Der skulle kun videregives oplysninger om en arbejdsskade, men Dianas læge sendte meget mere end det

Praktiserende læger arbejder også for forsikringsselskaber, og det betyder i flere tilfælde, at dybt personlige oplysninger videregives fra patienternes journaler uden tilsagn.

Diana Christiansen er smed og vant til at arbejde hårdt, men sidste efterår går det alligevel galt.

- Jeg vil bare lige fat i materialet, som står på gulvet, men det er tungere end jeg lige forventer, så jeg får et ordentligt skub i lænden, siger Diana Christiansen.

Hendes arbejde er derefter plaget af rygsmerter, som hun anmelder som en arbejdsskade. Hendes læge i Frederikshavn indsender hendes journaloplysninger til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der indsamler relevante oplysninger til en eventuel erstatningssag.

quote Jeg føler mig utryg

Diana Christiansen

Men lægehuset nøjes ikke med at indsende oplysninger om hendes ryg. Derfor får forsikringsselskabet også meget private oplysninger om Diana.

- Jeg finder ud af, at der er sendt mange andre oplysninger, som faktisk ikke er relevante for sagen - også meget private oplysninger, som f.eks. ting jeg har skrevet til min læge, siger Diana Christiansen.

Diana Christiansens læge fandt det relevant, at hun seks år før rygskaden blev opereret for en diskusprolaps, som hun ellers var kommet sig helt over.
Diana Christiansens læge fandt det relevant, at hun seks år før rygskaden blev opereret for en diskusprolaps, som hun ellers var kommet sig helt over.

Modtager honorarer

Både speciallæger og praktiserende læger får betaling af forsikringsselskaber for at lave lægeerklæringer i forbindelse med forsikringssager.

Det vil sige, at de modtager et honorar for at finde oplysninger i din journal. 

TV2 Nord har i flere tilfælde fortalt om nordjyske patienter, der har oplevet, at helt personlige oplysninger, som intet har med deres forsikringssag at gøre alligevel optræder i deres sager. Det bekymrer Interesseorganisationen Danske Patienter:

- Det er klart, at hvis der bliver sendt irrelevante oplysninger, som patienten slet ikke har givet adgang til, så er det for det første ulovligt, men også med til at skabe en mistillid til, at der bliver passet på ens data. Det er virkeligt skadeligt, siger Annette Wandel, formand, Danske Patienter.


Vil ikke kommentere

TV2 Nord vil gerne have en forklaring på, hvorfor Diana Christiansens læge har sendt personlige oplysninger, som er endt hos forsikringsselskabet. Men Lægerne i Asylgade 19 i Frederikshavn har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

- Jeg føler mig utryg. Jeg troede, jeg kunne have tillid til min læge, men det kan jeg åbenbart ikke, siger Diana Christiansen.

Interesseorganisationen Danske Patienter mener, der er behov for en undersøgelse, for at se, om patienter generelt er i tvivl om, hvad de har givet samtykke til.

- Det er vigtigt, at man sørger for, at det kun er relevante oplysninger, der anvendes til at belyse patienten. De cases TV2 Nord omtaler viser jo tydeligt at, det ikke kun er vedkommende oplysninger man bruger i de her sager, og det er bekymrende, siger Annette Wandel.


Skriftligt svar fra lægehuset

Selvom lægerne i Asylgade 19 i Frederikshavn ikke har villet stille op til interview, har de svaret skriftligt på vores spørgsmål:

Hvordan sikrer lægehuset sig, at gældende gdpr-regler overholdes, når forsikringsselskaber beder om journaloplysninger?

- Vi tjekker samtykke. Gennemgang af journalmateriale. Sender pr. sikker mail eller med post.

Hvordan informeres patienten om, hvad der er givet samtykke til – og hvad der evt. ikke gives samtykke til?

- Pt. giver samtykke til forsikringsselskab. I Databeskyttelsesforordningen er der regler om, at offentlige institutioner, som fx AES, kan indhente de oplysninger, der er nødvendige for, at der kan træffes en afgørelse i sagen.

Hvordan honoreres lægehuset for sit arbejde med at fremskaffe de nødvendige journaloplysninger?

- Fast honoraraftale med Lægeforeningens attestudvalg og Forsikring & Pension.

Hvad er der sket i den konkrete sag, hvor Diana mener, at der er udleveret oplysninger, som intet har med hendes aktuelle arbejdsskade at gøre?

- Hvis Diana giver samtykke og præciserer klagen, vil vi gerne give et uddybende svar. 

Ingen erstatning

Diana Christiansens forsikringsselskab vil ikke dække hendes rygskade med henvisning til den tidligere operation for en diskusprolaps. Hendes arbejdsskade er endnu ikke afsluttet. Nu frygter hun, at hendes private oplysninger stadig ligger i hendes sag:

- Jeg har fået en kopi af det journalmateriale, som er sendt til forsikringsselskabet. Og jeg kan bare sige, at det meste af det bare burde brændes. Det har de intet at bruge til, siger Diana Christiansen.

Se hele TV-indslaget om de snagende læger her:

TV2 Nord har dokumenteret flere tilfælde, hvor læger videregiver for mange oplysninger fra patienters journaler uden deres vidende.

Når læger snager

SPLIT 2 BILLEDER.00_00_00_23.Still001

play Diana fik ret: Læge brød sin tavshedspligt

PH 060721 IN Ringe kontrol af læger Still3

play Politiker efter afsløring af lægers brud på loven: - Vi skal have en meget stærkere kontrol

teaser carina

play Forsikringsselskab sendte Carinas journal til en fremmed

Samtykke-sjusk

play Sager om forsikringsselskabers samtykke-sjusk - Carina er bare den seneste i rækken

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland