Seneste nyt:

Borgmester om politiske skandaler: - Der sker fejl, når man handler

Torsdag aften bringer TV2 Nord interview med Thomas Kastrup-Larsen (S), hvor han for første gang går i dybden med de seneste års politiske skandaler.

Var der ikke på noget tidspunkt i løbet af de 10 år, hvor du fornemmer, at der er noget, der ikke er helt rigtigt her? 

- Ikke i forhold til at vi har en systematisk ulovlig praksis. Vi blev allesammen i byrådet meget overraskede over resultatet af undersøgelsen. 

Sådan lyder det fra Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) i TV2 Nords magasinprogram Fokus, hvor den socialdemokratiske borgmester sætter ord på anklagerne om korruption og manglende journalisering og ikke mindst de personlige konsekvenser. 

Det er ikke småting, Aalborg Kommune har været anklaget for siden sidste sommer, hvor skandalen om udbygningsaftalerne begyndte at rulle.

Siden har kommunens ry været præget af flere alvorlige og massivt kritiserede sager, som Thomas Kastrup-Larsen har måtte stå på mål for. Sager, som siden fik så store konsekvenser for borgmesteren, at han måtte sygemelde sig med stress. 

Den største skandale i Aalborg Kommune i 25 år

Sagen om de ulovlige udbygningsaftaler begyndte i juni 2021 og resulterede i, at direktør i By og Land, Anders Fokdal, og stadsarkitekt, Peder Baltzer, blev hjemsendt, indtil en udvidet advokatundersøgelse tidligere på foråret dannede grundlag for en endelig opsigelsesaftale mellem de to.

Hvad er en udbygningsaftale?

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen, finder han og resten af byrådet først ud af, at kommunen har handlet på kant med planloven, da han modtager forelæggelsen af advokatundersøgelsen, lyder det. 

- Jeg tror, det er blevet arbejdet stille og roligt ind som værende den rigtige måde at arbejde på. Det var simpelthen sådan, man håndterede sagerne, forklarer han. 

Til spørgsmålet om, hvordan de ulovlige håndteringer af udbygningsaftalerne overhovedet kan foregå over 10 år, uden at nogen reagerer, forklarer den socialdemokratiske borgmester, at der ikke har været en klar retspraksis: 

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen er der sat forskellige initiativer igang, for fremover at kunne håndtere udbygningsaftaler bedre.

- Det er et område, hvor der har været en gråzone, for der har aldrig været nogle retssager i forhold til, om det har været lovlige udbygningsaftaler eller ej. Men det undskylder jo ikke, at kommunen har handlet udenfor lovgivningen, siger han.

Aalborg Kommune laver stadig udbygningsaftaler, men disse håndteres anderledes i dag.

- Der er blevet lavet et klart administrationsgrundlag i forhold til blandt andet understregning af frivillighedsprincippet – at kommunen ikke kan tage initiativet i en udbygningsaftale, men det er bygherren, der kan gøre det, understreger borgmesteren. 

Anklage om korruption 

En anden møgsag, som har påvirket Thomas Kastrup-Larsen, er sagen om de 100.000 kroner, som Aalborg Kommune betalte til et ejendomsselskab i 2017 for at få lavet en reklamefilm – en film, der aldrig blev produceret. 

Her lød anklagen, at det kunne se ud som om, at beløbet blev vekslet til partistøtte. 

100.000 kroners-sagen

Ifølge borgmesteren selv blev de 100.000 kroner overført til en reklamefilm, fordi man ønskede en positiv eksponering af Aalborg, og det var oplagt gennem Nybyggerne, grundet programmets popularitet. 

- Det, at få noget positiv omtale af en by som Aalborg, er rigtig vigtigt for at tiltrække mennesker udefra og få fokus på os, forklarer han om episoden. 

Set i bakspejlet ville Thomas Kastrup-Larsen dog ønske, at der var taget referat og ført bedre journalisering i sagen.

quote Jeg synes, det er grove, grundløse anklager, som der overhovedet ikke er nogen som helst dokumentation for.

Thomas Kastrup-Larsen (S)

- Der har været journaliseret for lidt, så vi ikke har kunne dokumentere aftalen. Det har givet grobund for, at der laves konspirationsteorier og myter om, hvad der er sket. Det er jeg personligt enormt træt af, lyder det.

