Læge afsløret i millionsnyd - største enkeltstående sag nogensinde

TV 2 kan nu afdække, hvordan en narkoselæge i årevis systematisk har overfaktureret regioner for millioner.

Stig Dahm er lige nu hovedperson i den største sag om lægesvindel, der nogensinde er set.

Han har ifølge tre regioner svindlet sig til 7,5 millioner kroner ved bevidst og systematisk at overfakturere tre regioner i ti år.

Et system, der i høj grad bygger på tilliden til den enkelte læge, fordi kontrollen med lægernes afregning bygger på stikprøver.

Sagen er ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, uden sidestykke i Danmark.

- Det er den største enkeltstående sag, vi har haft omkring uberettiget honorering, forklarer Kent Kristensen.

Siden 2012 har regionerne behandlet 42 sager om uregelmæssigheder i afregningen af speciallæger.

- Vi har sager om millioner, og så har vi også små sager, hvor det er ned til få tusinde kroner. Men det her er den største enkeltstående sag, vi har kendskab til, fortæller Kent Kristensen.

Den påståede svindel er foregået fra 2010 til 2019, hvor Stig Dahm ifølge Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Hovedstaden bevidst og systematisk har taget sig for godt betalt. Det er sket ved konsekvent at opkræve dyrere bedøvelser, end han havde krav på. Han har ifølge regionerne også opkrævet penge for bedøvelser af patienter, som ikke er blevet opereret.

Mor til tidligere patient: - Forrykt

Heidi Madsen fra Næstved har to gange oplevet, at hendes datter Filippa My er blevet lagt i narkose af Stig Dahm. Første gang i juni 2016, hvor datteren blev opereret for at skabe bedre luftveje i halsen, og anden gang i juli 2017, hvor hun fik fjernet polypper.

- Han var meget sympatisk og tryghedsskabende. Jeg oplevede ham som et rart menneske og var helt tryg ved at skulle aflevere mit barn til ham. Han skabte tillid, så det havde jeg slet ikke i tankerne, siger Heidi Madsen.

Men nu er Filippa Mys cpr-nummer altså ét af mange, som Stig Dahm kan have brugt til at hive flere skattekroner ud af det offentlige, end han havde krav på, ved at opkræve for en længere bedøvelse, end han foretog.

- Det var pokkers. Jeg synes, det er dybt forkert. Det er forrykt. Det er dine og mine penge. Det er vores allesammens penge. Det synes jeg, er noget mærkeligt noget, siger Heidi Madsen.

Vil kun betale to millioner

Den 65-årige anæstesilæge har haft sit eget ydernummer i 21 år. Han har haft base i Hornbæk og siden også i Herlev, hvorfra han er kørt ud for at assistere øre-næse-hals-læger i hovedstaden, i Nordjylland og på Sjælland.

Oplysningerne om hovedpersonen selv er ganske få. Men i 2015 – mens den påståede bevidste overfakturering stod på – valgte Stig Dahm og hans kone at vise deres daværende privatbolig i Dronningmølle frem i en boligreportage i Berlingske.

Under overskriften “Se den idylliske husmandsbolig” fik man et indblik i, hvordan parret havde istandsat det stråtækte hus i Nordsjælland med blandt andet et håndlavet snedkerkøkken efter parrets egne ønsker og udsmykket hjemmet med et egetræsbord til 30.000 kroner.

Det var i den periode, at han overfakturerede systematisk.

Men nu – efter det er blevet opdaget – vil Stig Dahm kun betale 1,96 millioner tilbage.

Det dækker over overfakturering for årene 2017-2019 og fordeler sig på tre regioner:

Kort:TV2
Kort:TV2

Derudover er der rejst krav om tilbagebetaling af yderligere 5,5 millioner kroner fra perioden 2010-2016.

Som jeg læser sagen, så har du jo sagt ja til at betale 1,9 millioner kroner tilbage, men de sidste 5,5 millioner vil du ikke betale. Hvorfor ikke?

- Det er nogle tekniske og overenskomstmæssige ting, som ligger til grund for det. Ved du hvad, du må tage det med min advokat.

Stig Dahm afviser altså ikke at have fået de mange millioner udbetalt. Ifølge TV 2s oplysninger nægter Stig Dahm at betale, fordi han mener, at sagerne om de sidste 5,5 millioner kroner er forældede.

Konsekvent overfakturering

Som anæstesilæge var Stig Dahms arbejde at lægge patienter i narkose, når de skulle have foretaget et indgreb ved en øre-næse-hals-læge.

