Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Deltagere følte sig truet af stadsarkitekt på årsmøde

Den hjemsendte stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen talte dunder til en stor forsamling bygherrer og developere på Byggesocietetets årsmøde.

Stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, som for tiden er hjemsendt ovenpå skandalen om udbygningsaftaler i Aalborg Kommune, gav en verbal opsang, da han tidligere i år var inviteret til at holde oplæg på et årsmøde for bygherrer og developere. 

Han understregede, at hvis man ikke ville dialogen (på en ordentlig måde), så ville forvaltningen blive meget embedsmandsagtige og rigide i sit arbejde og sin tolkning af reglerne. Det virkede i situationen som en trussel

Anonym deltager, Byggesocietets årsmøde

Flere deltagere følte afslutningen på oplægget både intimiderende og nærmest truende. Budskabet var klart: Gør som dem på Spritten, og I skal se, hvad der sker.

- Ved afslutning af indlægget viste han et slide med et gadebillede, hvori der stod en række ”Indkørsel Forbudt”-skilte, fortæller en af deltagerne.

Sidste slide i stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsens foredrag på Byggesocietetets årsmøde var dette billede med Indkørsel Forbudt skilte. Budskabet var ifølge deltagere: Hvis I kører ned ad samme vej som dem fra Spritten, så skal I få at se, hvad der sker.

- Han understregede, at hvis man ikke ville dialogen (på en ordentlig måde), så ville forvaltningen blive meget embedsmandsagtige og rigide i sit arbejde og sin tolkning af reglerne. Det virkede i situationen som en trussel, siger deltageren, der ønsker at være anonym af hensyn til sine fremtidige samarbejdsmuligheder med Aalborg Kommune.

Optrinet fandt sted 14. juni på Byggesocietetets årsmøde, der fandt sted på Restaurant Fusion i Aalborg. 

Byggesocietet er et netværk for virksomheder og mennesker, der er beskæftiget i bygge og anlægsbranchen og tæller såvel større som mindre bygherrer, developere og andre medlemmer med tilknytning til branchen.

Brug af anonyme kilder

TV2 Nord bringer kun undtagelsesvis historier, der bygger på anonyme kilder. Denne historie er en undtagelse, og det er den af tre hovedårsager:

- TV2 Nord har siden juli måned arbejdet på at få deltagere i Byggesocietetets årsmøde til at stå frem og fortælle om deres oplevelse

- De deltagere, TV2 Nord har haft kontakt til, ønsker ikke at fortælle, hvad de har oplevet af frygt for, at det kan skade deres forretningsmæssige relation til Aalborg Kommune

- En central del af den massive kritik, som advokatfirmaet Horten har fremlagt i den uafhængige advokatundersøgelse, går netop på, at tonen i samarbejdet mellem forvaltning og bygherrer har været under al kritik. Derfor er netop denne historie vigtigt, fordi den dokumenterer en vigtig del af kritikken.

TV2 Nord er, som det fremgår af omtalen, naturligvis bekendt med kildernes fulde identitet. Der er tale om tre kilder, som uafhængigt af hinanden har fortalt om deres oplevelse på mødet.

Stadsarkitekten virkede oprevet

På det tidspunkt kørte sagen om Spritten for fulde omdrejninger i medierne, og de deltagere, TV2 Nord har talt med, er ikke i tvivl om, hvordan budskabet skulle opfattes: Gør som dem på Spritten, og I skal se, hvad der sker.

Flere deltagere i Byggesocietetets årsmøde har masser af ros til overs for stadsarkitektens oplæg på mødet, men så meget mere rystede blev de, da et interessant oplæg blev rundet af med noget, som flere opfattede som en klar trussel, hvis nogen skulle finde på at sætte sig op mod forvaltningen.

- Han gav udtryk for, at han under ingen omstændigheder ville finde sig i, hvad han havde været udsat for på det seneste. Det blev ikke uddybet, hvad han mente at have været udsat for, men det var tydeligt, at hvis det skete, så ville konsekvensen være som beskrevet, fortæller kilden, der også oplevede det som om, at stadsarkitekten var oprevet under afslutningen på sit indlæg.

Jeg er som bekendt hjemsendt og har som sådan ingen kommentarer

Peder Baltzer Nielsen, stadsarkitekt, Aalborg Kommune

Optrinnet på Byggesocietets årsmøde er blevet ekstra interessant og aktuelt efter offentliggørelsen af den uafhængige advokatredegørelse, som advokatfirmaet Horten lagde frem for byrådet i Aalborg torsdag 9. december. Rapporten rummer en skandaløs hård kritik af kommunens forvaltning af de såkaldte udbygningsaftaler. 

