Elever møder musikere: - Man skal ikke give op, når man møder modstand

Et nyt projekt skal gøre efterskoleelever klogere på livet som musiker og gøre op med fordommene om, hvordan en musiker arbejder og ser ud. Senest har to musikere været forbi Østhimmerlands Ungdomsskole for at fortælle om livet i branchen.

Det kan se glamourøst ud på de sociale medier, når musikere viser glimt fra hverdagen med koncerter, tv-optagelser og livet på landevejen. Men ofte gemmer der sig en større historie end den, der vises til fansene.

I teatersalen på Østhimmerlands Ungdomsskole er de to musikere, Kirstine Stubbe Teglbjærg og Marie Hageltorn Christiansen, mødt op for at fortælle om deres karriere og de op- og nedture, de har oplevet i musikbranchen.

- På de sociale medier ser man mest, når det går rigtig godt, men det kan være en kringlet vej at have en karriere inden for musik, og vi vil gerne folde det billede ud. Det er vigtigt, at man ikke giver op, fordi man har modgang, eller der er noget, der er svært, for tingene går i bølger, så det vil vi gerne fortælle om, siger Kirstine Stubbe Teglbjærg, der er sanger og medstarter af projektet ”Hun Solo”.

Indblik i musikbranchen

På Østhimmerlands Ungdomsskole i Bælum er det særligt musik og kreativitet, der er i højsædet. Efterskolen udbyder linjefag i musik, teater, kunst, film, design og spiludvikling, og derfor er eleverne glade for, at de får et indblik i livet i musikbranchen.

quote Det er spændende, at de kommer ud, og vi kan høre om noget andet, end vi plejer. Normalt hører vi meget om uddannelser, men her kan vi høre om en anden måde at leve på.

Johanne Bay Nyegaard, elev, 10. klasse

- Jeg synes, det er spændende, at de kommer ud, og vi kan høre om noget andet, end vi plejer. Normalt hører vi meget om uddannelser, men her kan vi høre om en anden måde at leve på, siger Johanne Bay Nyegaard, der er 10.klasses-elev på teaterlinjen.

- Jeg synes, det er fedt, for det er nogen, der har noget viden om noget, de har prøvet. Det er ikke bare noget, de har læst om, siger Gustav Krüger Stenbakken, der er elev i 10. klasse på musiklinjen.

Fordomme om kvindelige musikere

Foredragsrækken er en del af projektet ”Music Talks”, som Dansk Rock Samråd (ROSA) står bag. Fire kvindelige musikere er udvalgt til at turnere rundt på landets efterskoler og fortælle om livet som professionel musiker.

Udover at gøre eleverne klogere på vejen ind i branchen, så håber musikerne også, at de kan være med til at skubbe til de fordomme, der kan være om kvinder i musikbranchen. Det halter nemlig med diversiteten i den danske musikbranche, og i 2016 var det kun 26 procent af medlemmerne i Dansk Musiker Forbund, der var kvinder.

- Jeg har ofte oplevet tidligere i min karriere, at folk ikke har troet, at det var mig, der skrev musikken for eksempel. Der har været en udbredt opfattelse af, at kvinden, der står forrest og synger i bandet, ikke er den, der også har skrevet musikken. Min opfattelse er heldigvis, at den fordom er ved at være passé, siger Kirstine Stubbe Teglbjærg.

Inspiration til selv at gå i gang

Marie Hageltorn Christiansen er en del af bandet ”Katinka”, og hun har manglet kvindelige rollemodeller i løbet af sin ungdom. Derfor håber hun, at hun kan inspirere nogle af eleverne på efterskolerne ved at fortælle om sin karriere.

- Da jeg var i efterskolealderen, så lyttede jeg særligt til Mew, Kashmir, Pink Floyd og Supertramp, og det er alle sammen mænd. Og så var der Björk som den eneste kvinde, så jeg manglede nogle at se op til, men de er jo derude. De findes måske bare mere i subgenrerne end i mainstream-musikken. Jeg håber, at der er nogen, der kan blive inspireret og give det hele en chance, selvom det ikke går glat første gang, siger Marie Hageltorn Christiansen.

På Østhimmerlands Ungdomsskole bliver flere af eleverne inspirerede af musikernes fortællinger. Særligt historierne om at kæmpe og ikke give op, selvom der er nedture, er inspirerende for de unge:

- Det der med at få at vide, at hver gang, du får et nej, eller du ryger langt ned, så skal du op på benene igen, det inspirerede mig rigtig meget, siger Aisha Mansour Ebsen, der går i 9. klasse på teaterlinjen.

- Jeg fik helt lyst til selv at kaste mig ud i alt muligt, for det lød virkelig fedt at kunne komme med så meget, som man selv har lavet, siger Johanne Bay Nyegaard fra teaterlinjen.


Seneste nyt

fra Nordjylland