Politisk redaktør overrasket: Mette F. nævnt som ny NATO-chef
Der er tale om en af de tungeste internationale topposter, som ingen nogensinde er kandidat til, men som der sjældent bliver takket nej til.
Den danske statsminister, nordjyske Mette Frederiksen (S), er kandidat til at overtage jobbet som NATO’s næste generalsekretær, når norske Jens Stoltenbergs fireårige periode udløber til efteråret.
Det mener i hvert fald det norske medie VG at have fået bekræftet på ”højt diplomatisk niveau.”
TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er dog ikke så overbevist.
- Det her er ikke rygter, der har fyldt meget på Christiansborg den seneste tid. Og jeg var da lidt overrasket over, at den norske avis så eksplicit nævner Mette Frederiksens navn som et af de varmeste, siger han.
Et tilbud bliver sjældent afvist
Om det er korrekt, at Mette Frederiksens navn er i spil, får ingen nogensinde at vide. Der bliver aldrig officielt meldt kandidater ud til posten, ligesom der heller aldrig er nogen, der officielt melder sig som kandidat.
Der er nemlig tale om en proces, der foregår i et ekstremt lukket rum.
Sikkert er det dog også, at hvis man får posten tilbudt, bliver det sjældent et nej, da der er tale om en af de tungeste internationale topposter, der findes.
- Hvis man som dansker får den tilbudt, skal der immervæk også meget til direkte at sige nej. Om Mette Frederiksen går med den slags tanker, ved jeg selvsagt intet som helst om, siger Hans Redder.
Uanset hvad har det norske medie nu sluppet katten ud af sækken. Og der er ifølge både Hans Redder og TV 2s Europa-korrespondent, Lotte Mejlhede, også flere ting, der kunne tale for, at Mette Frederiksen kan være i spil som NATO’s næste generalsekretær.
Valg af kvinde er denne gang væsentlig faktor
Ifølge Lotte Mejlhede har Mette Frederiksen i sin tid som statsminister vist, at hun er egnet til jobbet blandt andet i kraft af hendes håndtering af coronapandemien i Danmark.
Dertil kommer, at hun er kvinde, hvilket dog også kvalificerer flere andre kandidater, herunder Estlands og Litauens premierministre, der begge er kvinder.
- Det er en meget, meget væsentlig faktor denne gang. Der har aldrig været en kvinde i spidsen for NATO før, siger Lotte Mejlhede.
Men også forholdet til den amerikanske præsident spiller ind, når det gælder mulige kandidater.
Ser Biden en høj stjerne i Mette Frederiksen?
Ingen kandidater bliver valgt til posten som NATO-generalsekretær, uden at også den amerikanske præsident har nikket ja.
I den forbindelse hæfter Hans Redder sig ved, at det norske medie netop nævner Danmarks forhold til USA, herunder også, at Mette Frederiksen har en høj stjerne hos den amerikanske præsident Joe Biden.
Stjernen lyser dog ikke stærkere, end at Mette Frederiksen endnu ikke har været på besøg i Det Hvide Hus.
Det har mange andre stats- og regeringschefer ellers allerede været, og det er et faktum som længe har frustreret det danske embedsværk og diplomati, forklarer Hans Redder.
- Det taler lidt imod den der fortælling om, at Joe Biden ser noget helt særligt i Mette Frederiksen. Men der er ingen tvivl om, at Danmarks forhold til USA er stærkt og tæt – og længe har været det.
Der er også andre forhold, der taler mod, at valget falder på en dansk statsminister.
Tre nordiske generalsekretærer i træk er største hindring
Det er ikke længe siden, at en anden dansker var generalsekretær for NATO. Det var Anders Fogh Rasmussen fra august 2009 til september 2014. Han blev efterfulgt af den nuværende generalsekretær, nordmanden Jens Stoltenberg.
Og det er i virkeligheden ifølge Lotte Mejlhede den største hindring:
- Hun skulle dermed være den tredje nordiske generalsekretær i træk, og der kan godt være en hel del syd- og østeuropæere, der ikke mener, at den går, siger hun.
Samtidig er Mette Frederiksens navn langt fra det eneste, som bliver nævnt.
Mange navne er i spil, også Stoltenbergs
Ifølge Lotte Mejlhede er der flere andre stats- og regeringschefer, der indtil videre er nævnt som mulige kandidater. For - selv om der også er en enkelt forsvarsminister på listen - går posten oftest til netop en nuværende eller tidligere stats- og regeringschef.
De andre navne i spil er:
Kaja Kallas, Estlands premierminister
Ingrida Simonyté, Litauens premierminister
Ursula Von der Leyen, formand for EU-Kommissionen
Pedro Sánchez, Spaniens premierminister
Mario Draghi, tidligere italiensk premierminister
Ben Wallace, britisk forsvarsminister
Også Jens Stoltenbergs navn er ifølge Lotte Mejlhede stadig på listen - på trods af, at afslutningen på hans fireårige periode som generalsekretær nærmer sig. Det skyldes blandt andet krigen i Ukraine, og fordi Sverige endnu ikke er medlem af NATO, forklarer Lotte Mejlhede:
- Vi kan ikke fuldstændig udelukke, at man vil overtale Stoltenberg til at tage et halvt til et helt år mere.
Jens Stoltenberg tiltrådte i 2014, og hans periode er flere gange blevet forlænget.
Det kommer til at fylde på gangene på Christiansborg
Der er altså stadig mange usikkerheder om, hvorvidt Mette Frederiksen – sådan som det norske medie hævder - er i spil til posten. Helt sikkert er det dog, at spekulationerne er ubelejlige for en ny- og genvalgt dansk statsminister.
- Det er noget, der kommer til at fylde på Christiansborg, indtil det står klart, hvem Jens Stoltenbergs afløser bliver, siger Hans Redder.
Sikkert er det også, at Mette Frederiksen - uanset hvor mange gange hun bliver spurgt - i forskellige versioner kommer til at slå fast: Jeg er ikke kandidat.
For man er aldrig kandidat til posten som NATO-generalsekretær.