LIGE NU:

Ny nordjysk forskning: Danskere vil redde liv som aldrig før

Danskernes vilje til at træde til i forbindelse med hjertestop vokser fortsat – det dokumenterer den store tilslutning til frivilligordninger med hjerteløbere og akuthjælpere, og nu viser helt nye tal fra nordjysk forsker bag Dansk Hjertestopregister, at flere end nogensinde før modtager hjertelungeredning inden ambulancens ankomst, hvilket kan have stor betydning for overlevelsen.

Nye tal viser, at ved 79 pct. af alle hjertestop i Danmark er der personer, der træder til med førstehjælp, inden ambulancen ankommer. Det er fire gange så højt som i begyndelsen af dette årtusinde.

Tallene offentliggøres netop i dag den 16. oktober på den international Hjertestarterdag.

- Udviklingen i den danske bystander-rate er vanvittig imponerende og uden sidestykke, hvis vi kigger internationalt. Vi befinder os nu i verdenseliten sammen med Norge og Sverige. Det er rigtig vigtigt, for vores nyeste tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, så overlever kun godt 6 pct. Men hvis der bliver trådt til med hjertemassage inden ambulancens ankomst, så overlever over dobbelt – ja, næsten tre gange – så mange. Vi ved også, at op mod 70 pct. af de personer, der stødes med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, kan overleve. Derfor er dagens tal så glædelige, siger forskeren bag de nye tal fra Dansk Hjertestopregister, Kristian Bundgaard Ringgren, læge og forsker på Aalborg Universitetshospital.

Der er registreret 2.076 hjertestartere, hvoraf 1.362 svarende til 66 pct. er døgnåbne i Nordjylland. Grafik: Dansk Råd for Genoplivning
Der er registreret 2.076 hjertestartere, hvoraf 1.362 svarende til 66 pct. er døgnåbne i Nordjylland. Grafik: Dansk Råd for Genoplivning

I løbet af de seneste to årtier er der i  Danmark sket en firedobling i andelen af hjertestop, hvor personer træder til før ambulancens ankomst.  Tilbage i 2001 havde vi i Danmark en såkaldt bystander-rate på 19 pct.  Det fik i 2004 Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden til at sætte et meget ambitiøst mål om at hæve bystander-raten til over 50 pct.

quote Vi ved også, at op mod 70 pct. af de personer, der stødes med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, kan overleve. Derfor er dagens tal så glædelige

Kristian Bundgaard Ringgren, læge og forsker på Aalborg Universitetshospital

Dengang var målet mere ment som en vision end et egentligt opnåeligt mål, men allerede få år senere nåede Danmark forbi de 50 pct., og i dag offentliggør Dansk Hjertestopregister, at vi i Danmark nu har nået en bystander-rate på over 79 pct.  Det betyder, at der i otte ud af ti tilfælde er mennesker, der træder til for at hjælpe personen med hjertestop.

I dag er det international hjertestarterdag. Derfor har der flere steder i regionen været afholdt hjertestarterarrangementer, hvor borgerne kan lære, hvad de kan gøre, hvis de ser en person, der får hjertestop. Et af de arrangementer foregik i Østervrå. Her har man i halvandet år haft gavn af et særligt akuthjælper-korps, der kan rykke langt hurtigere ud end ambulancen.

Mange flere overlever hjertestop

I Danmark rammes årligt knapt 5.200 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 14 personer hver dag. Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 16 pct., hvilket er fire gange højere end overlevelsen i 2001. Den høje overlevelse placerer Danmark i en helt særlig liga internationalt.

Når man sammenligner overlevelsen i Danmark med andre lande, er den bedste metode at sammenligne antal overlevere pr. 100.000 indbyggere. Det har forskerne bag Dansk Hjertestopregister gjort med de nye tal, og de viser, at vi på overlevelsen er langt foran vores nordiske naboer.

- Når vi kigger på overlevelsen pr. 100.000 indbyggere, bliver det tydeligt, at vi i Danmark har fået særligt godt styr på overlevelsen efter hjertestop. I Danmark overlever cirka 13 pr. 100.000 indbyggere. I Norge er det otte personer, der overlever, og i Sverige ligger landets bedste område på 11 overlevere, mens landsgennemsnittet er et godt stykke lavere. Der er mig bekendt heller ingen andre, der på nationalt niveau kan fremvise så høj en overlevelse. Danmark ligger i dag på samme niveau som King County omkring den amerikanske storby Seattle i USA, som hidtil har været førende på området. Men vi skal stadig forbedre os, og det skal vi selvfølgelig arbejde på, siger Kristian Bundgaard Ringgren.