Og netop spekulationer har der været en del af, når det kommer til, hvad de 100.000 kroner egentlig blev brugt på. Thomas Kastrup-Larsen afviser dog blankt, at de gik til partiet.

- Vi har fået eksponering i det her program (Nybyggerne, red.). Men I og med, at der ikke er journaliseret mere, så kan jeg heller ikke sige meget mere.  

- Det har været kritisabelt, og det tager jeg til mig, siger Thomas Kastrup-Larsen om dårlig journalisering

Fire måneder efter indbetalingen af de 100.000 kroner til ejendomsudviklingskoncernen 2.E. Group, modtager socialdemokratiet 50.000 kroner den anden vej i partistøtte. Pengene bliver modtaget i så små portioner, at man ikke kan spore dem. 

Det ligner korruption, mener flere eksperter. Anklager, som Aalborgs borgmester tager skarpt afstand fra: 

- Jeg synes, det er grove, grundløse anklager, som der overhovedet ikke er nogen som helst dokumentation for. På grænsen til det injurierende. Jeg kan kun tage klart afstand fra det. Det har intet på sig, lyder det. 

Siden sagen i 2017 har kommunen ifølge Thomas Kastrup-Larsen sikret en større indsats for at få journaliseret mere, hvormed alle borgmesterens medarbejdere har været på kursus i journalisering.

- Det er så langt ude, siger Thomas Kastrup-Larsen om korruptions-anklager.

Sager førte til sygemelding 

Thomas Kastrup-Larsen sygemeldte sig to dage efter, at sagen om de 100.000 kroner blev offentliggjort. 

- Jeg havde længe været genstand for meget kritik, mange hårde sager og diskussioner. Limfjordsforbindelsen, en valgkamp, der har fyldt rigtigt meget, historier der er blevet plantet i pressen, og sagen omkring udbygningsaftaler. Det har været et hårdt forløb, siger borgmesteren om sammenbruddet og fortsætter:

- Jeg kunne bare ikke mere. 

quote Hvis vi ikke har modet til at sætte så mange ting igang, at der også risikerer at ske nogle fejl, så tror jeg vi svigter i forhold til at bringe Aalborg Kommune fremad.

Thomas Kastrup-Larsen

Den socialdemokratiske borgmester havde også netop mærket konsekvenserne fra de kritiserede sager ved kommunalvalget i november sidste år, hvor han gik fra 30.000 til 15.000 personlige stemmer.

Et tab, som politikeren tog med oprejst pande, og privatpersonen blev lidt mere berørt over: 

 - Det er aldrig sjovt at gå tilbage, men jeg har også altid vidst, at træerne ikke vokser ind i himlen. Sådan er det med politik. Ligesom i alle andre af livets forhold, så kommer man også ind i nogle faser, hvor der er modgang. Og det oplevede jeg sidste år, siger han, og fortsætter: 

- Men modgang kan man jo også blive stærkere af og lære en masse af. Og det har jeg forsøgt at gøre, siger borgmesteren.

- Men modgang, kan man jo også blive stærkere af og lære en masse af. Og det har jeg forsøgt at gøre, siger borgmesteren.

Nogen vil sikkert sidde og tænke derhjemme, hvad er det for en kultur, I har i Aalborg Kommune, når alle de her ting, de kan ske?

Til det, svarer Thomas Kastrup-Larsen i studiet, at han mener, der er en god kultur i Aalborg Kommune, hvor der leveres god velfærd, byudvikling, gode kulturoplevelser og meget mere. 

Men han indrømmer også, at der sker fejl:  

- Det gør der på alle arbejdspladser. Vi lærer af dem og undgår at lave så mange fejl i fremtiden, men hvis vi ikke har modet til at sætte så mange ting igang, at vi også risikerer at lave fejl, så tror jeg, vi svigter i forhold til at bringe Aalborg Kommune fremad. 

Torsdag aften klokken 19.45 sender TV2 Nord Salto et 45 minutters interview i programmet Fokus, hvor vært Pia Beltoft blandt andet søger at få svar på hvad der skete med de politiske skandalesager, og hvordan Thomas Kastrup-Larsens fremtid som borgmester, byrådsmedlem og privatperson ser ud.