Findes DF’s frelser uden for partiet? Derfor taler alle om Støjberg som partiformand

Der er benspænd nok, men ifølge politisk kommentator Hans Engell tror mange, at Inger Støjberg kan være DF's frelser sendt fra Vestjylland.

Inger Støjberg er ikke medlem af partiet.

Hun har ikke tilkendegivet, at hun vil være medlem af partiet.

Hun står anklaget i en rigsretssag, der i yderste konsekvens kan sende hende i fængsel.

På trods af alt det ovennævnte er hendes navn ofte dukket op, når der tales om, hvem der kan blive den næste formand i det kriseramte Dansk Folkeparti. Særligt de seneste døgn.


Tirsdagens kommunalvalg var nemlig en veritabel katastrofe for Dansk Folkeparti. 132 af partiets 223 mandater i landets kommunalbestyrelser gik tabt.

Det var det fjerde valg i træk, hvor Dansk Folkeparti gik tilbage, og Kristian Thulesen Dahl annoncerede sin tilbagetræden som partiformand. Straks dukkede Støjberg op på kommentatorernes lister over mulige formænd for Dansk Folkeparti.

Men hvorfor egentligt hende, der jo på papiret ikke har meget med Dansk Folkeparti at gøre?

Politisk kommentator Hans Engell siger, at snakken skyldes sammenfaldet mellem, at Dansk Folkeparti mangler en formand, og at Inger Støjberg mangler et sted at fortsætte sin politiske karriere.

- Alt peger mod, at Støjberg vil træffe beslutning om sin videre politiske karriere, når hun har fået afsluttet sin egen sag ved rigsretten. Der peger det meste i retning af, at det er Dansk Folkeparti, hun vælger, siger Hans Engell.

Genrejsningen til fordums storhed

Inger Støjberg har været medlem af Folketinget for Venstre fra 2001 og indtil februar 2021. Her meldte hun sig ud af partiet, efter at folketingsgruppen havde stemt for en rigsret i sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år gammel.

Siden da har en lang række forhold ifølge Hans Engell bragt Inger Støjberg tættere på Dansk Folkeparti.

- Hun har et meget nært personligt forhold til en række af de ledende skikkelser i Dansk Folkeparti, heriblandt Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og Martin Henriksen, siger han.

Og når Hans Engell taler med folk i Dansk Folkepartis bagland, oplever han også, at mange selv retter deres blik mod Venstres tidligere stemmesluger fra den nordvestlige del af Danmark.

- Ude i de lokale foreninger og særligt i det jyske er Inger Støjberg enormt populær. Der er rigtig mange, der ser hende som den eneste, der kan genrejse Dansk Folkeparti til fordums storhed, siger Hans Engell.

Det blev understreget, da partiet i september holdt årsmøde, hvor Inger Støjberg var forbi som gæstetaler. Her var det uden sammenligning hende, der ved sin indtagen af scenen kunne bryste sig af den største klapsalve.

En mindre kuriositet, der kæder Støjberg yderligere sammen med Dansk Folkeparti, er, at hun tidligere har været gift med partiets nuværende pressechef Jesper Beinov.

Tavshed før rigsretsdommen

Men hvad siger Inger Støjberg selv?

- Hun har selv valgt ikke at sige et ord, siger Hans Engell.

TV 2 har ligeledes kontaktet Inger Støjberg for at få en kommentar. Hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

- Den almindelige opfattelse er, at mens rigsretssagen kører, melder hun sig ikke ind i noget parti, og hun tilkendegiver ikke noget om, hvad hun kunne tænke sig at gøre bagefter, siger Hans Engell.

Men tankefrøet er sået i Dansk Folkeparti, og stilheden fra Inger Støjberg fungerer kun som vand.

Frem i bussen

Inger Støjberg har været en prominent udlændinge- og integrationsminister, og hun har i årevis stået på toppen af den danske udlændingedebat. Ved valget i 2019 blev hun den politiker, der fik fjerdeflest personlige stemmer.

Så hvorfor skulle hun gide at melde sig ind i Dansk Folkeparti, der siden kanonvalget i 2015 har været på én lang nedtur?

- Det skulle hun gøre af to grunde. Først og fremmest fordi hun kunne håbe på at vende udviklingen og kapre en masse vælgere til partiet. Det andet skulle være ambitionen om at stå i spidsen for et parti, siger Hans Engell:

- Inger Støjberg vil gerne frem i bussen.

- Mange vil klappe i hænderne

Lørdag eftermiddag afholdt Dansk Folkeparti et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, hvorpå det blev besluttet, at der 23. januar skal holdes et ekstraordinært landsmøde. Her skal partimedlemmerne vælge deres nye formand.

Inger Støjbergs rigsretssag slutter i december.

På et pressemøde efter lørdagens hovedbestyrelsesmøde blev Kristian Thulesen Dahl mødt med spørgsmål om, hvorvidt Inger Støjberg kunne være et formandsemne.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at "rigtig mange i Dansk Folkeparti vil klappe i hænderne, hvis hun vil fortsætte sit politiske arbejde hos os".

Han understreger dog også, at han ikke ved, om hun vil gøre det, og han forsikrer, at hovedbestyrelsen ikke har tilrettelagt processen fremad efter specifikke formandskandidater.

Har du været i kontakt med Inger?

- Selvfølgelig har jeg det.

Har du spurgt hende, vil du være formand?

- Nej, det har jeg ikke.



Seneste nyt

fra Nordjylland