LIGE NU:

Fodboldklubber glæder sig til at komme i gang igen: - Jeg har 500 medlemmer, der har det som køer, der skal på græs

Regeringens ekspertgruppe har regnet på flere ting, der kan genåbne 1. marts. Det gælder blandt andet udendørs fritidsaktiviteter i Nordjylland.

Solen begynder at skinne skarpere og være på himlen i længere og længere tid. Vinden begynder stille og roligt at lugte af græs, og de grønne farver finder igen vej gennem det grå vintermørke.

Når årstiden skifter fra vinter til forår, plejer det også at betyde, at fodbolden begynder at rulle igen på nordjyske græsmarker. Meget tydede på, at boldene stadig skulle ligge stille en rum tid endnu, men en lysning er kommet i form af regeringens ekspertgruppes anbefaling til, hvad der kan genåbne i samfundet.

quote - Det er simpelthen så godt, at vi kan komme lidt i gang igen.

Flemming Thingbak, Formand, IF Skjold Sæby.

Her anbefaler de, at forsamlingsforbuddet for udendørs idræts- og foreningsaktivitet hæves fra 5 personer til 20 personer.

- Vi er rigtig glade, og der er rigtig mange piger og drenge, der glæder sig til at komme ud og spille fodbold, det er der slet ingen tvivl om. Jeg tror, at det fællesskab, der er i klubberne, kan give meget til de her børn og unge, siger Anders Brandt, der er formand for fodboldklubben FFI.

I lang tid har fodboldklubberne ligget stille på grund af det lave forsamlingsforbud, der har gjort det mere end svært at samle to hold til en kamp. Med de nye anbefalinger kan man stadig ikke nå op på 22, som det kræver at spille en klassisk fodboldkamp, men nu er der rum til, at træningen flere steder kan blive genoptaget.

- Jeg har 500 medlemmer der har det som køer, der venter på at komme på græs igen. Vi glæder os helt vildt, og så er det jo en stor kontrast til, at vi har været spæret inde, så at kunne komme ud og sparke til en bold og mødes med dem, man gerne vil, siger Flemming Thingbak, der er formand for fodboldklubben IF Skjold Sæby.

DGI: Motivation blandt frivillige er faldet

DGI er hovedorganisation for mere 7300 lokale idrætsforeninger, og i Nordjylland er formanden optimistisk med udsigten til ’lys for enden tunnelen’.

- Jeg blev jo glad. Vi har savnet at komme ud at lave noget idræt, siger Peter Otto Yde, der er formand for DGI Nordjylland.

Han peger på, at man børn og unge måske har lagt sig lidt ud, fordi de ikke har kunnet dyrket idræt i foreningerne.

- Og de savner at træne og have socialt samvær igen. Os som er vant til at komme i foreningerne med træner og faste tider har haft det svært.

Peter Otto Yde fortæller, at foreningerne har haft svært ved at holde motivationen blandt de mange frivillige høj under nedlukningen.

Derfor bliver der meget arbejde med at få foreninger til at køre som før coronapandemien. Men DGI er forberedte, forsikrer han.

- Vi har gået og forberedt os på den her situation. Vi har genstartstanker og kommer til at køre en kampagne, der skal hjælpe foreninger til at rekruttere frivillige og til at kommunikere deres tilbud. Og selvfølgelig og formidling af restriktionerne, siger Peter Otto Yde til TV2 Nord.

Tilbage til fællesskabet

Nu venter fodboldklubber på, hvad der endeligt bliver vedtaget fra Folketingets side. Tirsdag eftermiddag mødes regeringen med Folketingets partier for at drøfte genåbningen af samfundet, og Statsminister Mette Frederiksen har allerede meldt ud, at onsdag vil det være på plads, hvad der kan genåbne fra den 1. marts.

quote - Alt tegner i retning af, at det bliver et dejligt forår.

Flemming Thingbak, Formand, IF Skjold Sæby.

I mellemtiden håber klubberne både for egen, men specielt også for børnenes skyld, at de igen kan få græs under fødderne.

- Vi er alle berørte af corona og noget af det, vi begynder at savne, er at være sammen mere, end vi har kunnet. Hvis der er noget, vi ikke har lyst til, er det, at unge mennesker er kede af at være lukket inde og føler sig ensomme. Det er simpelthen så godt, at vi kan komme lidt i gang igen, siger Flemming Thingbak.

- Kammeratskabet, fællesskabet er det vi savner allermest, det er der ingen tvivl om, det kender jeg selv, og det kan vi jo mærke, at det er det, vi higer efter, så jeg tror, at det er alfa og omega, at man kommer ud og ser hinanden enten her, i skolen eller andre steder. Jeg tror, at vi er parate til at gå langt for at undgå smitte og undgå store dramatiske overbelastninger på sygehusene, men vi vil virkelig også gerne spille noget fodbold, hvis de vurderer, at det kan lade sig gøre, siger Anders Brandt Sørensen.

I klubhusene ligger boldene pumpet og afsprittet, og de er klar til at komme i brug. Meget tyder, at det allerede kan ske fra den 1. marts.

- Alt tegner i retning af, at det bliver et dejligt forår, siger Flemming Thingbak.