Faste plejeteams falder i god jord, men ældreråd frygter økonomien i nyt udspil
Holger Pedersen, der er formand for ældrerådet i Rebild Kommune, tager blandet imod regeringens ældreudspil.
Der er både gode og dårlige tiltag i regeringens udspil til en nye ældrereform, lyder det fra flere nordjyske kommuner.
Alt imens regeringen tirsdag præsenterede sit udspil til en ny ældrereform, var en række repræsentanter fra de nordjyske kommuner på vej mod Fredericia for at deltage i et ældre-stormøde.
I bussen fra Nordjylland kunne de på TV se statsminister Mette Frederiksen (S) flankeret af formand for Venstre Troels Lund Poulsen, formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen og Ældreminister Mette Kierkgaard (M) holde pressemøde om regeringens udspil.
Et af hovedpunkterne i udspillet er, at hjemmeplejen fremover som udgangspunkt skal bestå af faste teams, som skal være med til at sikre, at de ældre møder kendte ansigter til deres hjemmehjælp.
- Det er en god ide med faste teams, for det er en af de ting, som de ældre beklager sig over. At der kommer så mange, at de føler, at det er Fredericia banegård. Men realistisk kommer det til at koste penge, fordi uvilkårligt vil effektiviteten blive lidt dårligere. En mægtig god ide, men jeg er bare bange for, at der ikke er økonomi til det, siger Holger Pedersen, der er formand for ældrerådet i Rebild Kommune.
En milliard om året fra 2027
I regeringens udspil vil der også blive afsat penge til det, regeringen selv kalder ”et mærkbart kvalitetsløft af ældreplejen”. I første omgang er der tale om godt 300 millioner kroner i 2024, mens det beløb vil stige henover de efterfølgende år, indtil der fra 2027 årligt bliver afsat en milliard kroner til området.
- En milliard på landsplan betyder fem millioner i Rebild kommune. Det kommer ikke til at batte ret meget, siger Holger Pedersen og fortsætter:
- Al den her forandring vil koste penge. Og hvis der kommer til at mangle penge, må kommunerne jo spare et andet sted. Så jeg er lidt ked af, at der ikke er flere penge med, lyder det fra formanden for ældrerådet.
Større ansvar til medarbejdere
Ældrereformen berører ikke kun forholdene for de ældre, men også for personalet, der, hvis det står til regeringen, fremover skal sættes mere fri og have et større ansvar.
”Du, der er tæt på den ældre, skal fremover være med til at bestemme mere”, lyder det blandt andet i reformudspillet, hvor der bliver lagt op til, at medarbejderne på ældreområdet, i samarbejde med den ældre, fremover skal være med til at finde frem til den ældres ønsker og behov for hjælp.
- Jeg synes helt sikkert, at det er mange interessante perspektiver i udspillet. Det, at vi mere kan frisætte arbejdet og måske få arbejdsglæden tilbage, ved at de ikke er så bundne af specifikke minutter, det synes jeg, er meget interessant, siger Mette Rohde, der er afdelingsleder for ældre og senior i Vesthimmerlands Kommune.
Lønløft og mindre bureaukrati
Det nye udspil falder også i fin jord på borgmesterkontoret i Brønderslev, hvor kommunens borgmester Mikael Klitgaard (V) ser frem til, at ældreområdet formentligt kan blive sat mere fri og underlagt mindre bureaukrati.
- Jeg håber, at vi kan blive fri for at bruge så mange kræfter på det administrative, der er dér, mulighederne ligger i at kunne lave en bedre ældrepleje, siger Mikael Klitgaard (V).
I regeringens udspil fremgår det også, at der er aftalt et lønløft for ansatte i ældreplejen, ligesom kvaliteten skal øges på SOSU-uddannelserne, så flere får lyst til at tage en uddannelse inden for SOSU-fagene.
- Jeg håber, at nogle af de her tiltag får flere til at ville arbejde inden for området. Det er jo præcis de ting, medarbejderne har påpeget, der kan gøre, at det ikke er et attraktivt arbejdsfelt, siger Mette Rohde.