre, mens han sidst stod på Dansk Folkepartis liste. Byrådsvalget i Rebild rummer en længere liste over kandidater, der tidligere har stillet op andre steder end nu. I Vesthimmerland møder Vesthimmerlandslisten blandt andre med Thomas Jensen, der for fire år siden var opstillet for socialdemokraterne.

I Aalborg har både Radikale Venstre og SF fået ny spidskandidat, og på en måde har de to partier byttet: Den radikale spidskandidat hedder Jes Lunde, og han var i 17 år folketingsmedlem, valgt for SF. Hos SF i Aalborg er Peter Larsen ny spidskandidat. Han stod i 2013 på den radikale kandidatliste!

Flere grunde til at skifte parti

Der er kan være flere grunde til, at man skifter parti. Forklaringen kan være den enkle og helt legitime, at man er mere enig med ens nye parti end med det gamle - hvad enten det så er partiet eller politikeren, der har rykket sig!

I andre tilfælde skyldes skiftet uenighed om eksempelvis opstilling. Det kan også være, at man har gjort op med sig selv, at ens chancer for at opnå valg - og/eller for at få noget gennemført - er større i et nyt parti end i det gamle, eksempelvis hvis ens gamle parti står skidt i meningsmålingerne. 

Det kan man kalde opportunisme eller realpolitik, alt efter smag og behag. De fleste politikere ved, at muligheden for at få en mærkesag ført ud i livet typisk er større, hvis man er medlem af den gruppe, der har borgmesterposten - eller har en vis størrelse.

På kig hos andre partier

Nogle steder er det ikke kandidaten, men partiet, der er den udfarende kraft i forbindelse med et partiskift. Nogle partier har studeret valgresultatet i 2017 nøje for at finde navne, de gerne vil have på deres liste.

I Hjørring stillede lokalpatrioten Christian Engen fra Bindslev i 2017 op til byrådet som en af Lokallistens kandidater. På afstemningsstedet i Bindslev sognehus kom 996 og stemte, og af dem satte 298 kryds ud for Christian Engens navn. Lokallisten fik samlet set hver tredje stemme i Bindslev, men da listen samlet set blot fik to byrådsmandater, blev Christian Engen kun første-suppleant.

Christian Engen, der er aktiv sportsmand og formand for byens kultur- og aktivitetssted, gør denne gang et nyt forsøg på at komme til at repræsentere sin by i byrådet. Denne gang er det som kandidat for Venstre.

Forskel på partier er ikke altid stor

I kommunalpolitik er forskellen mellem de enkelte partier ikke altid så stor, og et skifte fra ét parti på samme fløj til et andet indebærer sjældent, at man i valgkampen skal argumentere for det stik modsatte af, hvad man tidligere har ment. De allerfleste, der hen ad vejen skifter parti, bevæger sig ikke så langt på den politiske akse. Christian Johnson er en af undtagelserne.

I 2013 stillede han op i Mariagerfjord Kommune for de konservative. Han fik et godt valg, men blev ikke valgt. I 2017 var han at finde på kandidatlisten hos, hvad mange vil opfatte som den modsatte side af det politiske spektrum - nemlig Alternativet.

Denne gang stiller Alternativet ikke op i kommunen, men Christian Johnson er atter kandidat - og denne gang (igen) for Det Konservative Folkeparti.

- Jeg tror, han føler, han er kommet hjem, og vi er glade for igen at have ham med på vores hold, siger den konservative spidskandidat Jens-Henrik Kirk.

Forsiden lige nu

Thor Strange og Sebastian Nielsen

Lystfiskere er bekymrede: - Her er der ikke ørreder om 10 år

Lucas Andersen

Kunne AaB have brugt ham? Se Lucas Andersens smukke første mål i England

270424 Rikke Vinther hund

play Magnus satte alle til vægs i nordisk hundekamp

Dorte

Efter lang kamp ændrede kommune afgørelse: Nu giver minister kritik

270424 Stork8

gallery Se billederne: Storken spottet i det nordjyske

Thor Strange og Sebastian Nielsen

Lystfiskere er bekymrede: - Her er der ikke ørreder om 10 år

Lucas Andersen

Kunne AaB have brugt ham? Se Lucas Andersens smukke første mål i England

270424 Rikke Vinther hund

play Magnus satte alle til vægs i nordisk hundekamp

Dorte

Efter lang kamp ændrede kommune afgørelse: Nu giver minister kritik

Til forsiden

Til forsiden