SENESTE NYT:

Coronastatus med Henrik Nielsen: Det er meget stille i Nordjylland

Coronavirus er under kontrol i både Nordjylland og i resten af landet. Derfor er ledende overlæge Henrik Nielsen helt tryg ved en yderligere genåbning af samfundet.

Onsdag er 10 personer indlagt med Covid-19 i Nordjylland. Det får ledende overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen, til at betegne situationen som ”meget stille”.

- Det er ikke aktuelt noget, der spreder sig. Det er meget stille her i Nordjylland og sådan har det jo været i noget tid. Nogle er ret længe på sygehuset, og det gælder de 10 aktuelt indlagte. Den seneste nye patient, der er blevet indlagt, skete i sidste uge, og vedkommende blev udskrevet få dage efter. De 10 nuværende indlagte har været her i lang tid, men her er der også fremgang for de flestes vedkommende, siger Henrik Nielsen.

Af de 10 personer, der er indlagt i Nordjylland, er fire personer i intensiv behandling og ligger i respirator.

Tryg ved yderligere genåbning

Onsdag aften forhandler regeringen og Folketingets partier om indholdet af planen for anden fase af genåbningen af Danmark.

Forud for forhandlingerne sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at hun blandt andet ønsker restauranter og hele detailhandlen åbnet samt skolegang for de ældste elever.

- På baggrund af de foreløbige ønsker fra partierne vil det være regeringens forslag, at vi med fase 2 blandt andet genåbner hele detailhandelen, herunder storcentre, at restauranter og cafeer kan begynde at åbne igen og at de store skolebørn får mulighed for at få mere af deres hverdag tilbage, også selvom der måske ikke bliver tale om en fuld skolegang, lød det fra statsministeren onsdag eftermiddag.

Ledende overlæge Henrik Nielsen er ganske tryg ved, at samfundet snart åbner yderligere:

- Overskriften må være, at som det ser ud i Nordjylland, er jeg tryg ved, at vi kan åbne mere op. Det skal man ikke være bange for. Det kan ikke afvises, at smittetrykket vil stige, og der vil blive behov for flere indlæggelser, men så har vi masser af plads, siger Henrik Nielsen.  

Klar opfordring: Vi skal holde fast i vanerne

Henrik Nielsen siger i samme forbindelse, at det kan være svært at fortsætte med samme sociale afstandtagen, som danskerne har udøvet de seneste mange uger. Men vi skal gøre et forsøg.

- Jo mere vi vender tilbage hverdagen, desto flere aktiviteter og tættere kontakt vil der ske hist og her. Men det der skete ved påsken med åbning for små skolebørn, frisører og så videre har ikke har haft den store smittespredning. Det samme må vi håbe og forvente denne gang.

Henrik Nielsen siger samtidig, at vi skal holde fast i vanerne, der er opbygget.

- En yderligere åbning er ikke fri leg. Vi har opbygget nogle gode vaner, som vi ikke bør ophøre med. Hvis vi er syge i halsen, bør vi stadig blive hjemme. Der har vi måske tidligere været lidt for slemme til at tage på arbejde. Så er der det med håndhygiejnen. Husk nu at vaske de hænder. Og så er der det med den sociale afstand. Vi skal fortsætte med det, men det bliver også sværere, siger han.

På landsplan er 209 personer indlagt med Covid-19. 506 personer er døde.