En ekstra særlig studenterkørsel: Unge med særlige behov kom endelig på vogntur

Dagens studenterkørsel skabte glæde for dimittenderne med særlige behov på vognen - og stolte tårer fra forældrene, der sendte dem afsted.

Det lignede en ganske almindelig vogntur, da en flok unge mennesker steg på studentervognen med Tessa-musik bragende ud af højtalerne og en øl i hånden. 

Eneste forskel var, at der var et par pædagoger og nogle kørestole med ombord. 

Fredag var der ekstra sommerfugle i maven for en håndfuld elever på Voksenskolen for Undervisning og Kommunikation i Aalborg (VUK). De blev nemlig den første specialklasse nogensinde, som endelig fik muligheden for at køre på studentervogntur. 

- Med sådan noget musik, det her fantastiske vejr og næsten halvdelen af skolen med på vognen, så bliver det ikke bedre, lød reaktionen fra en spændt elev, Daniel Hayes. 

Det er mega fedt at være på studenterkørsel, sagde en glad dimittend, Daniel Hayes.
Det er mega fedt at være på studenterkørsel, sagde en glad dimittend, Daniel Hayes.
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

quote - Det, at vi kan være på lige fod med andre gymnasier og uddannelser, det er fedt, fordi vi er jo faktisk ikke inkluderet i det her ellers.

Daniel Hayes, STU-dimittend, VUK Aalborg

Glade elever og stolte forældre 

De unge har gennemført en STU, der er en særligt tilrettelagt uddannelse for unge med særlige behov. Turen gik rundt i Aalborg, hvor de stoppede ved elevernes familie, der stod klar til at fejre de nyudklækkede afgangselever på havnefronten. 

Eleverne havde glædet sig og lavet bannere og skilte, mens skolen stod for finansieringen af studenterkørslen - og gav to kolde øl med på vejen.

- Det, at vi kan være på lige fod med andre gymnasier og uddannelser, det er fedt, fordi vi er jo faktisk ikke inkluderet i det her ellers, siger Daniel Hayes. 

Studenterkørsel VUK
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Ifølge forældrene havde eleverne set frem til studenterkørslen i flere måneder.

- Vi har glædet os rigtig meget, og Mikkel har brugt de sidste 14 dage på at arrangere festen. Han gik meget op i, at der skulle være nok med chips og cola, sagde Martin Buch Rosendal, far til en af eleverne.

For ham var det en stor oplevelse at se sin søn komme kørende på en studentervogn.
En drøm, de aldrig havde troet, skulle gå i opfyldelse.

- Det kan slet ikke beskrives. Det er næsten lige så stort, som da han fik huen på, lyder reaktionen fra den stolte far. 

Hvad er VUK?

VUK (Voksenskolen for Undervisning og Kommunikation) er et kompetencecenter inden for kompenserende specialundervisning til unge og voksne.

Specialundervisning for voksne gives til personer med særlige behov efter lovbekendtgørelsen om specialundervisning for voksne.

Undervisningen er tilpasset den enkelte brugers forudsætninger, færdigheder og behov og gives til personer, der ikke kan modtage relevante tilbud efter anden lovgivning.

Målet med specialundervisning for voksne er:

  • At afhjælpe eller begrænse virkningerne af et fysisk eller psykisk handicap.
  • At fremme færdigheder, der kan imødegå elevens handicap.
  • At fremme elevens muligheder for aktiv deltagelse i samfundslivet.
  • At forbedre elevens funktion, herunder personlige udvikling og kvalifikationer.


Kilde: vuk.aalborg.dk

Første, men ikke sidste vogntur 

- Det er lykkedes at finde sponsorer og det hele er gået op i en højere enhed, så nu står vi her. Det er fantastisk, lyder det fra Steen Dall, som er viceforstander på VUK Aalborg. 

Ledelsen på skolen har i flere år forsøgt at få en vogntur for de unge med særlige behov op at køre, men netop de særlige behov har skabt lidt udfordringer i målet om at sende studenterne afsted. 

- Vi har jo selvfølgelig været spændte på, om eleverne var modige nok til at sætte sig op i lastbilen. Der var også nogle, der var lidt i tvivl, om det nu var en god idé. Det løser vi ved at køre bagefter vognen i en bus, fortæller Steen Dall.

Og eleverne er lykkelige for, at skolen har arbejdet hårdt for at få en studentervognkørsel stablet på benene. 

-  Vi er jo specielle med forskellige behov, og at skolen går ind og betaler for at få det hele til at ske med den her bil, det glemmer jeg aldrig. Jeg havde ikke regnet med, at vi skulle ud og køre i sådan en, siger en begejstret Daniel Hayes, som nyder at feste og fejre, ligesom alle andre studenter disse dage: 

- Jeg har skålet og råbt og danset med armen, lyder det fra Daniel Hayes, som sidder i kørestol. 

Efter en sjov dag i vognen kører de nyudklækkede VUK-dimittender tilbage på skolen, hvor de siger farvel og tak efter tre gode år. At kulminationen på det hele blev en ikke forventet vogntur, har været til stor glæde for både elever, forældre og skole: 

- Det er første gang, men det er bestemt ikke sidste gang, at vi laver studenterkørsel med vores elever. Det er helt fantastisk, det her, siger viceforstander Steen Dall. 

Se hele indslaget fra studenterkørslen:


Seneste nyt

fra Nordjylland