Aldrig undersøgt før: TV2 Nord tester nordjysk vand for kræftfremkaldende stof

Meget nordjysk drikkevand løber stadig i gamle eternitvandrør med asbest.

For et par uger siden kunne vi på TV2 Nord fortælle, at asbestfibre i drikkevand måske er farligere, end hidtil antaget. 

Mens den generelle opfattelse længe har været, at asbest kun er kræftfremkaldende ved indånding, fortæller en af de førende overlæger på området nu, at lægevidenskaben længe har ment, at der ikke er nogen god grund til at tro, at det ikke er farligt at indtage asbest - for eksempel gennem vand.

På trods af at en del af det danske drikkevand stadig løber gennem gamle eternitvandrør, som indeholder asbest, er vandet i Danmark aldrig blevet testet for asbestfibre.

Derfor satte vi os på TV2 Nord for at få testet, om der kan måles asbestfibre i nordjysk drikkevand. 

I samarbejde med vandforsyningsselskaberne i Aalborg, Hjørring og Frederikshavn fandt vi frem til fire steder i Nordjylland, hvor der ligger gamle eternitvandrør: Annebergvej i Aalborg, Rimmens Alle i Frederikshavn, Hirtshalsvej i Hjørring og Drachmannsvej i Skagen. Det er her, vi tog vandprøver, som blev sendt til udlandet for at blive testet.

Sådan gjorde vi

Vi har i samarbejde med med vandforsyningsselskaberne i Aalborg, Hjørring og Frederikshavn fundet fire gader, hvor der løber gamle eternitvandrør.

Det er firmaet Eurofins, som har fået et udenlandsk søsterselskab til at teste vandprøverne for asbest, da det ikke gøres i Danmark.

Vi har selv udtaget prøverne direkte fra vandhaner i bygninger på de fire veje. Prøverne blev taget i fremsendte beholdere og blev leveret til teststedet indenfor 24 timer. Efter cirka 1,5 uge modtog vi svaret.

Se her, hvordan det gik med testene:

Efter halvanden uge kom der svar. Heldigvis blev der ikke fundet asbest i nogen af prøverne. 

Mens vi ikke tester vandet for asbest i Danmark, bliver det gjort i flere andre lande, og i Italien er der fundet asbestfibre i drikkevandet.

Erik Arvin, der er professor emeritus i vandforsyning ved DTU Sustain, forklarer, at der kan være forskel på vandet i Danmark og Italien.

- Jeg kunne forestille mig i Italien, at det er noget kalkaggressivt vand, og det er der også nogle steder herhjemme, selvom det ikke må være det, vandet skal være kalkneutralt. Hvis det er kalkaggressivt kan det opløse asbestcementen, så teoretisk set vil der kunne ske afgivelse af asbest, hvis det er kalkaggressivt vand, siger Erik Arvin.


Seneste nyt

fra Nordjylland