Regionen ser på muligheder for at kompensere for vagtlægelukninger

Region Nordjylland skrev onsdag under på en udskældt aftale om fremtidens vagtlægeordning. Regionsrådet vil nu se på, hvordan man kan kompensere for manglende lægevagter.

Utilfredsheden er stor i Farsø, Brovst og Skagen, hvor der fra 1. marts ikke længere er en lægevagt.

En aftale mellem Region Nordjylland og Praktiserende Lægers Organisation skal sikre lægedækningen i fremtiden – og aftalen betyder altså, at borgere som Kristina Revsbech Frank må ud på en længere tur for at komme til lægevagten.

Ulla Astman, der er regionsrådsformand, mener, at man er nået frem til den bedste løsning.

- Jeg synes, det er en robust aftale, der sikrer os, at driften kan køre i lægevagterne, siger hun.

quote Vi vil meget gerne drøfte, om vi kan igangsætte noget, der kompenserer for, at der ikke længere er et træffested for en lægevagt.

Ulla Astman, regionsrådsformand

Alligevel er regionsrådet klar til at se på, om der kan kompenseres for manglen på lægevagter i de berørte byer.

- Vi vil meget gerne drøfte, om vi kan igangsætte noget, der kompenserer for, at der ikke længere er et træffested for en lægevagt. For eksempel kan en sygeplejerske eller en paramediciner varetage nogle opgaver. Det vil vi gerne i dialog om, siger Ulla Astman (S).

Der er stadig kørende læger, som kan tage ud til folk, der ikke har mulighed for at komme hen til en lægevagt.

- Uanset hvor man bor i Nordjylland, så kan man indenfor et rimeligt tidsrum komme til lægevagten, siger regionsrådsformanden.

Borgmestre føler sig overset

Tirsdag sagde Ulla Astman til flere medier, at borgmestrene i de berørte kommuner var blevet orienteret om lægevagt-lukningerne. Det fik onsdag de tre borgmestre til at udsende en fælles udtalelse.

I udtalelsen slår Birgit S. Hansen fra Frederikshavn Kommune, Per Bach Laursen fra Vesthimmerlands Kommune og Mogens Christen Gade fra Jammerbugt Kommune fast, at de ikke var orienteret om lukningerne. De kalder Ulla Astmans udtalelse ”urigtig og skuffende”.

”Det skuffer os i den grad også, at Region Nordjylland som en tyv om natten har stjålet lægevagten i tre af vores byer bag om vores rygge til stor skade for vores borgere. Beslutningen om at tage lægevagten fra borgerne er truffet i tavshed og bag lukkede døre,” lyder det blandt andet i udtalelsen.

Ifølge Ulla Astman blev borgmestrene tilbage i november orienteret om, at der var forhandlinger i gang – uden at man dengang kunne komme ind på hvilke lægevagter, der potentielt ville blive ramt.

- Vi har tidligere haft drøftelserne, så man har været klar over, at risikoen har været her. Men man har ikke været inddraget i forhandlingerne, siger Ulla Astman.

Hvorfor kommer dialogen først efter aftalen er underskrevet?

- Det er svært at gå i dialog om en aftale, som er en forhandling mellem to parter. Den kan vi ikke dele, før den er endeligt vedtaget. Vi har lyttet til utrygheden og kritikken, siger Ulla Astman.

Hun vil nu invitere borgmestrene til en snak om, hvordan man fremover kan håndtere svære sager som sagen om lægevagterne.

Indslag: Region Nordjylland og PLO skrev onsdag klokken 12 under på den nye aftale om lægevagten i Nordjylland som betyder at tre træffesteder lukkes ned.

Lægemangel i Nordjylland

def_thumb,50_percent

play Firma: Lægemangel kan løses via mobilen

250220 Demonstration lægevagt

play TV: Borgere demonstrerede mod lukning af lægevagter

default_thumb

play Lægevagter lukker: - Sygeplejersker kan overtage opgaver

260120 Vagtlæge

Regionen er på vej med alternativer efter vagtlægelukninger

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland