Manglende kontrol: 15-årig købte uden problem medicin i butikker
Sundhedsvæsenet lever ikke op til forventningerne, lyder det fra nordjysk folketingsmedlem.
For mange folkeskolerelever er skoletasken ikke kun fyldt med bøger og penalhus. Tasken udgør nemlig også medicinskab for unge mennesker, der har både panodil, ipren og pamol med i rygsækken.
Men hvordan får de unge egentlig fat i medicinen, når det kræves, at man er minimum 18 år ved køb af smertestillende lægemidler i detailbutikker?
TV2 Nord har fået 15-årige Frederikke Havnsø fra Aabybro til at teste i tre forskellige butikker, om hun kan købe smertestillende håndkøbsmedicin.
- Hvis det er nogle unge, der sidder ved kassen, tror jeg godt, at jeg kan. Hvis det er nogle ældre, tror jeg, at de er lidt mere bevidste om det, lyder det fra Frederikke Havnsø inden testen.
Sundhedsordfører: Vi svigter patienter
Den seneste uge har vi på TV2 Nord har fokus på smerter, fordi hver femte dansker har kroniske smerter af en eller anden grad. Men der mangler smerteklinikker i Nordjylland.
I ugens løb har vi eksempelvis kunnet se, hvordan elever i en tilfældig 9. klasse har medicin med i skoletasken, ligesom vi har set nordjyske borgere og læger forsøge at sætte fokus på manglende smerteklinikker i Nordjylland.
Sundhedsordfører for Socialdemokratiet og det nordjyske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen mener, at sundhedssytemet fejler i forhold til smertepatienter.
- Det viser meget tydeligt, at vi slet ikke har et sundhedsvæsen, der lever op til hverken mine eller befolkningens forventninger. Så jeg mener faktisk, at vi svigter de her patienter, siger Flemming Møller Mortensen (S).
- Kroniske smerter er den største enkeltstående faktor for forringet livskvalitet i Danmark, og derfor skal vi naturligvis have et meget bedre setup, end det vi har i dag, siger han.
Testresultat: tre butikker - tre æsker piller
Den 15-årige Frederikke Havnsø testperson går i både Fakta, Netto og Meny, og alle tre steder lykkes det hende at købe medicin indeholdende paracitamol, der er både smertestillende og febernedsættende.
Og resultatet overrasker selv den unge testperson.
- Jeg havde ikke regnet med, at jeg kunne få hos dem alle sammen. De har slet ikke spurgt om alder eller noget som helst, siger Frederikke Havnsø.
Det nordjyske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen er imidlertid ikke overrasket over, at unge mennesker tilsyneladende uden problemer kan købe håndkøbsmedicin.
- Det går jo slet ikke. Jeg har været med til at lave loven, der siger, at vi kun skal sælge paracitamol i små pakker, og det var af hensyn til, at mange brugte det til at begå selvmord. Derfor har vi også set et fald i salget af paracitamol, men det er jo slet ikke i orden, at detailhandlen ikke overholder loven, lyder det fra Flemming Møller Mortensen som reaktion på TV2 Nords testforsøg.
Flemming Møller Mortensen siger til TV2 Nord, at han vil arbejde for flere ressourcer til området.