TV 2 erfarer: Flertal for kommunal udligningsreform på plads
Foto: Simon Bohr / Ritzau Scanpix
Reformen skal fastsætte, hvor meget de rige kommuner skal betale til de fattige kommuner. Arkivfoto
Venstre, de Radikale og SF er blevet enige med regeringen, mens de Konservative og nye Borgerlige siger nej.
Ifølge TV 2's oplysninger er et flertal på Christiansborg enig om rammerne for en ny udligningsreform for landets 98 kommuner.
Venstre, De Radikale og SF er enige med regeringen om den nye reform. Hverken de Konservative eller nye Borgerlige er med i aftalen.
René Christensen, Dansk Folkepartis finansordfører, siger til TV 2, at Dansk Folkeparti (DF) heller ikke er med i aftalen. Mandag aften oplyser Peder Hvelplund, Enhedslistens gruppenæstformand, at også Enhedslisten (EL) har forladt forhandlingerne.
Reformen skal fastsætte, hvor meget de rige kommuner skal betale til de fattige kommuner.
De rammer, partierne er blevet enige om, betyder at, der bliver tilført flere penge til udligningssystemet.
- Det har været et Venstre-krav hele vejen igennem, og det har Venstre altså fået igennem, siger TV 2's politiske redaktør Troels Mylenberg.
Der vil blive flyttet penge fra by- til landkommuner.
Troels Mylenberg fortæller, at partierne også er blevet enige om, at velhavende kommuner som Gentofte, Frederiksberg og Ruderdal kommer til at betale mindre end regeringen foreslog i sit oprindelige udspil.
F.eks. skal Gentofte Kommune ifølge den aftale, der nu er lavet, nu betale cirka 200 millioner kroner til kommunal udligning. I det oprindelige forslag til udligningsreform, skulle kommunen af med cirka 300 millioner kroner til udligning.
Den såkaldte udlændinge-udligningen, som specielt er tænkt til københavnske vestegns-kommuner med mange udgifter til udlændinge er også blevet mindre end i det oprindelige udspil. Mange af kommunerne på den københavnske vestegn har socialdemokratiske borgmestre.
Tilskud til skattelettelser
Desuden inderholder aftalen tilskud til skattelettelser, fortæller Troels Mylenberg.
- De af landets kommuner, der har den allerhøjeste skatteprocent får et tilskud til at sætte skatten ned, siger Troels Mylenberg.
Men han understreger, at forhandlingerne stadig er i gang.
- Der forhandles stadig, og de sidste søm er ved at blive slået i. Så den kan ende med at se lidt anderledes ud, siger Troels Mylenberg.
Aftalen forventes præsenteret tirsdag.
Der kom skred i forhandlingerne om udligningsreformen, da Venstre vendte tilbage til forhandlingerne i slutningen af februar.
- Det er vigtigt for Danmark, at vi får en reform af udligningssystemet, der giver en mere fair balance, så der er mulighed for at levere god velfærd i hele Danmark uden samtidig at give et stort skattesmæk, sagde Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, dengang til TV 2.