Nordjyske fiskere er utilfredse med overvågning ombord

Formanden for Strandby Fiskeriforening mener tvungen overvågning er et indgreb i den personlige frihed.

Nu er der taget en politisk beslutning og det vil vi da helt klart brokke os over i lang tid.

Sådan lyder det klokkeklart fra formanden for Strandby Fiskeriforening, Claus Hjørne Pedersen, efter der politisk netop er taget en beslutning om at gøre kameraovervågning af fangsten obligatorisk på kutterne.

Beslutningen skal ifølge fiskeriminister Rasmus Prehn (S) sikre, at dansk jomfruhummerfiskeri kan fortsætte, og at den kritisk pressede torskebestand bliver styrket.

De 10 indrømmelser skal både tage hensyn til fiskerne og torskebestanden.

- Kutteren er vores andet hjem

Kameraovervågningen møder markant modstand blandt Kattegat-fiskerne, der kalder det et indgreb i deres personlige frihed.

- Vi har allerede overvågning i form af e-logbøger og GPS-systemer. Forskellen her er, at fartøjet altså fiskekutteren er jo også vores andet hjem, siger Claus Hjørne.

Så I føler det nærmest bliver privat overvågning?

- Ja, lyder det fra fiskeriformanden.

Han og de øvrige fiskere fra fiskeriforeningen ser dog frem til et møde med departementet for at flere detaljer omkring beslutningen.

FISKEFAKTA

  • Torskebestanden i Kattegat er siden slutningen af halvfemserne faldet med cirka 90 pct.
  • Der blev i 2021 landet jomfruhummer i Kattegat for en værdi af 109 millioner kr.
  • Fiskeristyrelsen vil stå for at montere kamera på de cirka 100 fartøjers fangstbånd i løbet 2022.
  • Der er tale om kamera, der peger direkte mod fangstbåndet, så risikoen for at identificere de pågældende fiskere minimeres.
  • Fiskeristyrelsen evaluering med forsøgsprojektet kan læses her

Forsøgsprojekt bliver permanent

Siden 2020 har 12 kuttere i Kattegat været en del af et forsøgsprojekt med kamera over sorteringsbåndet. Det skete som led i en aftale med EU i 2019, der sikrede danske fiskere en såkaldt bifangstkvote på torsk, som uundgåeligt ryger med, når man fisker efter jomfruhummere med trawl.

Tal fra DTU Aqua viser dog, at 65 procent af de torsk, der blev fanget i 2020, ikke bliver registreret, men i stedet smidt ulovligt over bord. Oftest livløse.

På kuttere med kamera er udsmidet fem procent.

Samarbejde brudt sammen

Danmarks Fiskeriforening har fra start været modstandere af tvungen kameraovervågning. Fiskerierhvervet indgik dog en aftale om et frivilligt kameraprojekt i 2021 for at fremme dialogen og samarbejdet om kameraovervågning i Kattegat. Med ministerens beslutning er samarbejdet brudt sammen, og det ser Svend-Erik Andersen på med stor alvor.

- Dialogen om kameraprojektet er nu endegyldigt brudt sammen, og det efterlader erhvervet i en ærgerlig situation. Vi ville virkelig gerne have fundet en løsning som begge parter kunne se sig selv i, men sådan skulle det ikke gå, siger Svend-Erik Andersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland