Minkfarm i Hjørring smittet med coronavirus for anden gang

En minkfarm nær Hjørring er for anden gang ramt af coronasmitte. Det kan betyde, at virus er muteret og dermed udgør en risiko for en fremtidig vaccine.

Minkavler Frank Andersen er ikke længere kun ekspert i mink. Han er nu også ekspert i coronasmitte. Hele to gange i løbet af få måneder har han oplevet, at hans farm er blevet smittet. Han har ellers kæmpet for, at hans dyr, der har overlevet den første sygdomsbølge kunne blive resistente avlsdyr i fremtiden, men nu er den drøm bristet.

- Det jeg har arbejdet frem imod var,  at jeg kunne beholde mine mink med de antistoffer, som de har opbygget, og at  mine kolleger kunne få nogle af mine dyr, så vi kunne komme i gang igen. Nu kan jeg godt se, at det måske kan blive svært, hvis de bliver ved med at blive smittet, siger Frank Andersen.

Frank Andersen opdagede selv at dyrene havde symptomer, da han skulle i gang med at aflive sine mink op til weekenden. Han informerede derfor Fødevarestyrelsen, der tog prøver af 36 døde og levende dyr. Ud af dem viste det sig, at 26 var smittet med coronavirus, selv om de altså havde været smittet før.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved syddansk Universitet illustrerer eksemplet fra Hjørring, hvorfor det er nødvendigt at slå minkfarmene ned.

- Når der er så mange dyr som på en minkfarm, så  giver det muligheder for mutationer og ændring af virus. Det er disse mange ændringer der vedligeholder epidemien. Det kan godt være at vi i den ene ende oparbejder modstandskraft overfor en variant, men når der så kommer en variant som er ny er vi jo lige vidt, siger Hans Jørgen Kolmos

Ekspert: Det er nødvendigt at slå minkene ned

Ifølge professoren er minkene derfor en trussel mod en fremtidig vaccine mod coronavirus, fordi den har vist sig at kunne smitte fra mennesker til mink og tilbage igen.

- Det er altså en risikabel situation  - det med at have et virus som er højsmitsomt i mink,  som kan smitte tilbage til mennesker.  Det er skruen uden ende og derfor bliver vi nødt til at tage minkene ud af ligningen, siger Hans Jørgen Kolmos.

Frank Andersen er stadig ikke overbevist om, at minkvirussen er særlig farlig for mennesker, men omvendt har hans eget tilfælde gjort indtryk.

- Jeg ved jo ikke hvor alvorlig lige den her variant er. Det har jeg ingen idé om, men jeg vil da helst ikke have at det går ud over folkesundheden og svage mennesker i samfundet  - og  så alvorligt er det jo, siger Frank Andersen.

Minkavleren fra Hjørring valgte i dag selv at lade sig teste, selv om han ikke føler sig hverken syg eller dårlig efter en lang og hård weekend med at aflive sine 15.000 mink. Der går endnu nogle dage, før myndighederne har svar på, om hans farm er ramt af en af de kendte varianter af mink-corona eller om der er tale om en ny mutation.


Coronavirus på minkfarme

Sidste mink aflivet

Minkavler risikerer at få fængselsstraf

martin korsbæk minkavnler

Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang

PH 120622 IN Minkfarme bliver endelig vurderet Still

play Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Sten

play Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland