Brugte giftig brandskum i årevis: Nu skal 1000 brandfolk undersøges
Efter måneders ventetid har Sundhedsstyrelsen nu lavet en vejledning om kontakt med flourstoffet pfos, som har været brugt i brandskum i høje koncentrationer indtil 2011. Desuden skal 1000 nuværende og tidligere brandfolk indgå i en større undersøgelse for at afdække sundhedsrisiko.
Siden 1990'erne har brandfolk håndteret den hvide slukningsskum – uvidende om, at det indeholdt det giftige flourstof pfos. Selvom myndighederne blev advaret for 22 år siden, er det først nu, at et større antal danske brandmænd ser ud til at blive undersøgt.
I efteråret lød den første melding, at 300 personer skulle testes, men det tal bliver nu opjusteret.
- Det glæder mig, at der nu er taget stilling til, at 1000 personer skal indgå i en screening. Men så venter vi jo stadig på, at de skal komme ud af hullerne, hvis de vil kunne vise et resultat snart, lyder det fra Kim Lessél, der er tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg.
OM PFOS
- PFOS er et flourstof, der er en del af PFAS-familien
- Fælles for dem er, at de dækker over en stor gruppe af kemiske stoffer, der blandt andet har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber.
- Brandslukningsskum indeholdt indtil 2011 høje koncentrationer af PFOS, der er en af de mange forskellige stoffer i PFAS-gruppen.
- En forhøjet koncentration af PFOS kan give forhøjet kolesterol- og levertal.
- Det anses for at øge risikoen for at udvikle visse former for kræft.
- PFOS er særlig skadeligt for fostre og børn, da det kan forringe effekten af børnevaccinationer, nedsætte fødselsvægten og øge risikoen for abort.
- PFOS ophober sig i kroppen, og der findes ingen behandlingsmuligheder. Stoffet bliver udskilt fra kroppen med tiden. Halveringstiden for PFOS i mennesker anses for at være 5,4 år.
Ny vejledning
Onsdag var Keld Rasmussen på vegne af Brandfolkenes Organisation til møde med en gruppe eksperter, som Sundhedsstyrelsen har samlet, for at komme med en faglig vurdering af, hvordan brandfolk skal forholde sig.
Som TV2 Nord har fortalt, er flere tidligere brandmænd bekymrede for den sundhedsrisiko, de har været udsat for. I den forbindelse er der nu lavet en guide til bekymrede borgere og læger.
- Vi er meget glade for den nye vejledning, siger Keld Rasmussen, formand for Brandfolkenes Organisation, der er upolitisk fagforening for brandfolk i Danmark og Grønland.
Også Kim Lessél glæder sig over tiltaget, men mener også, at den afslører, at myndighederne har begrænset indsigt i emnet.
- Vejledningen er meget rund og åben, uden egentlig fakta, hvilket jo også viser, at man i Danmark er på begynderstadiet.
Hos Brandfolkenes Organisation har man ønsket, at gruppen af undersøgte personer bliver så stor som mulig.
- Derudover vil vi gerne have fokus på, at den første gruppe, der bliver indkaldt, er de, som har været mest udsatte. Det drejer sig om brandfolk, der har arbejdet fra 1990’erne og frem til 2011.
Det vil man også presse på for hos forbundet, der organiserer de fastansatte brandfolk.
- Det er super godt med undersøgelserne, men vi kommer til at arbejde for, at også de brandfolk, som har forladt faget, bliver indkaldt, siger Peter Ottosen, faglig sekretær i FOA Aalborg.
TV2 Nord har lavet dokumentaren "Skumskandalen" om det giftige brandskum, som kan ses her. Historien kan også læses eller lyttes til som podcast.
Kommer stoffet først ind i kroppen, kan det gå ud over hormon- og immunsystemet, lyder det fra professor i miljømedicin.
- Stoffet er ekstremt giftigt og farligt for både miljø og mennesker. PFOS er stabilt, og det ophobes i fødekæder og krop, fortæller Philippe Grandjean, som de sidste mange år har forsket i emnet ved Syddansk Universitet og Harvard University.
Han peger på, at studier viser, at man reagerer dårligere på vacciner, kan udvikle sukkersyge og få forhøjet kolesteroltal.
Mere skal frem i lyset
Keld Rasmussen har de seneste mange måneder arbejdet for, at brandfolk skulle undersøges for de giftige stoffer.
Flourstofferne, fra det i dag forbudte brandskum, kom på dagsordenen, da det ved et tilfælde blev opdaget, at mennesker var blevet forgiftet ved at spise kød fra kvæg, der havde græsset ved en brandskole i Korsør.
- Vi ser det som det første skridt, for der er flere ting, der skal undersøges, lyder det fra Keld Rasmussen.
Han fremhæver, hvordan Brandfolkenes Organisation arbejder for fokus på, hvordan brandfolk i øvrigt er udsatte for de giftlige flourkemikalier.
Det kom i efteråret 2021 frem, at brandslukingsskum stadig indeholder flourstoffer, ligesom branddragter bliver imprægneret med pfos. Det valgte Beredskabsstyrelsen dog at stoppe efter JyllandsPostens henvendelse.
- Men det er godt at få belyst den mulige påvirkning af skum. Det er jeg virkelig tilfreds med, siger formanden for Brandfolkenes Organisation
Arbejdet med udredning af mulige helbredseffekter ved håndtering af brandskum forventes færdig to år efter start af projektet. Undersøgelsen er en del af en større forskningsindsats, som nu går i gang, oplyser Sundhedsstyrelsen.