Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen
Politiets afdeling "National enhed for Særlig Kriminalitet" ransagede onsdag morgen to kommunale adresser i Aalborg. Nu fortæller de to kommunale chefer hvad, der skete.
Det blev for en lang række medarbejdere ansat hos Aalborg Kommune en onsdag morgen, der ikke ligner andre almindelige arbejdsdage.
Det var tre civilklædte betjente. Og så kom der teknikere til senere, der også var betjente, så der var omkring seks eller syv betjente
Freddy Falk, kontorchef, Aalborg Kommune
Civilklædte og bevæbnede betjente mødte nemlig op hos afdelingerne Økonomi og Erhverv og By og Land.
Med sig havde de ransagningskendelser. Det betyder, de havde en dommers afgørelse og kendelse for, at det er i orden, at de troppede op på adresserne og fik udleveret det, de havde brug for.
Mødte med to ransagningskendelser
- De mødte op, da vi åbnede. De fandt nogle medarbejdere og blev vist hen til mig. De var søde og rare politibetjente. De forklarede, hvad det drejede sig om, og de præsenterede to ransagningskendelser, fortæller Freddy Falk, kontorchef i økonomi- og erhverv, Aalborg Kommune.
Derfra foregik besøget af mere en praktisk snak om, hvordan kommunen kunne hjælpe politiet med at få udleveret det, de gerne ville have.
- De gik direkte til it-udstyret, de gik ikke vores kontorer igennem, så det var stille og roligt, siger kontorchefen.
- Det var tre civilklædte betjente. Så kom der teknikere til senere, der også var betjente, så der var omkring seks eller syv betjente, tilføjer han.
Baggrunden for politiets ransagning er, at der er en efterforskning i gang i kølvandet på den omstridte sag om ulovlige udbygningsaftaler i Aalborg Kommune.
Vi kender ransagninger fra amerikanske film og serier, og det er på ingen måde sådan, det er foregået
Alvaro Arriagada, direktør, Aalborg Kommune
Men det er ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen ikke kommunen, der bliver efterforsket.
Politiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor ransagningerne fandt sted, eller om der er sigtelser mod en eller flere personer på vej.
Årelang sag om ulovlige aftaler
Sagen om udbygningsaftaler går flere år tilbage i Aalborg Kommune.
Tilbage i 2021 klagede direktøren for Spritfabrikken A/S over Aalborg Kommune til Ankestyrelsen. Virksomheden mente, at kommunen havde foreslået ekstra byggerier på Spritfabrikkernes område, som virksomheden skulle medfinansiere i en udbygningsaftale, for at deres samarbejde kunne glide frit, og de nødvendige tilladelser ville blive givet.
Aalborg Kommune har erkendt at den har haft en ulovlig praksis om de såkaldte udbygningsaftaler.
Kommuner kan indgå frivillige aftaler om at en bygherre f.eks skal betale for et fortorv, når man får en byggetilladelse. Initiativet til det skal dog komme fra bygherren.
En uvildig undersøgelse fra Advokatfirmaet HORTEN slog sidste år fast, at Aalborg Kommune ikke har overholdt det i lang række byggesager.
Efter advokatundersøgelsen om de ulovlige udbygningsaftaler fratrådte den daværende chef for by- og landskabsforvaltningen Anders Fokdal. Det samme gjorde stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen.
Var bange for at rippe op i sager
Det var i forvaltningen By og Land, de omstridte udbygningsaftaler fandt sted.
Også her mødte betjente onsdag morgen op.
- Vi satte os ned med dem for at forstå hvad det var, de gerne ville se på. Vi havde en dialog om, hvordan det skulle foregå. Vi har en bygning med mange medarbejdere, og sagen om udbygningsaftaler har berørt nogle medarbejdere i afdelingen, så det var vigtigt for os, at det skulle foregå stille og roligt og uden dramatik. Og det tog politiet de hensyn til, forklarer Alvaro Arriagada, der er direktør i By og Land og tilføjer, at det var vigtigt at vise hensyn, da besøget kunne rippe op i noget af det fra tidligere.
Alvaro Arriagada forklarer, at han viste politiet rundt i bygningen, hvor politiet foretog det, de skulle.
- Vi arbejder meget elektronisk og har ikke meget fysisk materiale, men politiet tog lidt materiale med. Umiddelbart tænker vi, at det er materiale, der allerede er udleveret, men det er politiets opgave at vurdere det, siger direktøren.
Alle ansatte orienteret en time senere
En time efter politiet var taget afsted igen, indkaldte han alle medarbejdere til orienteringsmøde.
Både fysisk og online via Teams.
- Her fortalte vi alt det, vi vidste, og hvad der var foregået, så der ikke opstår myter eller mystik omkring det her, siger Alvaro Arriagada.
Ansatte er tilbudt krisehjælp
De ansatte i de berørte afdelinger er alle blevet tilbudt hjælp fra en krisepsykolog efter politiets ransagning af de kommunale lokaler. Indtil videre lyder det fra Aalborg Kommune, at ingen har taget imod tilbuddet.
Alvaro Arriagada synes, det er vigtigt at stille op og fortælle om, hvad der er sket for at afdramatisere situationen.
- Vi kender ransagninger fra amerikanske film og serier, og det er på ingen måde sådan, det er foregået. Det her var meget stille og roligt og udramatisk, fastslår Alvaro Arriagada.