Seneste nyt:

Rådmand: Vi burde nok have reageret tidligere over for PFOS-forurening

Rådmand for miljø og energi i Aalborg Per Clausen erkender i bagklogskabens lys, at kommunen burde have været tidligere på færde i PFOS-sagen.

Aalborg Kommune burde, som tilsynsførende i forhold til forureningen på Forsvarets arealer, have været mere nidkære og forlangt handling af Forsvaret tidligere. Det erkender fungerende rådmand for miljø og energi Per Clausen.

- Vi kunne på et tidligere tidspunkt have sagt til Forsvaret, at man skulle begynde at gennemføre nogle af de her foranstaltninger, der kunne begrænse spredningen og få fjernet forureningen, siger han, men tilføjer:

- Om vi så på det tidspunkt havde juridisk grundlag for at kræve det af forsvaret, det er så en anden sag. Men selvfølgelig kunne vi have presset mere på, ligesom Forsvaret af egen drift kunne have gjort mere, siger han.

quote Hvis nu vi kunne blive enige om, at Forsvaret har gjort det her alt for dårligt, og kommunerne har ikke været ihærdige nok i deres tilsyn. Og så ud fra den fælles erkendelse gå i gang med at få løst problemet. Det, tror jeg, vil være det bedste.

Per Clausen, rådmand for miljø og energi i Aalborg Kommune

Farligt brandskum

Foureningen er kommet, fordi der er blevet brugt brandskum med det farlige stof PFOS blandt andet på flyvestationen i Aalborg.

Ifølge Jyllandsposten, advarede Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) allerede i februar 2017 i et brev kommuner, regioner og Miljøstyrelsen om situationen:

"Giftige fluorstoffer truer grundvandet konkrete steder i Danmark", lød det i konklusionen på brevet til myndighederne.

Det har dog ikke ført til en indsats med oprensning af stoffet, som er stort set uopløseligt i naturen.

PFOS - HVAD GØR DET VED MENNESKER?

- Vi skulle have rykket for rapport

Aalborg Kommune har oplyst til Radio 4, at forvaltningen slet ikke har modtaget rapporter om forurening med de giftige stoffer fra flyvestationen siden 2017, og kommunen har ikke ført tilsyn siden. Det er ikke godt nok, lyder det fra rådmanden.

-  Jeg er sådan set enig i, at vi selvfølgelig skulle have rykket for den rapport inden 2021. Det er jeg helt med på, siger Per Clausen.

- Når det her problem opstår, så er der jo nogen, der har svigtet. Grundlæggende har Forsvaret svigtet, fordi man ikke har haft styr på det her. Og så kan man jo sagtens sige, at dem, der har haft tilsynet ikke har været ihærdige og nidkære nok. Spørgsmålet er så, om vi har haft nogen forudsætning for at gøre det. Det er jeg måske lidt tvivlende overfor, lyder det fra Aalborg-rådmanden.

Kunne have givet grundlag for at gribe ind

En rapport kunne have givet det kommunale miljøtilsyn grundlag for at gribe ind, så oprydning kunne have startet tidligere.

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at det tilsyn, vi har ført, har ikke været effektivt nok til at forhindre den her forurening i at opstå, og sådan burde det jo ikke være, for vi burde vi jo være i stand til at gribe ind på et tidligere tidspunkt.

Per Clausen håber, at en fælles erkendelse kan bringe sagen videre.

- Hvis nu vi kunne blive enige om, at Forsvaret har gjort det her alt for dårligt, og kommunerne har ikke været ihærdige nok i deres tilsyn. Og så ud fra den fælles erkendelse gå i gang med at få løst problemet. Det, tror jeg, vil være det bedste.


40_percent

play Svenske havvindmøller skaber bekymring for udsigten i Skagen

Media Drop 240122 447 viaa

gallery Vellykket nedbrydning af boreplatform: - Det er en meget stor dag for os

Mikkel Hansen - partner-artikel

- Verden har ikke været helt den samme, efter vi skrev under med Mikkel Hansen

Ishockeypige 1

play Nordjyske ishockeypiger til Vinter-OL i Beijing

40_percent

play Svenske havvindmøller skaber bekymring for udsigten i Skagen

Media Drop 240122 447 viaa

gallery Vellykket nedbrydning af boreplatform: - Det er en meget stor dag for os

Til forsiden

Til forsiden