LIGE NU:

Nordjysk V-formand stod alene med støtte til Støjberg

Da Venstres forretningsudvalg tirsdag aften diskuterede Inger Støjbergs fremtid som partiets næstformand, var der kun én, der bakkede Støjberg op - den nordjyske Venstre-formand Pernille Roth. Med sin opbakning til den nu forhenværende næstformand fra Hadsund er Pernille Roth på kollissionskurs med flere andre i ledelsen af Venstre i Nordjylland.

Er der to, der står sammen i dansk politik på årets næstsidste dag, er det Inger Støjberg og Pernille Roth.

De bor begge i Hadsund (er faktisk naboer), de har begge indtil nu haft sæde i Venstres forretningsudvalg, og de har begge talt imod, at Støjberg skulle stoppe som partiets næstformand.

Og så er Pernille Roth også formand for Venstre i Nordjylland!

Tirsdag aften var hun, udover hovedpersonen selv, den eneste, der i det 26 m/k store forretningsudvalg gik imod partiformand Jakob Ellemann-Jensens opfordring til Støjberg om at trække sig fra næstformandsposten. Udgangen blev som bekendt, at Støjberg fulgte opfordringen og trak sig. Dermed blev der sat et foreløbigt punktum på endnu en række af dramatiske døgn i Venstre. Ligesom i 2019 er omdrejningspunktet denne gang en uenighed mellem partiets formand og næstformand.

Pernille Roth siger til TV2 Nord, at hun er sikker på, at der i Venstres bagland ikke er fuld opbakning til, at Inger Støjberg skulle trække sig. Det er nok tænkeligt, at et flertal i baglandet er enig med formanden. Men der er, er hun sikker på, også ud fra reaktioner, hun selv har fået, et mindretal, der mener noget andet. For hende var det vigtigt - i forretningsudvalget - at repræsentere og argumentere for dette synspunkt.

De to møder om sagen i forretningsudvalget søndag og tirsdag var begge indkaldt med kort varsel, så den nordjyske Venstre-formand havde ikke mulighed for inden at lodde stemningen i eksempelvis Venstres nordjyske regionsbestyrelse.

Havde hun eksempelvis spurgt næstformanden for Venstre i Nordjylland, Gunhild Olesen Møller, ville denne have svaret, at hun 100 procent bakker op bag Ellemann-Jensens linje. Så Venstre i Region Nordjylland ligner Venstre på landsplan på i hvert ét punkt, nemlig at formanden og næstformanden vurderer tingene forskelligt...

Efter tirsdagens forretningsudvalgsmøde samledes en endnu større kreds i Venstres organisation, hovedbestyrelsen, til virtuelt møde. Her ytrede flere af de nordjyske repræsentanter også fuld opbakning til Ellemann-Jensens linje - og dermed altså imod den holdning, Venstres nordjyske formand forinden i partiets forretningsudvalg havde givet udtryk for.

Et af de nordjyske hovedbestyrelsesmedlemmer, Carsten Birk Jacobsen fra Hjørring, fik tidligt onsdag morgen på et i hast sammenkaldt møde fuld opbakning til sin støtte til Ellemann-Jensen fra bestyrelsen for Venstre i Hjørring Kommune, hvis formand han er.

- Når formanden har truffet en beslutning, må næstformanden bakke op. Dette her handler ikke om politik, for det, der skiller, er efter min opfattelse kun nuancer. Det handler om loyalitet over for dem, der er demokratisk valgt til at stå i spidsen for partiet, siger Carsten Birk Jacobsen, der i efteråret 2019 var blandt dem, der støttede, at Inger Støjberg blev ny næstformand for Venstre.

Valget skete i et kampvalg med Ellen Trane Nørby på et ekstraordinært landsmøde i Herning.

- Jeg mente dengang, at det var godt for Venstre med Ellemann-Jensen og Støjberg i front, fordi de tilsammen kunne favne partiet bredt. Derfor er jeg ekstra skuffet over, at Inger Støjberg har gjort det modsatte af, hvad hun dengang stillede i udsigt - nemlig at stå last og brast med formanden, siger Hjørrings Venstre-formand.

For både ham og mange andre i Venstre vil det være et mareridt, hvis striden skulle fortsætte længe ind i 2021, hvor der i november er valg til byråd og regionsråd.

Selv om Inger Støjberg bor i Nordjylland, er hun ikke valgt i landsdelen. Det er der fem andre Venstre-folketingsmedlemmer, der er. De fleste holder indtil videre lav profil. Hvor de står i spørgsmålet om en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg, vil formentlig senest vise sig, hvis og når Folketinget skal stemme om, hvorvidt der skal rejses rigsretssag. Fra partiledelsen er det ikke meldt ud, om Venstre-medlemmerne i folketingssalen vil kunne stemme efter deres egen overbevisning, eller om de forventes at følge partiets - og altså formandens - linje.

Se eller gense TV2 Nords portræt af Inger Støjberg, da hun tilbage i 2013 var gæst i programmet "Livet er så mange ting".

Se eller gense TV2 Nords portræt af Inger Støjberg, da hun tilbage i 2013 var gæst i programmet "Livet er så mange ting".
25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

80_percent

play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Til forsiden

Til forsiden