LIGE NU:

Grundlag for nedlukning af syv nordjyske kommuner kritiseres: - Det skriger til himlen

Usikre testsvar på en nordjysk minkfarm var medvirkende til, at regeringen besluttede at aflive alle mink, samt lukke Nordjylland ned i flere uger.

Frank Andersens minkfarm ved Hjørring var den fjerde besætning i Danmark, der fik konstateret coronasmitte. Det konstaterede Fødevarestyrelsen på en kontrol den 11. august 2020.

Det gjorde, at Frank Andersens farm fremover hos myndighederne blev kaldt "farm 4", og lige præcis denne farm får afgørende betydning for den videre udvikling i sitiationen omkring mink i Danmark. 

Nye prøver viser antistoffer

Tre uger efter, at der er konstateret coronavirus på Frank Andersens farm, bliver der taget nye prøver. De viser, at dyrene nu har dannet antistoffer mod det smitsomme virus Sars-CoV 2, som er en minkvariant af coronavirus. Det fik Frank Andersen til at håbe, at han måske kunne få lov til at beholde sine dyr.

- Hvis vi skal have en fremtid i minkbranchen er det nødvendigt, at vi har avlsdyr, der er modstandsdygtige overfor smitten, så derfor håber jeg, at mine dyr kan bruges i fremtiden, sagde Frank Andersen dengang.

Mink smittet for anden gang 

Men håbet varer kun godt en måned. Den 2. november viser nye test, at minkene er smittede igen.

quote Jeg vil da nødig være skyld i, at folkesundheden kommer i fare, så ældre eller svage personer risikerer at blive meget syge eller dø af corona. Det kunne godt tyde på, at minkfarme udgør det eksperterne kalde et smittereservoir

Frank Andersen, minkavler, Hjørring

Resultatet er chokerende. Det kan nemlig betyde, at coronavirus har muteret, og at netop minkfarme derfor udgør en trussel i forhold til en fremtidig vaccine, fordi mink kan smitte mennesker og omvendt.

- Jeg vil da nødig være skyld i, at folkesundheden kommer i fare, så ældre eller svage personer risikerer at blive meget syge eller dø af corona. Det kunne godt tyde på, at minkfarme udgør det eksperterne kalde et smittereservoir, sagde Frank Andersen den 10. november.

Den nye smitte betyder restriktioner og aflivninger

To dage efter fundet af den nye smitte på "farm 4" indfører regeringen den 4. november hidtil usete restriktioner.

Alle mink i Danmark skal aflives – også avlsdyr. Syv Nordjyske kommuner lukkes ned og alle borgere opfordres til at lade sig teste for coronasmitte.

Det er frygten for virusmutationer blandt mink, der er årsag til at regeringen beordrer alle mink i Danmark slået ned. Ifølge regeringen er især Nordjylland ramt af tilfælde, hvor mink har smittet mennesker med virus. Statens Serum Institut har fundet otte tilfælde, hvor nordjyder har fået konstateret smitte med den såkaldte cluster 5-virus. Myndighederne frygter, at en ny pandemi kan udvikle sig i Nordjylland og dermed true en fremtidig vaccine mod coronavirus.

TV2 Nord fortæller, som det første medie, om det nye og andet smittetilfælde på Frank Andersens farm. Det er det første kendte tilfælde, hvor en minkfarm er smittet to gange. En oplysning, der sætter de skrappe restriktioner mod Nordjylland i perspektiv.

Vi beder Fødevarestyrelsen om resultaterne af de nye prøver, så snart de foreligger. Men Fødevarestyrelsen svarer først langt senere.

14 dage efter nedlukningen bliver Nordjylland den 19. november pludselig taget ud af isolation. Massetest af den nordjyske befolkning har ikke vist spor af den frygtede cluster 5-variant af minkvirus, og i mellemtiden er millioner af mink slået ihjel.

Få dage senere d. 24.november siger fødevarechef Henning Knudsen fra Fødevarestyrelsen til P4 Nordjylland, at en minkfarm ved Hjørring har været smittet med den samme virus to gange.

TV2 Nord rykker Statens Seruminstitut SSI flere gange, for at få bekræftet, at der er tale om Frank Andersens farm, altså den, som de kalder "farm 4". Men SSI svarer aldrig. Frank Andersen modtager i øvrigt heller ikke testresultat fra SSI.

- Jeg har da været nervøs for, at mine dyr var blevet smittet med noget meget farligere anden gang, for alle talte om cluster 5, sagde Frank Andersen, der på det tidspunkt for længst havde aflivet alle sine dyr.

quote Der kan være tale om samme virus, som ramte farmen i august, men det udelukkes ikke, at der kan være tale om en såkaldt tæt beslægtet variant af ukendt oprindelse.

Seruminstituttet

Først 12 dage senere søndag d. 6. december lægger Seruminstituttet prøvesvarene fra "farm 4" ud på deres hjemmeside. Her tager de forbehold for deres testresultater og skriver:

- Der kan være tale om samme virus, som ramte farmen i august, men det udelukkes ikke, at der kan være tale om en såkaldt tæt beslægtet variant af ukendt oprindelse.

Med andre ord er Seruminstituttet i tvivl om deres egne prøver.

Formand om minkavlivninger: - Det skriger til himlen

Ole Bakke, der er formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, er rystet over, at beslutningen om at aflive alle mink i Danmark ikke er bedre fagligt funderet.

quote Det kommer bag på mig, at myndighederne ikke har været 100 procent sikre, når de har taget en så drastisk beslutning, som det er at aflive alle mink i Danmark. Det skriger til himlen af inkompetence

Ole Bakke, formand, Nordjyllands Pelsdyravlerforening.

- Det kommer bag på mig, at myndighederne ikke har været 100 procent sikre, når de har taget en så drastisk beslutning, som det er at aflive alle mink i Danmark. Det skriger til himlen af inkompetence, siger Ole Bakke.

Fredag den 11. december har Venstre indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til et samråd om sagen. Smitten på "farm 4" indgik i regeringens beslutning om at aflive alle mink i landet, og lukke Nordjylland ned i flere uger, selvom der reelt ikke var tale om en ny smitte. Magnus Heunicke (S) erkender, at der var tale om den samme virusstamme, som to gange har givet positive coronaprøver på Frank Andersens minkfarm.

Venstre: Regeringen har overreageret

Det nordjyske folketingsmedlem Karsten Lauritzen (V) mener, at regeringen har overreageret i nedlukningen af Nordjylland og minksagen.

- Det er tydeligt for mig nu, at regeringen traf beslutningen på et meget spinkelt grundlag, og det har haft store konsekvenser både økonomisk for Nordjylland og personligt for minkavlerne, siger Karsten Lauritzen.

TV2 Nord har begæret aktindsigt i testresultaterne fra "farm 4". Her fremgår det, at Fødevarestyrelsen allerede den 9. november får besked fra Seruminstituttet om, at minkene er smittet også anden gang med den samme virus. Alligevel går der næsten en måned før Seruminstituttet den 6. december offentliggør resultatet, og Frank Andersen endelig får vished om, at hans mink ikke har været en risiko for at starte en ny pandemi.

TV2 Nord har stadig ikke fået svar på, hvornår regeringen fik besked om, at "farm 4" var smittet to gange, samt hvilken betydning det fik for nedlukningen af Nordjylland, og beslutningen om at udrydde alle mink i Danmark.

De spørgsmål har TV2 Nord nu begæret aktindsigt i i Sundhedsministeriet.