Frivillige er stort potentiale

I Danmark findes der i dag en række akuthjælper- og hjerteløberordninger, og i foråret 2020 fik Danmark sin første landsdækkende hjerteløberordning, der nu er tæt på at runde 100.000 frivillige hjerteløbere i hele landet.

For professor Fredrik Folke, der er en af arkitekterne bag den landsdækkende ordning TrygFonden Hjerteløber, viser de nye tal fra Dansk Hjertestopregister en vej i forhold til det fortsatte arbejde med at øge overlevelsen efter hjertestop.

- Vi har i Danmark kæmpet lidt med at få de offentligt tilgængelige hjertestartere i brug ved hjertestop. I 2019 blev 11 pct. af de personer, der faldt om med hjertestop uden for hospital, stødt med en hjertestarter, inden ambulancen ankom. I det offentlige rum bliver der stødt med en hjertestarter i knap en fjerdedel af alle tilfælde, inden ambulancen kommer frem. Det er en meget positiv udvikling. Men i private hjem, hvor tre ud af fire hjertestop uden for hospital forekommer, stødes kun knap 7 pct. inden ambulancens ankomst. Det tal skal vi have forbedret, hvis vi for alvor skal skabe en yderligere positiv udvikling i overlevelsen efter hjertestop, siger Fredrik Folke.

Der er lige nu 20.500 registrerede hjertestartere i Danmark. Godt halvdelen af dem – 11.800 – er tilgængelige alle dage døgnet rundt.

TrygFonden opfordrer i anledning af Hjertestarterdagen 2020 alle, der ejer en hjertestarter, til at registrere den på det landsdækkende hjertestarternetværk og til at gøre hjertestarteren tilgængelig for alle døgnet og året rundt.

Når hjertestarterne er registrerede på hjertestarter.dk, kan vagtcentralerne se dem og henvise folk til den nærmeste hjertestarter, når de ringer 1-1-2. Desværre er det langt fra alle hjertestartere, som er registrerede på hjertestarter.dk. Grafik: Dansk Råd for Genoplivning
Når hjertestarterne er registrerede på hjertestarter.dk, kan vagtcentralerne se dem og henvise folk til den nærmeste hjertestarter, når de ringer 1-1-2. Desværre er det langt fra alle hjertestartere, som er registrerede på hjertestarter.dk. Grafik: Dansk Råd for Genoplivning

- Når man hænger en hjertestarter op, gør man det af et godt hjerte, og fordi man tænker, at den en dag kan være med til at redde liv. Men en hjertestarter gavner meget sjældent, hvis den hænger bag lås og slå, og derfor er vores opfordring til alle ejere af hjertestartere, at de skal placeres, så de er tilgængelige for alle i nærområdet hele døgnet – også de frivillige hjerteløbere. Det er også vigtigt at registrere hjertestarterne på hjertestarter.dk, så vagtcentralen kan se hjertestarteren og henvise til den, når en borger ringer 1-1-2 om hjertestop. Ligeledes vil det betyde, at hjerteløberne via Hjerteløber-appen kan blive guidet til hjertestarteren, når den skal bringes hen til et hjertestop, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Alle kan redde liv

Hjertestarterdagen er en international begivenhed, der hvert år den 16. oktober i lande verden over sætter fokus på, at alle kan redde liv ved hjertestop. I Danmark er det Dansk Råd for Genoplivning, der sammen med TrygFonden står bag Hjertestarterdagen.

I forbindelse med Hjertestarterdagen i år lanceres tre korte trin, der gør det let at huske, hvordan man træder til ved hjertestop: ”Ring op, Tryk ned, Giv stød”.
I forbindelse med Hjertestarterdagen i år lanceres tre korte trin, der gør det let at huske, hvordan man træder til ved hjertestop: ”Ring op, Tryk ned, Giv stød”.

- På Hjertestarterdagen er vi normalt til stede på gader og stræder over hele Danmark for at introducere børn og voksne til livreddende førstehjælp og brug af en hjertestarter. Det er vi også i år, men i mindre grad som følge af COVID-19. Til gengæld tilbyder Hjertestarterdagen i år gratis online-introduktioner af livreddende førstehjælp med hjertelungeredning og brug af hjertestarter i fokus. Det håber vi, at mange vil benytte sig af, så vi i fællesskab kan fortsætte den gode udvikling med overlevelsen efter hjertestop i Danmark, siger Lisbet Schønau, sekretariatschef i Dansk Råd for Genoplivning.

Hjertestarterdagen afholdes for 8. gang i Danmark og er en årlig tilbagevendende begivenhed, der markeres i hele verden. I Danmark er det Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, som står bag.