Alt efter hvilket indgreb lægen foretog, var der en fast kode, som Stig Dahm skulle indtaste. Eksempelvis er der én kode, som svarer til, at et barn skal have lagt dræn i ørerne, og en anden kode, hvis et barn skal have fjernet polypper. Hver kode giver et fast beløb til narkoselægen. En højere kode betyder flere penge udbetalt.

Ifølge regionerne svindlede han blandt andet ved konsekvent at gå mindst en ydelseskode op, i forhold til hvad han havde krav på. Over ti år er det løbet op i 7,5 millioner kroner, som han ikke skulle have haft udbetalt.

screen

Ekspert: Ingen tvivl

Stig Dahm har altså betalt knap to millioner kroner tilbage. Det er for overfakturering i årene 2017-2019. I sagens dokumenter kan man læse, at Stig Dahm forklarer overfaktureringen med, at han har misforstået overenskomsten.

Den forklaring køber Kent Kristensen, som er professor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, ikke.

- For det første frikender ukendskab til overenskomstens regler ikke en for ansvar. Og for det andet er der meget klare regler i overenskomsten for, hvordan man skal afregne.

- Han er konsekvent gået en ydelse op der, hvor han ikke er berettiget til at gøre det, og så har han konsekvent lagt ydelser sammen, hvor han heller ikke er berettiget til at gøre det. Der er ingen tvivl om, at der er afregnet forkert.

Den strengeste straf

Stig Dahms forklaring blev heller ikke godtaget i det udvalg, som skulle vurdere sagen. Her sidder politikere fra regionerne og repræsentanter for speciallægerne.

Deres dom var, at Stig Dahm havde “fejlafregnet systematisk” og “gjort sig skyldig i grov misligholdelse af overenskomsten”. Derfor fratog udvalget Stig Dahm hans ydernummer – den strengeste straf, de har i værktøjskassen.

- Det er ikke noget, vi gør så tit, men det er selvfølgelig, når der sker store overskridelser af overenskomsten. Altså decideret svindel, som vi ser her, siger Anders Kühnau (S), formand for praksisudvalget i Danske Regioner og dermed politisk ansvarlig for kontrollen af lægernes faktureringer.

Hos Foreningen af Praktiserende Speciallæger så man ingen anden udvej.

- Det er en uacceptabel sag, som vi er nødt til at skride til handling over for. Den her fejlafregning og misbrug af ydelser, der har været i det her konkrete tilfælde, gør, at den her speciallæge ikke kan være med i ydernummersystemet længere, siger foreningens formand, Ann-Louise Reventlow-Mourier.

Stig Dahm: 5,5 millioner handler om “teknik og overenskomst”

Men tilbage står så stadig de 5,5 millioner kroner, som Stig Dahm har overfaktureret i årene 2010-2016. Penge, som Stig Dahm ikke har i sinde at betale tilbage.

Regionerne er dog overbeviste om, at Stig Dahm bevidst har overfaktureret, og efter rådgivning fra et eksternt advokatfirma har regionerne derfor politianmeldt Stig Dahm for bedrageri.

Anders Kühnau (S), formand for Region Midtjylland og for praksisudvalget i Danske Regioner, er politisk ansvarlig for kontrollen af lægernes faktureringssystem. Han gør det klart, at regionerne er klar til i sidste ende at inddrage politiet, når læger overfakturerer.

- Vi går selvfølgelig efter at få hele beløbet betalt tilbage i de tilfælde, hvor det simpelthen er systematiske fejlafregninger, forklarer Anders Kühnau.

Trods gentagne forsøg er det ikke meget, Stig Dahm selv vil sige.

Men du vil ikke fortælle lidt om det? Det virker til at være en sag, der har haft en ret voldsom konsekvens for dig?

- Ja. Nej tak. Ved du hvad, det tror jeg, har alt for store juridiske implikationer. Jeg har rådført mig med min advokat, og han siger, at jeg skal henvise til ham.

TV 2 har flere gange forsøgt at få et interview. Første gang lød meldingen, at hverken Stig Dahm eller hans advokat ønskede at stille op. TV 2 har efterfølgende forelagt blandt andet Kent Kristensens vurdering af sagen for Stig Dahms advokat – det har ikke været muligt at få et svar.

Nordsjællands Politi bekræfter over for TV 2, at de har modtaget en politianmeldelse af Stig Dahm, men de har ikke indledt nogen efterforskning endnu, da sagen “afventer en ledig efterforsker”.


Seneste nyt

fra Nordjylland