Spritten-direktør får medhold i klage - blev ikke hørt i sag om kloakering

Miljø- og Fødevareklagenævnet har givet direktør for Spritten A/S medhold i en klage om en kloakering-tilladelse på Vestre Havnepromenade i Aalborg.

Martin Nielsen har vundet endnu en sejr i sin strid med Aalborg Kommune i forbindelse med byudviklingsprojektet Spritten i byen.

Denne sag handler om en tilladelse fra kommunen til Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S om at flytte hovedkloakeringen i området, så den løber langs med kajen ud mod fjorden. 

En tilladelse, Martin Nielsen som direktør for Spritten A/S har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over, fordi den får konsekvenser for byggeriet Habour Gate, 26 eksklusive liebhaverlejligheder i den kommende nye bydel.

Sådan ser planerne om liebhaverlejlighederne Habour Gate ud, men kloakledningen ville ændre dem,
Sådan ser planerne om liebhaverlejlighederne Habour Gate ud, men kloakledningen ville ændre dem,
Foto: Visualisering: BIG

Blandt andet ville Enggaards kloakeringsplaner betyde, at de to nederste etager af byggeriet ikke kan bygges - fordi en kran skal kunne komme til kloakledningen. Og det betyder tabte indtægter for Martin Nielsen.

- Et forsigtigt bud ville være et tab for os på 8-12 millioner kroner på grund af det, vurderer Martin Jensen.

Udover det er Spritten A/S ikke blevet hørt i sagen, før tilladelsen blev givet. 

OM KLOAKERINGEN I CLOUD CITY

Entreprenørfirmaet Engaard A/S anlagde i 2018 - med tilladelse fra Kystdirektoratet, men ikke fra Aalborg Forsyning -  en kloakledning til spildevand på ydersiden af kajen på Vestre Havnepromenade, men den blev ikke tilsluttet, da Aalborg Kloak A/S anså det for en for stor en risiko ved et potentielt brud af spildevand i Limfjorden.

I maj 2021 godkendte forvaltningen i Aalborg kommune en placering af kloakledning, med en størrelse på to meter i diameter, langs med havnefronten i stedet. Det skete som en del af kommunens 'kystsikring-projekt', som skulle sikre havnepromenaden mod oversvømmelser. Men uden en partshøring af Spritten A/S. Man vurderede, at Spritten A/S ikke var "nabo" til kystsikringsprojektet, og derfor ikke havde krav på at blive hørt.

Medhold

Derfor har Spritten A/S altså nu fået medhold i sin klage. Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver dermed Aalborg Kommunes tilladelse til Engaard A/S om kloakeringen.

I afgørelsen lyder der kritik af sagsbehandlingen det blandt andet: "Det er Miljø- og Fødevareklagenævnets vurdering, at Aalborg Kommunes afgørelse lider af en væsentlig retlig mangel, idet kommunen har tilsidesat forpligtigelsen til at foretage partshøring af klager i forbindelse med kommunens behandling af sagen." 

quote Det er en syg kultur, hvor der er et klokkeklart mønster at se

Martin Nielsen, direktør, Spritten A/S

Den afgørelse er Martin Nielsen tilfreds med:

- Vi er jo glade, men vi smiler det ene øjeblik og græder det andet. For selvom, vi har fået medhold i sagen her, så giver det mere arbejde til os. Og vi er ikke klar over, om vi er kommet til bunds endnu, eller om der ligger andre lignende sager og venter, siger han.

Planerne, som nu er blevet annulleret, gik på en kystsikring af kajen, hvor en kajkanten på en begrænset strækning ville blive sikret med grus og sten. Men der er stadig høj risiko for oversvømmelse på de dele af strækningen, som ikke sikres.
Planerne, som nu er blevet annulleret, gik på en kystsikring af kajen, hvor en kajkanten på en begrænset strækning ville blive sikret med grus og sten. Men der er stadig høj risiko for oversvømmelse på de dele af strækningen, som ikke sikres.

Kritik for favorisering

Spritten-direktøren har tidligere været ude med hård kritik af Aalborg Kommune for at favorisere Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, hans konkurrent, ved at give dem flere byggeretter end ham.

Og dette er blot endnu et eksempel på samme, mener han:

- Det er nepotisme. Vi kan jo se, hvordan kommunen har lavet interne aftaler med anden entreprenør, hvor de bevidst holder os udenfor. Og det sker, selvom vi er part i sagen, fordi omkloakeringen har indflydelse på vores byggemuligheder på grunden, siger han og fortsætter:

- Vi er dybt rystede over den måde, man har valgt håndtere arbejdet i forvaltningen. Det er bare ikke i orden, at man bevidst holder os udenfor en sag, hvor vi naturligvis skulle tages med på råd. Kommunen har simpelthen mistet sit moralske kompas, og det er dybt forkasteligt. 

Uvist, hvad der skal ske nu

Byggeriet på havnepromenaden har stået i stampe siden 28. maj 2021 - hvor Martin Nielsen satte foden på bremsen i protest over kommunens håndtering af udbygningsaftalerne i Spritten-projektet. 

Efterfølgende viste det sig, at kommunens forvaltning havde en kritisabel praksis i en lang række udbygningsaftaler, der ikke kun omhandlede Spritten A/S.

- Det er en syg kultur, hvor der er et klokkeklart mønster at se. Kommunen har gang på gang givet fordele til samme entreprenør. Det så vi både under udbygningsaftaleskandalen, og det er også tydeligt her, siger Martin Nielsen.


Tilbage står projektet med den nye bydel i Vestbyen. Det står nemlig lige nu ikke klart, hvornår og hvordan byggeriet vil blive genoptaget.

- Vi ser frem til at blive indkaldt til møde med kommunen, hvor vi sammen kan finde løsninger med hovedkloakken. Vi vil gerne være en del af løsningen, men det kræver naturligvis, at vi bliver hørt.

By- og landskabsrådmand i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V), kommenterer på nævnets afgørelse i de regionale nyheder i aften, onsdag, 19.30 på TV2 Nord Salto.


Seneste nyt

fra Nordjylland