LIGE NU:

Retssag mod aalborgensisk erhvervsmand er i gang – nægter sig skyldig i hærværk på to klitter i Skagen

Første dag ud tre i retssagen mod den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen og en 39-årig entreprenør er onsdag gået i gang – følg retssagen her.

En sen oktober nat i 2019 kørte en gummiged hen over to klitter på Skagen Sønder Strand.

Hvad, der egentlig skete omkring klokken 04.30 den nat i sandbankerne i Skagen, er endnu ikke kommet frem, men nu begynder retssagen mod de to tiltalte i sagen, der formentlig vil kaste lys over, hvorfor de to fredede klitter fik skrællet toppen af.

På anklagebænken sidder den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen og en 39-årig mandlig entreprenør, der ifølge anklageskriftet er tiltalt for efter forudgående aftale eller i forening at have ødelagt og beskadiget to klitter på Skagen Sønder Strand.

De to mænd er både tiltalt for groft hærværk og for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Hærværket blev ifølge anklageskriftet udført med en læssemaskine, der kørte hen over de to klitter og flyttede en større mængde sand og bevoksning fra klitterne og ned på stranden. Ifølge anklagemyndigheden blev klittoppene afkortet med mellem en og halvanden meter. Skaderne efter hærværket løber ifølge anklagemyndigheden op i cirka 447.000 kroner.

Anklagemyndigheden har også nedlagt påstand om, at der skal konfiskeres 10.000 kroner af fortjeneste fra den 39-årige mandlige entreprenør. Hvor de 10.000 kroner kommer fra, og hvorfor de skal konfiskeres vides endnu ikke.

Anklagemyndigheden har tidligere overfor TV2 Nord fortalt, at de mener, at de to tiltalte skal straffes med fængsel.

- Vi går efter en fængselsstraf til både den, der udførte og den, som bestilte det, og udgangspunktet vil være en ubetinget fængselsstraf, sagde specialanklager ved Østjyllands Politi, Jan Østergaard til TV2 Nord tilbage i januar måned i år og uddybede, at de ser sagen som alvorlig, og derfor vil der være tale om måneders fængsel.

Nægter sig skyldig

Sagen har fået meget omtale, fordi den kendte aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen er tiltalt i sagen. Hans Andersen har sommerhus lige foran de to klitter, som blev ødelagt, men han har, i alt den tid sagen har stået på, sagt, at han ikke har bestilt en direkte ordre til, at en gummiged skulle køre hen over de to klitter og skrælle toppen af dem.

Ved retten i Hjørring onsdag nægter han sig fortsat skyldig i alle fire forhold, som han er tilalt for.

Den anden tiltalte i sagen, den 39-årige mandlige entreprenør, har modsat Hans Andersen ikke kommenteret sagen offentligt før. Han er ligesom Hans Andersen tiltalt i fire forhold. Den 39-åriges forvarer nedlægger påstand om frifindelse i forholdet angående groft hærværk og en af de tre overtrædelse af naturbeskyttelsesloven, men han erkender de to andre forhold om overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

En gennemgang af sagen

Sagen om de to ødelagte klitter i Skagen er efterhånden halvandet år gammel, men siden er der skrevet og sagt meget om hærværket, der fandt sted om natten den 26. oktober.

En gummiged havde i løbet af natten kørt op på de to klitter, fjernet toppen af klitterne og skubbet sandet ud over kanten, så det lå på stranden til stor forfærdelse for de lokale i Skagen, der næste morgen tydeligt kunne se skaderne.

Til at starte med fik ødelæggelsen stor opmærksomhed, fordi de to klitter er fredede og står tæt ved det ikoniske vippefyr i Skagen. Straks gik spekulationer også på, hvem som kunne stå bag hærværket på klitterne, der ligger tæt på en af en af de finere og dyrere adresser i Skagen. Derfor begyndte flere lokale at vende blikket mod husene, der kunne have gavn af en formindsket klit.

En af de lokale er Oluf Lou, som vi på TV2 Nord snakkede med på Skagen Sønder Strand søndag den 27. oktober 2019.

- Man kan jo ikke pege på nogen uden beviser, men det er ret åbenlyst, hvem der profiterer ved det her, så jeg tænker, det er indlysende, hvor man kan starte en efterforskning. Det er jo klart ulovligt det her, så det er jo en sag for politiet, sagde Oluf Lou den gang til TV2 Nord.