Rapporten slår fast, at kommunen i over 10 år har kørt på med en ulovlig praksis. Men derudover blotlægger rapporten også, at mange af kommunens samarbejdspartnere har indberettet hård kritik af kommunikationen med kommunen. Mange har oplevet en rå og dårlig tone i samarbejdet med By- og landskabsforvaltningen.

- ”Spritten” var kørt over for rødt

Det var også det en af de andre kilder, som TV2 Nord har talt med, oplevede efter mødet med stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen 14. juni på Restaurant Fusion. Kilden var repræsenteret af en medarbejder på mødet, og medarbejder var noget bestyrtet, da han dagen efter skulle fortælle chefen, hvad der var foregået.

- Min medarbejder fortalte dagen efter, at han var noget overrasket over Peder Baltzer Nielsens afsluttende bemærkninger, hvoraf det fremgik, at dem på Spritten var kørt over for rødt. Så nu ville han lige præcisere, at hvis det var fremgangsmåden og måden, han blev behandlet på, så ville han blive meget embedsmandsagtig og firkantet i sin fremgangsmåde og fortolkning af reglerne, fortæller kilden.

- Det blev af min medarbejder oplevet som en trussel i forhold til at imødekomme kommunens krav i forbindelse med byggesagsbehandling, tilføjer kilden.

Stadsarkitekten: Ingen kommentarer

TV2 Nord søgte tilbage i juli måned aktindsigt i den præsentation, som Peder Baltzer Nielsen viste på mødet, og af den fremgår det, at sidste slide ganske rigtigt er et foto med en række ”Indkørsel Forbudt” skilte. 

TV2 Nord har været i kontakt med stadsarkitekten og forelagt ham, hvordan nogle deltagere på mødet oplevede hans oplæg som intimiderende og lettere truende. Peder Baltzer Nielsen har meldt tilbage til TV2 Nord, at han ikke ønsker at stille op til interview.

- Jeg er som bekendt hjemsendt og har som sådan ingen kommentarer, skriver Peder Baltzer Nielsen til TV2 Nord.

Formand har ingen kommentarer

TV2 Nord har også været i kontakt med advokat Anne Henriksen, der er formand for Byggesocietetet i Nordjylland. TV2 Nord er interesseret i at vide, om formanden har nogen erindring om, hvad der skete på mødet.

Anne Henriksen, vi har været i kontakt med nogle af dine medlemmer, som følte sig intimideret og truet af stadsarkitekten på jeres årsmøde. Kan du genkende det og har du hørt om den kritik fra medlemmer?

- Jeg har ingen kommentarer til det. Byggesocietet er et netværk, hvor man skal kunne komme til møderne uden risiko for, at der bliver refereret offentligt, hvad der sker og bliver sagt på møderne.

Men Byggesocietetet er vel også et netværk, hvor man skal kunne komme uden at føle sig intimideret og truet, er det ikke?

- Du er god til at stille spørgsmål, men jeg har ingen kommentarer til det.

Skal sagen have konsekvenser? 

Aalborg Kommune besluttede i mandags at iværksætte en såkaldt personalejuridisk undersøgelse i sagen om udbygningsaftaler.

- Undersøgelsen skal munde ud i en vurdering af, om der er grundlag for at iværksætte ansættelsesretlige tiltag over for medarbejdere i kommunen som følge af advokatundersøgelsens konklusioner, lød det i en pressemeddelelse fra kommunen.

Undersøgelsen er blandt andre rettet mod netop den hjemsendte stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen samt direktøren i By- og landskabsforvaltningen Anders Fokdal. 

Det står hen i det uvisse, om andre medarbejdere også er - eller senere kan blive - omfattet af undersøgelsen.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i Hortens advokatundersøgelse, men det eksterne konsulenthus, der skal gennemføre undersøgelsen skal også i gang med at interviewe medarbejdere, der har været involveret i behandlingen af udbygningsaftale-sagerne, samt andre nuværende og tidligere medarbejdere i forvaltningen, hvilket suppleres med interviews af nuværende medarbejdere, der har været involveret i den omtalte sagsbehandling. 

Dette kan suppleres med interviews af andre nuværende medarbejdere samt tidligere medarbejdere.

Undersøgelsen forventes afsluttet i februar 2022.


Drama indtil allersidste minut: - Det var en vild kamp

Foto: Claus Fisker (Scanpix)

Igen blev en 18-årige AaB-midtbanekomet redningsmanden for det nordjyske hold.

AaB kom fredag aften til Vejle for at vinde mod 3F Superligaens bundprop, der ikke har fået et eneste point i de første 10 spillerunder.

