LIGE NU:

Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Et gammel orgel kombineret med en spontan ide er resulteret i en video, der må betegnes som en vaskeægte viralsucces, da salgsvideoen er set adskillige tusinde personer rundt om i hele landet.

- Jeg tror, den runder omkring 90.000 visninger, det er jo helt vildt, og det er virkelig kommet bag på mig, siger den nordjyske musiker Jens Varmløse, der står bag videoen.

De mange visninger på især de sociale medier Facebook og Youtube kommer bag på ham. Og det faktum, at det efterhånden er adskillige måneder siden, videoen blev optaget og lagt på online, vidner om, at man ikke selv er herre over hvem og hvornår, hvad ses på de sociale medier. 

 - Det er ligesom om, den lever sit eget liv, siger Jens Varmløse, som tilføjer, at han og kammeraten Christian Thrane lavede videoen for sjov.

Orglet stod lidt i vejen

Jens Varmløse havde tilbage i foråret 2019 et orgel af ældre dato til at stående hjemme i studiet i Sdr. Bindslev i Vendsyssel. Og der stod det faktisk bare og fyldte og stod lidt i vejen.

- Når jeg tidligere har skullet sælge noget af mit grej, så er det jo tit at folk spørger, hvordan lyder det, og de spørger specifikt ind til nogle tekniske ting, og så tænkte jeg, at det jo sådan set var nemmere at vise det, fortæller Jens Varmløse.

Han fik kammeraten Christian Thrane til at filme, mens han selv fortalte og demonstrerede, og han havde på forhånd skrevet nogle spørgsmål ned, som han regnede med, at en mulig interesseret køber ville spørge om.

De spørgsmål stiller han så sig selv i løbet af videoen – ligesom han også svarer på spørgsmålene, oftest ved at vise svarerne - og i en afslappet tone.

For eksempel da Jens Varmløse skal forklare, hvilket mærke orglet er, så det lyder i videoen, at det er, Ace Tone: ”Men tidligere ejer han har fundet ud af, at Ace Tone betyder acetone, og han har åbenbart tænkt, at når han var ude og spille, så ville han ikke stå og lade som om, han sælger acetone. Så jeg ved ikke, hvor Tone er henne, men Ace er der i hvert fald”.

Et andet spørgsmål lyder, om orglet har stået et sted hvor, der er blevet røget. Og den - i sin tone meget direkte nordjyde - svarer igen selv på spørgsmålet: ”Det er fra 71. Alle røg. Men det får det jo bare mere sjæl af, ikk'. Det her har groove, og det har soul. Kan du se, uuuh ha! Du må i gang med noget opvaskemiddel”.

I demonstrationen viser han, at tangenterne er temmelig beskidte, at det kom faktisk også bag på ham selv, at det stod så slemt til.

- Da er jeg lige ved at knække sammen af grin, fordi jeg bliver noget overrasket over, hvor meget tangenterne egentlig trænger til at blive vasket – og samtidig tænker jeg, nå, det var så det, nu får jeg det aldrig solgt, siger Jens Varmløse, som tilføjer, at selv om han er vild med vendelbomål, så taler han ikke vendelbomål i videoen, men snarere med en dreven nordjysk dialekt.

- Det er åbenbart bare sådan, jeg har det med at tale, for jeg forsøger sådan set slet ikke at overdrive og sådan noget. Det lyder bare som mig – og det, syntes min gammel lærer fra Hjallerup Skole også, han har i hvert fald skrevet til mig, at det er fuldstændig som mig for dengang for mange år siden, da jeg gik i skole, fortæller Jens Varmløse. 

Orglet i en blandet handel

Historien bag orglet er, at Jens Varmløse i sin tid købte orglet sammen med en del andre musikinstrumenter.

Orglet blev solgt som lidt af en blandet landhandel af ældre musikinstrumenter fra et dødsbo på Fyn. Så det var ikke som sådan et orgel, den nordjyske musiker gik efter.

- Jeg kan godt afsløre nu, at orglet sådan set ikke havde den store værdi, siger Jens Varmløse, som er uddannet på musikkonservatorium og i dag lever som musiker.

Han har blandt andet spillet sammen med musikere som Ib Grønbech, Souvenis, Kandis - og så er han i dag aktiv i kopi-bandet Version 1.0, ligesom han også ofte spiller sammen med nordjyske Mads Toghøj, der er barnebarn af den berømte visesanger Fisker-Thomas.

- Orglet havde stået hjemme hos en tidligere musiker, så altså det er et fint orgel ikke noget der, men jeg havde ærligt talt alligevel ikke så meget at bruge det til, siger Jens Varmløse.

Og i dag står det da heller ikke længere og fylder i studiet i Sdr. Bindslev.

Nordjysk tone ramte på Sjælland

For den nordjyske tone i videoen rammer tilsyneladende mange og bredt og langt ud over de nordjyske kommunegrænser.

Efter et stykke tid med salgsvideoen på Youtube og Facebook kom der et par useriøse bud, men pludselig slog en seriøs køber til. Det var en fyr fra København-området.

- Han havde set videoen på Facebook og syntes, det var sjov, og han bød 4.000 kroner, siger Jens Varmløse, som tilføjer, at han egentlig havde sat prisen 500 kroner lavere.

- Jeg siger i videoen, at prisen er 3.500 kroner, og man gerne må komme med bud, men ingen skambud, og det, tror jeg ikke, man helt forstår derover i København, griner Jens Varmløse.

I dag står orglet som lidt af en attraktion på et bryggeri i Greve på Sjælland, og det endte med, at den nordjyske musiker måtte ud og køre med det; for han mødtes med køberen på Fyn, hvor orglet så igen skiftede ejer.

Trommesæt bliver næste video

Jen Varmløse synes, det var så god en oplevelse at sælge orglet på den måde med en sjov og underfundig video, som samtidig viste, hvad instrumentet egentlig kunne, at han lige nu er gået i tænkeboks med hensyn til, hvad han skal finde på, når han om lidt skal have solgt et trommesæt.

- Jamen, jeg skal da lige have min makker med på den igen, så tror jeg, vi laver en ny video til de sociale medier i samme stil - bare med et trommesæt, siger Jens Varmløse.