Foto: Yannis Behrakis / Ritzau Scanpix

Her er der bedst chance for at se nordlys i aften og i nat

Skyer truer - men mange steder i landet vil der være gode muligheder for at se nordlys.

I samarbejde med tv2.dk

Det bliver i store dele af landet et kapløb med både tiden og skyerne, når der lørdag aften og natten til søndag er mulighed for at se nordlys fra Danmark.

En geomagnetisk storm ventes lørdag aften at ramme Jorden, og den kan blive så kraftig, at der vil være gode betingelser for at se det over Danmark relativt sjældne nordlys. 

Den geomagnetiske storm kulminerer allerede lørdag aften

Ifølge det amerikanske center for rumvejr, Space Weather Predicition Center, er det en geomagnetisk storm af klasse to, der kan ramme Jorden.

Ifølge de seneste prognoser ventes den geomagnetiske storm at ramme Jorden sent lørdag eftermiddag, og den ventes at tiltage og kulminere mellem klokken 19 og 22 dansk tid.

Den geomagnetiske storm vil dog ifølge det amerikanske center fortsætte frem til søndag morgen, og der er mulighed for, at den kan blive endnu kraftigere.

Space Weather Prediction Center forudser 90 procent chance for en geomagnetisk storm af klasse 1 eller mere, mens der er 55 procent chance for en geomagnetisk storm af klasse 2 og 10 procent chance for den geomagnetiske storm bliver af klasse 3 eller derover - det, der også betegnes som kraftig til ekstrem.

Læs også Emilie Marie Eriksen er blandt landets skarpeste

Det skal være helt mørkt for at se nordlys

Ifølge prognosen har man således allerede mulighed for at se nordlys i Danmark, så snart det er blevet mørkt.  

Solen går lørdag ned ved 18.30-tiden, men først mellem klokken 20 og 21 er det helt mørkt. Her er det såkaldte astronomiske tusmørke ovre, hvor Solen er nået 18 grader under horisonten.

Fra da af vil man kunne begynde at spejde efter nordlyset.

Læs også Biljagt over 10 kilometer: Mand stjal bil med hestetrailer og stak af fra politiet

Slørskyer truer nordlysoplevelse

Skulle nordlyset vise sig, kræver det i Danmark relativt klart vejr at se det. Og det vil typisk kun kunne ses i horisonten.

Selv om en opklaring lørdag har bredt sig ned over Danmark, vil højtliggende slørskyer i løbet af aftenen bevæge sig op over Danmark fra sydvest.

Skyerne vil især ligge hen over den sydlige del af landet, men kan i det meste af landet sløre for udsigten mod nord, hvor nordlyset vil kunne ses.

I løbet af de sene aftentimer vil slørskyerne brede sig videre mod nord og først på natten dække det meste af landet.

De bedste chancer for at se nordlys har man således først på aftenen, og som timerne går, vil man i Vendsyssel og i Nordsjælland have de mest favorable forhold til at se nordlys.

Skyerne er relativt tynde, og der er huller i skydækket, så selv om man bor i den sydlige del af landet, er alt håb om at se nordlys ikke ude.

Læs også Pensionist eller slotsejer: Par købte slot på randen af konkurs

Kig mod nord – håb på godt vejr - og hav god tålmodighed

Dermed har man lørdag aften og natten til søndag rimelige chancer for nordlys.

Er man så heldig at være et sted med nogenlunde klart vejr, er der kun få ting, man skal gøre, for at få de bedste betingelser for at se nordlys.

Alt, man skal gøre, er at finde et sted med så lidt lys som muligt. Link til interaktivt kort herover finder du på darksitefinder.

Derudover skal man have fri udsigt mod nord - gerne fra et højt sted eller ved kysten - så man kan se horisonten.

Og så skal man have god tålmodighed.

Man kan med fordel bruge et kamera med mulighed for at justere på lukketiden til at få øje på nordlyset. Det kan godt hjælpe øjet lidt på vej, hvis nordlyset blot er svagt.

Den næsten fulde måne står først op klokken 22, så indtil da har man optimale betingelser rent lysmæssigt.

Læs også Mand kastet ud gennem rude efter færdselsuheld – rejste sig og gik fra stedet

Skiferien i Norge og Sverige kan byde på flot nordlys

Mens vi her i Danmark både skal være forfulgt af lidt held og i øvrigt have god tålmodighed, så kan de danskere, der stadig holdere skiferie i de svenske og norske fjelde, se frem til et forrygende nordlys lørdag aften.

Her er man så langt mod nord, at man under gode betingelser rent vejrmæssigt vil kunne se nordlyset danse på aften- og nattehimlen.

Især på østsiden af de norske fjelde og i stort set hele Sverige op til de traditionelle skisportssteder ventes klart vejr lørdag aften og natten til søndag.

Læs også Tyveknægte anholdt for skrottyveri i Sæby

Forårsjævndøgn er nordlystid

Den geomagnetiske storm falder sammen med det bedste tidspunkt på året for at se nordlys.

Perioden omkring forårsjævndøgn er der statistisk set den største påvirkning af Jordens magnetfelt.

Ifølge data fra det svenske institut for rumfysik i Kiruna er netop 23. marts den dag på året med størst chance for nordlys, og chancen for en geomagnetisk storm er her næsten dobbelt så stor som i starten af januar.

De samme data, der dækker over mere end 30 år fra 1962 til 1996, viser også, at nordlyset oftest viser sig mellem klokken 20 og klokken 02.

Læs også White Hawks spillede sig i semifinalen