Men sådan gik det ikke.

Efter 50 minutter stod der nemlig 2-0 til Vejle, og forhåbningerne om den første sejr i 11 kampe kunne høres i hele trekantsområdet.

Men to AaB-mål i anden halvleg af Oliver Ross og den unge Mads Bomholt sikrede ét point til aalborgenserne, der store perioder var det bedste hold på banen.

- Det var ikke det, vi kom for. Det var at vinde. Men når man er bagud 2 -0 og kommer tilbage, synes jeg egentlig, at man kan stå med en okay følelse efter kampen, siger Oliver Ross til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist

Lynanalyse

AaB har kun at takke sig selv for, at det kun blev til et point mod det absolutte dårligste hold i 3F Superligaen.

Det uafgjorte resultat kan man så takke unge Mads Bomholt for, da han scorede et næsten identisk mål, som da han sikrede AaB en 2-1-sejr mod Lyngby for tre kampe siden. I aften kom han på banen i anden halvleg og udlignede Vejles føring til slutresultatet 2-2.

Og AaB kan også takke målmand Vincent Muller for en fantomredning i overtiden. Ellers havde Vejle løbet med alle tre point.

Men AaB kan ikke takke hinanden for, de ikke fik scoret på alle de store chancer, de havde i første halvleg. Her kunne AaB have punkteret kampen fuldstændig, men de store chancer blev misbrugt. Nu må man “nøjes “ med ét point.

Kampen i Vejle bar præg af, at begge hold gik efter tre point. Det skabte masser målchancer, masser af tekniske fejl og et kaotisk spil, der konstant bølgede frem og tilbage.

Det har næppe været mange rolige øjeblikke for de to cheftrænere.

- Det var en vild kamp, synes jeg. Der skete mange ting hele tiden, siger Oliver Ross.

Ung midtbane-komet gør det igen

Mads Bomholt fik igen en hovedrolle, da han blev indskiftet i anden halvleg.

Den 18-årige AaB-midtbanemand scorede nemlig det afgørende mål med 10 minutter tilbage af kampen. Med et velplaceret skud uden for feltet, lavede han nærmest en kopi af det sejrsmål, han scorede mod Lyngby for et par uger siden.

Du kommer ind og så afgør det hele?

- Ja, det gør jeg. Jeg får lavet et rigtig, rigtig vigtigt mål, som sætter os lidt i gang, og så presser vi egentlig på til det tredje mål, siger Mads Bomholt til TV2 Nord.

Men det var faktisk Vejle, der var tættest på sejrsmålet. I tråd med kampens generelle kaos fik Vejle prikket bolden ind over målstregen efter et hjørnespark. Men målet blev underkendt for en snæver offside dybt inde i overtiden.

AaB kommer op på 13 point og hopper op på 8. pladsen, inden resten af Superliga-holdene skal spille i weekenden.


Frederik håber på handling efter rystende rapport

Limfjorden og Mariager Fjord er nogle af de områder, der er hårdest ramt af iltsvind, viser en ny rapport. Iltsvindet er på det højeste niveau i 22 år, og der er brug for at handle hurtigt, mener lystfisker Frederik Frederiksen, som ofte forsøger at fange fisk i Limfjorden.


Professor om hemmeligt notat: Alle advarselslamper blinkede rødt

Økonomien var så dårlig på Frederikshavn Havn, at alle advarselslamper lyste konstant rødt allerede tilbage i starten af 2022. Det fastslår professor i økonomi ved Aalborg Universitet Niels Dechow.

Der er behov for likviditet her og nu til Frederikshavn Havn. Det fastslår et notat fra januar 2022. Et notat som Frederikshavn Kommune selv har udarbejdet på baggrund af tal fra havnen.

Professor i økonomi Niels Dechow har gennem længere tid fulgt sagen om den omstridte havn, der i foråret mistede sin selvstændige status som kommunal selvstyrehavn på grund af økonomisk kollaps.

I maj måtte Frederikshavn Kommune overtage Frederikshavn Havn og samtidig en gæld på 1,7 milliarder kroner.

Det undrer økonomiprofessoren, at det tilsyneladende kom som en overraskelse, at økonomien ikke hang sammen, for allerede tilbage i januar 2022 så det dårligt ud – ligesom prognoserne heller ikke var optimistiske.

- Det er utvetydeligt klart, at der skal ske noget, der skal en forandring til, siger Niels Dechow på baggrund af at have læst kommunens eget notat om såvel drift som likviditet på Frederikshavn Havn.

