- Jeg kunne være død uden lægevagten

Da Kristina Revsbech Frank fik blodpropper i lungerne, var det lægevagten, der sendte hende med ambulance til sygehuset. Uden lægevagten var hun ikke kommet afsted, siger hun.

Frustration, bekymring og vrede. Der er mange følelser på spil for borgere i Farsø, Brovst og Skagen, som snart må ud på en længere tur for at komme til lægevagten.

Region Nordjylland har onsdag underskrevet den udskældte aftale om fremtidens vagtlægeordning til trods for massive protester fra borgere. Aftalen skal sikre, at lægekapaciteten bliver udnyttet bedst muligt.

I Brovst er Kristina Revsbech Frank glad for, at hun havde mulighed for at tage til lægevagten, da hun blev akut syg.

- Jeg kom til lægevagten og blev hurtigt sendt med en ambulance videre til Aalborg Sygehus. Jeg havde blodpropper i begge lunger, siger hun.

Kristina Revsbech Frank har ikke bil, og hun tvivler på, at hun ville være taget til Thisted eller Aalborg med bussen, da hun pludselig blev dårlig.

- Jeg kunne være død uden lægevagten, siger hun.

Men fra 1. marts er lægevagten i Brovst fortid.

- Det er en robust aftale

Regionsrådsformand Ulla Astman fra Socialdemokratiet fastholder, at lukningen af lægevagterne er den bedste løsning.

- Jeg synes, det er en robust aftale, der sikrer os, at driften kan køre i lægevagterne. Jeg kan godt forstå, at nogle borgere synes, det her er kedeligt. Det synes jeg også. Det er svært, for vi har ikke længere så mange læger at gøre godt med som tidligere. Derfor bliver vi nødt til at lave serviceændringer, siger Ulla Astman.

Hun understreger, at der stadig er stadig kørende læger, som kan tage ud til folk, der ikke har mulighed for at komme hen til en lægevagt.

quote Uanset hvor man bor i Nordjylland, så kan man indenfor et rimeligt tidsrum komme til lægevagten.

Ulla Astman, regionsrådsformand

- Uanset hvor man bor i Nordjylland, så kan man indenfor et rimeligt tidsrum komme til lægevagten, siger regionsrådsformanden.

Kvalitet frem for kvantitet

Ifølge Ulla Astman indledte Praktiserende Lægers Organisation (PLO) forhandlingerne med det udgangspunkt, at der kun skulle være lægevagter i Hjørring, Thisted og Aalborg. Derfor ser hun det som en sejr, at der fremover også er lægevagt i Hobro og Frederikshavn.

I Brønderslev fik manglen på praktiserende læger den konsekvens, at lægevagten blev nedlagt midlertidigt i 2017. Også denne lægevagt lukkes permanent fra 1. marts.

Formanden for PLO i Nordjylland mener, at det er bedre med færre lægevagter af høj kvalitet end flere lægevagter, hvor man nogle gange må holde lukket på grund af mangel på læger.

- Jeg er godt klar over, at det at have et akut lægetilbud er lige så vigtigt som at have rent vand. Men det er også vigtigt, at der er et reelt lægetilbud, når man har brug for det – og ikke noget, som ikke er helt godt nok, siger formand Annemette Alstrup.

I 2019 var der i alt 909 konsultationer i Brovst og 6320 konsultationer i Farsø. Tallene fra Skagen blev ikke opgjort i 2019.

Region Nordjylland og PLO skrev onsdag klokken 12 under på den nye aftale om lægevagten i Nordjylland som betyder at tre træffesteder lukkes ned.

Lægemangel i Nordjylland

def_thumb,50_percent

play Firma: Lægemangel kan løses via mobilen

250220 Demonstration lægevagt

play TV: Borgere demonstrerede mod lukning af lægevagter

default_thumb

play Lægevagter lukker: - Sygeplejersker kan overtage opgaver

260120 Vagtlæge

Regionen er på vej med alternativer efter vagtlægelukninger

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland