Seneste nyt:

Speciallæge snagede i Inges journaler - nu kritiserer patientforening lægers dobbeltrolle

Læger må arbejde privat for forsikringsselskaber på deres kontor på sygehuset, og det er dybt kritisabelt, lyder det nu fra foreningen Danske Patienter.

Da Inge Jensen for tre år siden var offer for et voldsomt trafikuheld, kom hun slemt til skade og havde derfor krav på erstatning.

Derfor blev hun indkaldt til en undersøgelse hos en speciallæge. Men til hendes store undren foregik undersøgelsen på sygehuset, selvom lægen udførte arbejdet privat for et forsikringsselskab.

Og det fik med det samme alarmklokkerne til at ringe hos Inge Jensen og hendes mand Torkil Jensen 

- Det er jo en forfærdelig sammenblanding, at en mand har et offentligt erhverv som hospitalsansat læge, og så kan han bruge de samme rammer til privat arbejde, siger Torkil Jensen, der har rejst en debat omkring lægernes dobbeltrolle på sin kones vegne.

Inge og hendes mand Torkil Jensen, der støtter op om sin kones sag.
Inge og hendes mand Torkil Jensen, der støtter op om sin kones sag.

Bekymrende bijobberi

Når en speciallæge har fri må han bruge sit kontor på regionens sygehus til at bijobbe for et forsikringsselskab. Lægen har ikke lov til at søge oplysninger i din patientjournal, men som TV2 Nord har fortalt, sker det alligevel.

I denne uge sætter vi fokus på lægers og forsikringsselskabers omgang med personfølsomme oplysninger. Foreningen Danske Patienter er bekymrede over lægernes dobbeltrolle.

- Man skal fange de her sager, siger Annette Wandel, vicedirektør for Danske Patienter.

Slog op i journal

Da Inge og Torkil Jensen mødte op til undersøgelsen hos speciallægen, var de utrygge ved lægens dobbeltrolle. Derfor optog de samtalen med lægen, der i forbindelse med undersøgelsen slog op i Inge Jensens journal.

Her kan man høre lægen sige:

- Det du giver samtykke på er, at du må indhente journaloplysninger, der ligger fra de sidste 10 år.

Torkil Jensen afbryder og siger:

- Nej, tre år.

- Ja... Det er lige meget. De vil have, at man finder ud af - og det står helt klart - om man har fejlet noget før, svarer lægen.

Hør et udsnit af optagelsen her:

- Jeg har ingen skrupler haft ved at optage samtalen, for det er lægens egen skyld og ham, der har skabt problemet, siger Torkil Jensen.

- Jeg gør ham opmærksom på, at han ikke må slå op i Inges journal, men han gør det altså alligevel med forklaringen om, at ”det forlanger de at jeg gør”. Det tolker jeg som forsikringsselskabet, uddyber han.

Ønsker øget kontrol

Foreningen Danske Patienter forlanger nu øget kontrol af de speciallæger, som ved siden af deres job på sygehusene også arbejder privat for et forsikringsselskab:

- I dag er det sådan, at regionerne fører tilsyn med, at man ikke logger ind uretmæssigt. Men Inge Jensens sag viser jo tydeligt, at kontrollen ikke er finmasket nok, og det skal der strammes op på, siger Annette Wandel, vicedirektør, Danske Patienter.

Torkil og Inge Jensen har afsløret, at to ud af de fire speciallæger, der skulle undersøge Inge efter hendes trafikuheld ulovligt brød ind i hendes journaler. Alligevel afviser det Regionale Overlægeråd i Region Nordjylland, at der er tale om et generelt problem:

- Der er brådne kar alle steder, det ved vi godt, men vores uvildighed i den sammenhæng vil jeg tillade mig at hævde er ubestridelig, siger Jon Caspersen, næstformand, det Regionale Overlægeråd, Region Nordjylland.

Fysiske rammer problematiske

De nordjyske overlæger erkender til gengæld, at det er et problem, hvis patienter er i tvivl om de sidder overfor en sygehuslæge - på sygehuset - eller en læge betalt af forsikringsselskabet:

- Det er gammel kotyme, at overlægerne, der er ansat på sygehusene, har lov til at bruge sygehusets faciliteter i en vis udstrækning, forklarer Jon Caspersen.

- Men hvis patienterne har været i tvivl, om de har mødt en læge i privat sammenhæng, så er det ikke godt nok, erkender han.

Torkil Jensen mener, at det bør få konsekvenser, når hver anden speciallæge der undersøgte Inge Jensen efter hendes trafikuheld ulovligt benyttede deres adgang til sygehuset journaler:

- Det tegner så klart et billede af, at det arbejde læger laver privat – det skal laves alle andre steder end på hospitalerne, siger Torkil Jensen.

Meldt til politiet

Lægen der optræder på den skjulte lydoptagelse har Region Nordjylland indberettet til Datatilsynet, som har meldt sagen til politiet. Den anden læge, som begik samme forseelse, har Datatilsynet ikke reageret overfor. 

Regionen har senere udsendt en indskærpelse af retningslinjerne for lægernes private arbejde på sygehusene.

Region Nordjylland har ikke ønsket at medvirke i et interview om sagen, men koncerndirektør Anne Bukh har i en mail til TV2 Nord skrevet:

"Efter TV2Nords omtale af en konkret borgersag i efteråret 2020, har vi fulgt op på området. De speciallæger, som udarbejder forsikringserklæringer, skriver i dag under på, at de ikke må anvende dataadgang til regionens IT-systemer, herunder data fra patientjournaler og øvrige helbredsoplysninger. Det underskrevne dokument opbevares i speciallægens personalemappe. En forsikringslæge må gerne arbejde på hospitalets computer, men lægen må ikke søge data om borgeren i regionens IT-systemer."

Region Nordjyllands


Se indslag om Danske Patienters kritik af lægernes dobbeltrolle her:


Frederikshavn Recycling

Kæmpestort grønt erhvervsområde på vej: Skal skabe 1.000 arbejdspladser

Morten Marinus

play Endnu en DF'er kaster håndklædet i ringen: Morten Marinus forlader Dansk Folkeparti

030521 Drab Ørstedsvej

liveblog Tredje retsdag i makaber drabssag: Følg livebloggen fra Retten i Aalborg

20180727-140508-1-4752x3163ma

play Tiltale: Bestilte narko med posten

Frederikshavn Recycling

Kæmpestort grønt erhvervsområde på vej: Skal skabe 1.000 arbejdspladser

Morten Marinus

play Endnu en DF'er kaster håndklædet i ringen: Morten Marinus forlader Dansk Folkeparti

030521 Drab Ørstedsvej

liveblog Tredje retsdag i makaber drabssag: Følg livebloggen fra Retten i Aalborg

Til forsiden

Til forsiden