Foto: Bruno Stagsted TV2/Nord

02:30

Patienter skal straffes med bøder hvis de bliver væk, mener mange nordjyder

1 af 2

Poul Erik vil ikke acceptere bøder for at udeblive

Nordjysk ægtepar vil ikke have bøder for at blive væk fra aftaler hos lægen. For aftalerne dukkede aldrig op i E-Boks.

- Der er ganske enkelt for mange mennesker involveret i en aftale, og så ender det i noget jøl.

Så konsekvent beskriver Poul Erik Christensen sundhedssystemets måde at indkalde patienter på.

Hans baggrund for udtalelsen bunder i flere oplevelser, hvor han enten ikke er blevet indkaldt til en aftale eller er blevet indkaldt til en aftale, som sygehuset godt vidste ikke kunne lade sig gøre. 

Poul Erik Christensens kone Jytte er fuldstændig enig:

- Min erfaring fra mange års kontorarbejde er, at der er mange aftaler at holde styr på, og så kan det godt smutte at få trykket på knappen ”send” , siger hun. 

Læs også 70.000 udeblivelser: - Giv dem en bøde

Jytte og Poul Erik Christensen bryder sig ikke om tanken om, at patienter skal straffes med bøde, hvis de ikke dukker op til aftalerne. Det er der ellers stor opbakning til på TV2 Nords Facebookside, hvor henved 120 brugere foreløbigt har givet deres mening til kende.

- Man kan jo ikke give folk en bøde for at bryde en aftale, som de ikke er gjort bekendt med. Det er helt urimeligt. Så må man lave et system, hvor man modtager en indkaldelse og herefter skal bekræfte, at man har modtaget den og er indforstået med den. Så kan man straffe folk, hvis de bliver væk, lyder det fra ægteparret. 

Læs også Ventelister vokser - 70.000 nordjyder udebliver fra sygehusaftaler

Og de bakkes op af regionsrådsformand Ulla Astman (S), som ikke vil afvise, at der kan ske fejl i sundhedssystemet, når patienterne skal indkaldes:

- Jeg kender ikke nok til E-Boks systemet til at vide, hvor fejlene kan opstå, men jeg vil spørge vores it-kyndige om det. Selvfølgelig er det noget vi skal kigge på, siger regionsrådsformanden.

Man kan jo ikke give folk en bøde for at bryde en aftale, som de ikke er gjort bekendt med. Det er helt urimeligt.

Poul Erik og Jytte Christensen, Sæby

Og hun bakkes op af sin kollega Per Larsen (K), som heller ikke mener, at man kan give folk bøder, selvom et lignende system allerede har set dagens lys i Region Midtjylland:

- Det er ikke alle patienter, der er lige dygtige til det med E-boks, og man skal huske, at også psykisk svage og ustabile fra Psykiatrien tæller med i statistikken, så bøder synes jeg ikke er en god idé.

Ifølge Region Nordjyllands opgørelse blev patienter væk fra deres aftaler 70.000 gange i løbet af 2015.