Kronisk syge kan ikke få sygedagpenge: En løsning er på vej

De kronisk syge, der ikke tør tage på arbejde på grund af covid-19 kan ikke få sygedagpenge. Politikerne har sat penge af, men der er endnu ikke kommet en løsning. 3F vil se handling nu.

Nogle af de mest sårbare over for corona-smitte, nemlig kronisk syge, bliver nu nødt til at tage på arbejde igen, selvom det er særlig farligt for dem, hvis de bliver smittet med coronavirus. For de kronisk syge kan ikke få sygedagpenge, hvis de bliver hjemme fra arbejde for at beskytte sig selv.

Fagforeningen 3F har de seneste uger ventet på, at der ville komme en løsning fra politisk side, men den er ikke kommet, og nu forlanger fagforeningen svar.

- Jeg kan da miste livet i værste fald eller få anden meget alvorlig sygdom.

Sådan siger buschaufføren Thomas Højberg fra Aalborg. Han og kollegaen Kim Olsen er begge kronisk syge, og derfor har de ikke været på arbejde siden coronavirussen brød ud.

- Jeg har to lungesygdomme, så jeg må bestemt ikke få Covid-19, uddyber Kim Olsen.

Gør som anbefalet

De to mænd gør, som det anbefales. For både Sundhedsstyrelsen råder kronisk syge til at blive hjemme fra arbejde - det samme har de to mænds praktiserende læger gjort.

Men frygt for at blive smittet er ikke en gyldig årsag til at stoppe med at arbejde ifølge dagpengesystemet – og derfor kan de to mænd ikke få sygedagpenge. Og arbejdsgiveren kan ikke blive kompenseret for den løn, de indtil nu har fået.

- Derfor har jeg nu ingen indtægt. Ingen løn, ingen sygedagpenge – ingenting, siger Thomas Højberg.

Der er ikke andet at gøre. De to kollegaer må tilbage til arbejde. Det føler de sig tvunget til, hvis de skal kunne betale deres regninger.

- Jeg føler mig utryg ved det. Og for nu at sige det, som det er, så er jeg bange for at få den sygdom, siger Kim Olsen, der tydligt er berørt af situationen.

Opbakning fra 3F

Fagforeningen 3F står bag de to buschauffører. De har flere lignende sager og kræver nu politisk handling.

- Det her det er et stort problem, for de her mennesker står uden en indtægt, mener Allan Busk, der er formand for 3F i Aalborg.

For en uge siden satte regeringen en pulje på 200 millioner kroner af til at finde løsninger, så de kronisk syge ikke skal møde fysisk op på arbejde. Men det er ikke noget, fagforeningen eller dens medlemmer har mærket til endnu, og det undrer fagforeningsmanden.

- Regeringen må se at komme med en løsning, de har kendt problemet i mange dage, ja uger efterhånden. Man har (under coronakrisen, red.) kunnet hjælpe dansk erhvervsliv på halvanden dag. Så kan man også hjælpe dem her, og det kan kun gå for langsomt, siger han.

Løsning på vej

Men nu sker der noget. Allerede torsdag morgen går arbejdet i gang. Det forsikrer det lokale folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S).

- Vi har aldrig været en situation som den her. Ting tager tid. Pengene er afsat nu mangler man bare, at man sætter sig sammen og bliver enig. Det skylder man de folk her, der er irisikogruppen. De skal ikke gå utrygge på arbejde, siger han.

Han regner med, at det vil gå hurtigt.

- Jeg håber, at man inden for en uges tid har en aftale, og så er folk garanteret deres penge. 

Tilbage i hjemmet i Aalborg sidder de to mænd med en følelse af at være blevet glemt.

- Jeg synes, det er underligt, at da man lukkede Danmark, var det for at beskytte ældre og kronisk syge. Det oplever jeg nu, er tomme ord, siger Thomas Højberg.

Det er endnu uvist om sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger for kronisk syge i forbindelse med fase to af genåbningen.


Seneste nyt

fra Nordjylland