Mette Frederiksen besøger Joe Biden på mærkedag - spekulationerne vil tage til, mener korrespondent

Mette Frederiksen skal på besøg i Det Hvide Hus, og det kommer kort inden vigtigt møde i Nato.

Statsminister Mette Frederiksen (S) møder præsident Joe Biden i Det Hvide Hus mandag 5. juni, grundlovsdag. Det oplyser Statsministeriet.

- Det er altid noget særligt for en statsminister at repræsentere Danmark i Det Hvide Hus. Det er det også for mig, og jeg glæder mig til besøget. USA er vores vigtigste allierede. Det transatlantiske bånd er så stærkt, som det nogensinde har været, siger statsminister Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Danmark har presset på

Ifølge Jesper Steinmetz, der er korrespondent i USA, så har man fra dansk side længe presset på for besøget.

- Det er et besøg, der har været utrolig længe undervejs. Man har længe fra dansk side arbejdet på at få Mette Frederiksen på besøg i Det hvide hus i mere end et år, siger han.

Han forklarer, at der overordnet set er to grunde til, at der er gået så lang tid.

- Den væsentligste grund er, at Joe Biden i kraft af sin alder og på grund af coronapandemien ikke har haft besøg af lige så mange statsoverhoveder, som for eksempel sin forgænger Donald Trump havde, siger han og fortsætter:

- Den anden grund er, at der skulle have været et besøg i september sidste år. Men det besøg blev ikke til noget af forskellige årsager. En af grundene var, at dronning Elizabeth døde, så måtte den amerikanske præsident lave sin planer om. Og efterfølgende kom der et dansk valg i vejen, forklarer Jesper Steinmetz.

Spekulationer efter mødet

Det er ifølge Statsministeriet planen, at Joe Biden og Mette Frederiksen skal tale om en række emner, herunder det dansk-amerikanske samarbejde, den fortsatte støtte til Ukraine og forventningerne til Nato-topmødet i juli.

Og netop Nato-topmødet om en måned kommer til at fylde mere og mere efter Mette Frederiksens besøg i Det Hvide Hus, vurderer Jesper Steinmetz.

- Man må bare sige, at det er væsentlig timing, at Mette Frederiksen kommer på besøg i Det Hvide Hus blot en måned inden, at der skal være Nato-topmøde, hvor Mette Frederiksen igen og igen bliver nævnt som en af kandidaterne.

- Hvis hun ikke inden Nato-topmødet havde været på besøg og mødt USA's præsident på tomandshånd, så kunne man godt glemme alle spekulationer om, at hun kunne være i spil. Men nu, med kun en måned til Nato-topmødet, så vil jeg sige, at spekulationerne tager til i styrke, siger Jesper Steinmetz.

Besøget bekræftes i en erklæring udsendt af Det Hvide Hus. Det er kutyme, at danske statsministre inviteres til Det Hvide Hus.

Senest mødtes daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen med daværende præsident Donald Trump i marts 2017.Seneste nyt

fra Nordjylland