Foto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland

Flere end 600 smittede for anden dag i træk: - Det kan blive slemt, advarer professor

Antallet af smittede og indlæggelser falder, men professor advarer mod at slække på sikkerheden.

I samarbejde med tv2.dk

619 er blevet konstateret smittede det seneste døgn. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Det er 59 færre tilfælde end fredag, men anden dag i træk, hvor antallet af konstaterede smittetilfælde er over 600.

Læs også 22 elever og 5 ansatte sendt hjem fra Ravnshøj Skoleafdeling

Det bekymrer Jan Pravsgaard Christensen, professor Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet.

- Vi er stadig på et alt for højt niveau for smitte, og vi skal tænke os rigtig godt om og gøre noget ved det, siger han.

Selv om der er færre registreret smittede, peger professoren på, at faldet fra fredag til lørdag kan være en tilfældighed, fordi man i weekenderne "fanger" lidt færre smittede.

- De kommer nok med i statistikken, når vi når til mandag, siger Jan Pravsgaard Chistensen.

Det er anden dag i træk, at antallet af nye smittetilfælde ligger over 600, og det er højt, vurderer Henrik Ullum, der er overlæge og professor ved Rigshospitalet.

- Jeg synes overordnet, at det vækker bekymring, og at vi som samfund skal gøre os klar til en langsigtet armlægning med coronavirus. Det forsvinder ikke lige, siger Henrik Ullum.

Indlæggelser falder

Også antallet af indlæggelser er faldet.

97 er blevet indlagt fra fredag til lørdag, hvilket er et fald på fire personer. Medregnet at nogle er udskrevet, er der 13 nyindlagte, fremgår det af tallene.

- Det er heldigvis lavt. Selv om vi ser en højere andel af nye konstaterede smittetilfælde per dage sammenlignet med det højeste tidspunkt i foråret, så er antallet af indlæggelser lavere, siger Henrik Ullum til Ritzau.

Læs også Trods stigende smittetal i Nordjylland: Frederikshavn gennemfører open by night

På trods af, at antallet af indlæggelser falder, er tallet stadig så højt, at "vi bliver nødt til at passe på", mener Jan Pravsgaard Christensen.

- Vi skal tænke os om, for vi ved, at der formentlig ligger en pukkel i forhold til mennesker, der venter på at skulle indlægges, siger han.

Professor og overlæge Henrik Ullum tør ikke sige, om antallet af indlagte vil følge antallet af smittede og dermed stige i den nærmeste fremtid. Det afhænger af, hvordan folk opfører sig.

- Hvis vi passer godt på hinanden, vil vi ikke se nogen stigning. Hvis vi ikke passer godt på hinanden, vil vi se en stigning, og det bliver slemt, siger han til Ritzau.

Der er registreret yderligere et dødsfald siden fredag, og dermed er 648 døde med virusset i Danmark.