Notat Frederikshavn Havn

Omsætningen er for lav

Kommunens egen vurdering var allerede på det tidspunkt, at omsætningen ganske enkelt er for lav i forhold til renter og afdrag på havnens gæld, som på daværende tidspunkt er på 1,5 milliard kroner.

- Man skal være forholdsvis ubehændig med tal for ikke at se, at der er et problem, fastslår Niels Dechow.

 Han bemærker sig især to problemstillinger, nemlig det at havnen har store lån og lille omsætning.

- Når omsætningen er for lille i forhold til den afdragsbyrde, der er, kan det ikke gå videre på lang sigt, siger han.

 I følge økonomiprofessorer så blinker alle advarselslamper allerede i begyndelsen af 2022.

 - Jeg vil sige, de lyser konstant allerede på det tidspunkt, de er røde, fastslår han og tilføjer, at det der er rigtigt alarmerende er, at driften ikke tilnærmelsesvis kan dække afdragene på lånene. På det tidspunkt burde man nok ligesom havde sat sig ned, og nu skal vi have en uvildig analyse af hvad der egentlig foregår i forhold til at skabe en forretningsmodel, der fungerer for havnen, lyder det fra økonomiprofessoren.

Se hele indslaget her:

Redningsforsøg realiseres ikke

 Et halvt år senere får Frederikshavn Havn udarbejdet en plan med seks forslag til at skaffe penge i kassen.

Ingen af de forslag bliver dog godkendt på borgmesterkontoret og senere i byrådet. Redningsaktionen af havnen udeblev. I stedet overgik havnen til at blive kommunalt ledet.

Den besked kom på et pressemøde i april, da borgmester Birgit S. Hansen (S) fortalte, at der ikke var flere penge i havnen, som nu havde afleveret nøglerne bogstaveligt talt til Frederikshavn Kommune.

Med nøglerne følger en gæld til kommunens borgere på 1.7 milliarder kroner, og havnen skønnes at koste kommunekassen 62 millioner kroner om året.

- I bagklogskabens lys skulle man helt sikkert nok have grebet ind tidligere, lyder det fra økonomiprofessor Niels Dechow, som tilføjer, at problemet kort før kollapset var, at de store investeringer på havnen betød, at havnen var 'to big to fail', som han udtrykker det.

- Man havde sat sig i nogle investeringer, hvor der ikke var nogen vej tilbage,  så jeg kan måske godt forstå logikken i, at man ikke trækker i nødbremsen der, lyder det afslutningsvist fra Niels Dechow.


I et år har der uden for den lille landsby Halvrimmen stået reklameskilte for den lokale købmand. De er nu blevet flyttet efter påbud fra Vejdirektoratet.

Hvis du har kørt gennem Halvrimmen, har du med stor sandsynlighed set reklameskiltene for byens lokale 'Min Købmand'-butik.

De skilte vil stadig kunne ses, men de er dog blevet rykket tættere mod byen, efter købmand Louise Møller har fået et påbud fra Vejdirektoratet. Og selvom købmanden gerne flytter skiltene, forvirrer reglerne hende.

- Jeg følger selvfølgelig reglerne, og så kan jeg undre mig over, hvor firkantede de er. Jeg havde ikke i min vildeste forestilling troet, at det ville blive et problem, når det står på privat grund, fortæller hun.

Hun havde nemlig sat det ene skilt op hos Poul Jensen, der har været med til at etablere købmandsbutikken i Halvrimmen, og heller ikke han kan helt forstå, hvorfor skiltene skal flyttes.

- Jeg synes, det er lidt pjattet, for at sige det ligeud, siger han, der dog stadig hjælper sin lokale købmand med skilteflytningen.

- Jeg vil gerne støtte vores dejlige købmand. Simpelthen. Vi skal ikke have det til at gå i stå. Overhovedet ikke.

Det ene af skiltene skulle fredag flyttes 500 meter tættere ind mod Halvrimmen by.

Se indslaget fra fredagens skilteflytning herunder.

100 år gammel lovgivning

Men hvorfor kan skiltene ikke få lov til at stå på samme plads, som de har stået det seneste år? I påbuddet, som Louise Møller har fået fra Vejdirektoratet, står der følgende:

"De opsatte reklame er i strid med Naturbeskyttelseslovens § 21, fordi reklamerne har til formål at reklamere Min Købmand, og reklamerne er opstillet i det åbne land, idet reklamerne står uden for by og bymæssig bebyggelse."

Der er i paragraffens stykke to flere undtagelser for at reklameskilte gerne må blive stående, men det hører Louise Møllers skilte ikke under. Hun er derfor stadig i mørket, når det kommer til reglementet.

- Jeg kunne godt tænke mig færre og mere klare regler for, hvordan man må skilte, og hvornår man må skilte, forklarer hun.

