Venstre-medlem fra Thy: Pape må godt tage statsministerposten
Formanden brugte hverken tid på at tale meningsmålinger, Støjberg, krise eller Løkke. Men medlemmerne er ikke blinde for partiets store problemer.
Fra scenen stod en storsmilende Jakob Ellemann-Jensen, som passioneret talte sig selv – og de fremmødte landsmødedeltagere – op til ordene, der gerne skulle afføde et bifald.
- Når jeg bliver statsminister…
Ganske som Venstre-formanden formentlig havde håbet, brød medlemmerne ud i dagens måske højeste applaus.
- Nå, I fangede den godt, noterede Ellemann, som brugte stort set hele sin tale på at fortælle, at han ville sikre danskerne mere frihed.
Men lige så interessant som indholdet af talen var de emner, som formanden ikke italesatte.
Alt det usagte
Ingen ord om meningsmålingerne, der spår om cirka 14 procent af stemmerne mod de næsten 24 procent, partiet fik i 2019.
Ingen ord om Inger Støjberg, som siden seneste landsmøde har forladt partiet og smækket gevaldigt med døren. Blandt andet ved at sige, at Jakob Ellemann-Jensen aldrig bliver statsminister.
Og ingen ord om Lars Løkke Rasmussen. Den tidligere V-formand, som - ligesom Støjberg - har forladt partiet, men oven i hatten også har stiftet sit eget.
Tre emner, som medlemmerne på gulvet nu ellers ikke holdt sig tilbage med at berøre.
Bliver et "sejt træk" med Ellemann
Der var utvivlsomt høje forventninger hos de omtrent 1500 fremmødte delegerende.
Egentligt skulle arrangementet have været afholdt for et år siden, da partiet fyldte 150 år. Men på grund af coronapandemien måtte de udskyde og nøjes med et se hinanden på computerskærmene.
Nu kunne de langt om længe sidde skulder ved skulder med de partivenner, de ikke har set meget til de seneste år. De kunne synge 'I Danmark er jeg født', genvælge formanden og få vendt noget af det, der har fyldt ude i kredsene.
Herunder de ting, formanden altså ikke talte om denne lørdag. Om Støjberg, vælgerkrise og Løkke-projektet.
- Der har jo været nogle buler, siger Alice Jakobsen, da TV 2 møder hende blandt partiets nordjyske medlemmer.
Rundt blandt medlemsbordene kan de ringe meningsmålinger dårligt nævnes, uden at det italesættes, hvad og hvem der bærer skylden. Og det er ikke Jakob Ellemann, siger Alice Jakobsen. I hvert fald ikke ham alene.
Er Jakob den rigtige mand til at vende skuden?
- Det tror jeg, siger Alice Jakobsen og tilføjer tøvende:
- Han har noget over sig, som der nok er nogle, der ikke har set endnu. Det bliver et lidt sejt træk.
Pape må godt tage statsministerposten
En anden nordjyde, thyboen Morten Bjerregaard, lægger færre fingre imellem.
- Problemerne er jo Lars Løkke, der løber bort og smækker med døren. Og Inger Støjberg. Jeg ved ikke, hvad hun har haft gang i, siger han og tilføjer, at Jakob Ellemann-Jensen ikke bærer skylden.
Men skal han være leder af blå blok og de blå partiers statsministerkandidat?
Morten Bjerregaard tøver.
- Jeg kan huske, da Poul Schlüter var leder af blå blok i en del år, og hvis det er det, der skal til for at få vendt den blå skude, jamen så ser jeg ingen problemer i det.
Så hvem skal være leder af blå blok?
- Jamen det skal Jakob Ellemann være – indtil videre. Men viser det sig så, at det er Søren Pape Poulsen, der måske er den bedste et stykke tid, så forlader jeg ikke Venstre af den grund.
Men du synes, det er ok, hvis Søren Pape Poulsen bliver statsminister?
- Ja, hvis det lige er det, der skal til, mens der falder ro omkring Venstre. Og hvis de konservative er større end os, så må vi lytte til vælgerne og vige pladsen.
En holdning, der deles af flere andre V-medlemmer, som TV 2 under landsmødet lørdag talte med.
Hvornår vil han være statsminister?
At Ellemann ikke er kravlet op i træet og har krævet, at netop han bliver statsminister, hvis mandaterne ved et folketingsvalg skulle falde i blå bloks favør, er ikke nyt.
Alligevel brugte han altså ordene: "Når jeg bliver statsminister" i sin indledende tale.
Så hvornår bliver det?
- For min skyld må det gerne gå stærkt. Nu får vi et folketingsvalg indenfor et par år, og så må vi se, om ikke det kan lade sig give sig, sagde Ellemann.
Vil du kunne leve med Søren Pape Poulsen som statsminister?
- Det er sjovt så mange gange, jeg skal svare på det spørgsmål. Ja, det kan jeg sagtens.
Ingen ord om kommunale ambitioner
Over de blå duge og vaser med kornblomster gik snakken lørdagen igennem ikke alene om, hvorvidt Søren Pape Poulsen vil være et bedre bud på en statsminister end Ellemann. Også kommunal- og regionsvalget, der afholdes om små seks uger, blev vendt og drejet.
Hvad er ambitionerne? Hvor mange af de 1732 kandidater tør håbe på at blive valgt ind? Har Jakob Ellemann-Jensen en smertegrænse? Spørgsmål, som formanden over for pressen lørdag ikke var meget for at besvare.
Han ser gerne, at alle 98 kommuner får en Venstre-borgmester, som han siger det. Men hvor mange borgmesterposter, han reelt har en ambition om at vinde, holder han for sig selv.
Du kommer selv fra erhvervslivet og må være vant til at sætte målsætninger. Du må da have en eller anden målsætning for, hvornår du selv er tilfreds?
- Det har jeg af helt indlysende årsager også - og af lige så åbenlyse årsager kommer jeg ikke til at dele dem her, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Kommunal- og regionsvalget bliver afholdt 16. november, men det er allerede nu muligt