To mænd anholdt i sagen

Siden gik harmen fra de lokale i Skagen og hele vejen op på ministergangene, hvor Miljøminister Lea Wermelin (S) var chokeret over, at sandet fra den fredede klit var blevet fjernet i løbet af weekenden.

- Det er meget alvorligt, og det er selvfølgelig også dybt uacceptabelt, at man ødelægger unik dansk natur, som det er sket i Skagen. Det er vigtigt, at vi tager skarp afstand fra det, og jeg kan kun opfordre alle med informationer til at henvende sig til politiet, sagde Lea Wermelin (S) få dage efter klitterne var blevet skrællet.

Lidt over to uger efter klitterne var blevet ødelagt kunne Nordjyllands Politi så fortælle, at de havde anholdt to mænd i sagen og sigtet dem for groft hærværk mod de fredede klitter i Skagen og overtrædelse af Naturbeskyttelsesloven.

Samtidig kunne de oplyse, at de to anholdte mænd begge var bosiddende i Nordjylland, men nærmere ville de ikke komme deres adresse.

Hans Andersen står frem

De efterfølgende uger og måneder var det småt med nyt i sagen om de ødelagte klitter, indtil den kendte aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen stod frem hos TV2 Nord og fortalte, at han er en af de to sigtede i sagen om de ødelagte klitter.

Han fortalte dengang i sommeren 2020, at han, dagen inden klitterne i Skagen blev ødelagt, mødtes med den anden sigtede i sagen. Han afviste på det tidspunkt og afviser stadig, at deres møde handlede om, at de skulle planlægge hærværket.

- Jeg kan kun beklage, hvis jeg skal blive en del af det i en senere dom. Men jeg har ikke bestilt en gummiged eller kørt en gummiged. Jeg synes, det er forkert, at den hændelse har fundet sted, og det kan man kun beklage, sagde Hans Andersen til TV2 Nord.

- Det kan godt være, jeg har sået et frø - det må retten afgøre på et senere tidspunkt. Jeg har i hvert fald talt med hjertet, det er helt sikkert, forklarede Hans Andersen.

250 kubikmeter eller 3.500 kubikmeter?

Siden Hans Andersen stod frem offentligt som sigtet i sagen, er der, om man så må sige, gået sand i snakken. Enten rigtig meget sand eller noget mindre sand. For den aalborgensiske erhvervsmand var ikke enig med kommunen i, hvor meget sand, der var flyttet fra de to klitter.

I politianmeldelsen lød det, at der var fjernet mellem 3.000 og 3.500 kubikmeter sand. Det var Frederikshavn Kommunes natursagsbehandler, som efter en besigtigelse på stranden to dage efter ødelæggelserne vurderede sådan. Omvendt mente Hans Andersen, at der var tale om en langt mindre mængde sand. Han havde to forskellige landinspektører til at måle skadernes omfang, og de vurderede, at der var tale om 135 til 250 kubikmeter sand.

Ødelæggelserne ville ifølge Frederikshavn Kommune koste omkring en halv million kroner at reetablere. Så langt er anklagemyndigheden også med, men de har nedjusteret mængden af sand, som de mener, er blevet flyttet.

- Vi har et estimat, der ligger mellem 800 og 1.100 kubikmeter, siger specialanklager ved Østjyllands Politi, Jan Østergaard.

Estimatet er dog stadig langt fra den mængde, som Hans Andersen mener. Derfor er Hans Andersens forsvarer ikke helt tilfreds, fordi han mener, at mængden af sand er afgørende for, hvor stor en straf Hans Andersen eventuelt vil få, hvis han bliver dømt.

Benjamin Saltum skole

Skolehjælp til anbragte børn: Nu tør Benjamin drømme om at blive landmand

260921 Foromtale retssag

Vanvidskørsel: Kørte 140, venstre om helle og over for rødt

Louise Toft-Hansen, Svinkløv

play Fem år efter badehotellet brændte: - Denne dag vil altid gi’ et gib i mig

ENG4_8164.MXF.00_39_33_07.Still001

play Efter to år med corona: Efterskolelivet hitter

Benjamin Saltum skole

Skolehjælp til anbragte børn: Nu tør Benjamin drømme om at blive landmand

260921 Foromtale retssag

Vanvidskørsel: Kørte 140, venstre om helle og over for rødt

Louise Toft-Hansen, Svinkløv

play Fem år efter badehotellet brændte: - Denne dag vil altid gi’ et gib i mig

Til forsiden

Til forsiden