Hos Vejdirektoratet mener man dog, at Naturbeskyttelseslovens paragraf 21 er tydelig i sine regler. Selve paragraffen stammer helt fra den første naturfredningslov i 1917.

Naturbeskyttelsesloven, §21

I stykke 1 fremgår det: I det åbne land må der ikke opsættes plakater, afbildninger, fritstående skilte, lysreklamer og andre indretninger i reklame- og propagandaøjemed.

I stykke to er undtagelserne blandt andet:

  • Virksomhedsreklamer, som opsættes i umiddelbar tilknytning til virksomheden, når de ikke virker dominerende i landskabet

  • mindre skilte, der opsættes højst 30 m fra byer, herunder landsbyer, med højst 3.000 indbyggere beregnet fra grænsen for den bymæssige bebyggelse, og som oplyser om lokale virksomheder i byen

- Man kiggede faktisk tilbage i 2018, om den var tidssvarende. Her regulerede man i forhold til de små bysamfund, så reglerne er blevet lempet, fortæller afdelingsleder hos Vejdirektoratet Aalborg, Laura Sand Pedersen.

Skiltene er vigtige for Louise Møllers forretning, da hun har hørt mange af sine kunder fortælle, at de kører forbi købmanden, fordi den dukker pludseligt op på vejen.

Derfor har skilteflytningen været det hele værd for købmanden.

- Det ser godt ud. Man kan så diskutere, om det ikke er mere dominerende her, end hvor det stod før.


Thy-duo indtager København med nyt program i P3: - Det bliver krydret med lidt Thy

MD-Duo gæster P3 studiet i deres helt eget program "Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn". De to thyboer skal bedømme københavnske trends.

To timer hver uge skal to ærkethyboer teste københavneriet. Og hele Danmark kan lytte med.

Martin Dinitzen og Dennis Kristensen fra MD-Duo skifter nemlig musikscenen ud med et radiostudie i København. Det er en stor omvæltning, hvis man spørger de to musikere. Her bliver de udsat for alverdens københavnertrends, som de skal anmelde.

- Det er noget helt andet – vi er gået ind i det her med indstillingen om at være os selv, hygge os og få spillet noget af vores musik, siger drengene.

Og der er ingen tvivl om, at den glade duo er populær i Thy, men nu håber de også at kunne charmere sig ind på folkefærdet på den anden sidde af landet, når de skal have et radioprogram på P3.

- Programmet bliver krydret med en masse Thy, siger Martin Dinitzen, MD-Duo.

I sommerferien ringede P3, og et nyt eventyr åbnede sig op for dem begge. De skulle godt nok stadig stå foran mikrofonerne, men ikke have direkte kontakt med publikum.

- Vi var ikke i tvivl, da de ringede – det lyder sjovt og en anden måde at gøre det på. Så det ville vi gerne være en del af. Vi er sindssygt stolte over, at der er en stor kanal, der vil have et program med os, fortæller Dennis Kristensen, MD-Duo.

Privatbillede.

Den thyske charme indtager radioen for første gang på søndag, og der er ingen tvivl om, at der allerede flyver små sommerfugle rundt i maven.

- Vi er sindssygt spændte på, hvordan københavnerne vil tage imod os. Men vi tror på, at når musikken spiller, så er alt godt, uddyber drengene.

Kulturforskelle og kulturchok

Programmet kommer til at handle om de unge mænd og de kulturforskelle, der kan være i et ellers ret småt land. 

Foruden at give københavnerne et kulturchok vil de selv skulle smage på, hvad storbyen har at byde på.

- Drengene skal bl.a. smage på lidt københavner-bagværk, som jeg er sikker på, de vil kunne lide - jeg tror mere, det er prisen, der bliver svær at sluge, fortæller produceren på programmet, Birk Hansen. 

Det er ikke helt tilfældigt, at P3 vælger at søge til det nordvestlige Jylland for at finde deres nye værtspar. Der kan nemt gå københavneri i det, fortæller Birk Hansen, der til daglig også sidder som producer på flere weekendprogrammer på P3.

Programmet "Godav venner -  Fra Thy til Kjøwenhavn" er en del af P3's talentprogram, der har udviklet en del talenter gennem tiden, så derfor ser produceren heller ikke nogen grænser for, at MD-Duo også kunne blive et hit.

- De bringer noget helt specielt energi ind til studiet. Vi har alle en vision om at give kærlighed til både København og Thy - vi gør det bare meget forskelligt, fortæller Birk Hansen, der glæder sig til at programmet går i luften på søndag. 

"Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn" bliver sendt hver søndag på P3 i hele oktober.