Helt friske tal viser, at vaccinerne virker i Danmark
Foto: Emma Fjordbak
Lige under 40 procent af dødsfaldene i Danmark under covid-19 epidemien er foregået på plejehjem.
Vaccinerne er begyndt at virke i Danmark.
Det viser helt nye tal fra Statens Serum Institut, der opgør udbredelsen af covid-19 på de danske plejehjem.
Her er både antallet af tilfælde og antallet af døde faldet så meget siden årsskiftet, at det ikke kan skyldes andet end den danske vaccineindsats, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet, hvor han også forsker i vacciners effekt:
- Når faldet er så ekstremt, så er det helt klart, at det er vaccinerne, der gør deres indtog nu, siger han.
Markant fald i smitte og dødsfald
Da smitten toppede på landets plejehjem i slutningen af 2020 var der ifølge tallene 467 tilfælde i uge 53. Siden er tilfældene faldet markant, og i sidste uge var der blot fem tilfælde af smitte med covid-19 på danske plejehjem.
Værd at bemærke er det ifølge Jan Pravsgaard Christensen, at det som regel tager nogle uger at blive alvorligt syg af covid-19, og derfor ser vi først effekten af vaccinerne i tallene nu.
Under covid-19 epidemien i Danmark er lige under 40 procent af de godt 2300 dødsfald sket på plejehjem. Siden slutningen af 2020 har anden bølge af covid-19 ført til adskillige dødsfald i de første uger af 2021, men sidste uge var der blot seks dødsfald. Det svarer nogenlunde til niveauet fra før anden bølge af smitte slog igennem.
Tallene viser også, at der i sidste uge blev foretaget færre test blandt plejehjemsbeboere end i de første uger af året.
Covid-19 på plejehjem i Danmark
Bekræftede tilfælde blandt beboere samt dødsfald blandt bekræftede tilfælde. Opgørelserne opdateres hver uge af Statens Serum Institut.
I Lungeforeningen er bestyrelsesformand Torben Mogensen enig i, at det afspejler, at vaccinerne virker.
- Det skaber en glæde over, at vi i vaccinerne har fået et redskab, som vi kan bruge til at bekæmpe den her sygdom, så vi kan få åbnet samfundet igen, for det har alle jo brug for, siger han.
I Israel, som er førende globalt i vaccinekapløbet, har man gjort lignende erfaringer, der især viser, at de ældre aldersgrupper er mindre udsatte efter vaccineudrulningen.
Brug for at flere vaccineres
Men ingen roser uden torne, for vaccinationskapløbet er langt fra slut herhjemme, som de fleste nok også ved:
- Når 40 procent af alle døde er foregået på plejehjem, så er 60 procent jo sket andre steder, som også dækker over sårbare grupper, som ikke alle er blevet vaccineret endnu. De er blandt de 12 kategorier, man fra myndighedernes side nu arbejder sig igennem, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Helt konkret er myndighederne for eksempel på nuværende tidspunkt i gang med at vaccinere borgere over 65 år, der både modtager praktisk hjælp og personlig pleje, samt borgere over 85 år og udvalgte patienter med særligt øget risiko.
Og derfor er det også naturligt, at de friske tal fra plejehjemmene ikke automatisk fører til snak om en fuld genåbning af samfundet:
- Der er jo mange flere mennesker i Danmark, der bor hjemme og er lige så gamle som dem på plejehjem, og de er ikke alle vaccineret endnu, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Ifølge Jan Pravsgaard Christensen kan man først begynde at gøre sig de overvejelser, når alle personer over 65 år er blevet vaccineret, hvilket ifølge Sundhedsstyrelsens plan kan blive i midten af maj måned.
I mellemtiden håber han, at tallene kan få de sidste tvivlere til at lade sig vaccinere:
- Man får en effekt ud af de her vacciner, og effekten betyder også, at man kan beskytte sin sidemand fra smitte. Så jeg har et håb om, at vi kan få de sidste fem til ti procent med, der tvivler på vaccinernes effekt, siger han.
I starten af februar lød det i en vurdering fra Statens Serum Institut, at der i Danmark var en samlet overdødelighed på 1198 personer siden midten af december 2020. Ifølge Statens Serum Institut skyldtes overdødeligheden covid-19.