Seneste nyt:

Nu begynder retssagen mod mulig skoleskyder – det mangler vi stadig svar på

Mandag begynder retssagen mod en 27-årig nordjyde, der er tiltalt for at have planlagt et eller flere masseskyderier.

Mandag ligger Retten i Aalborg lokaler til en ”særdeles alvorlig sag”, som specialanklager ved Nordjyllands Politi, Kim Kristensen, beskrev sagen tilbage i december sidste år.

Fra morgenstunden begynder retssagen mod en 27-årig nordjyde, der er tiltalt for at have planlagt et eller flere masseskyderier i Nord- og Østjylland. Nu skal et nævningeting over seks retsmøder afgøre, om den 27-årige mand skal kendes skyldig i tiltalen mod ham.

Ifølge anklageskriftet skulle den 27-årige mand siden 2015 og frem til december 2020 have planlagt at dræbe flere personer ved et eller flere skyderier på en eller flere bestemte skoler. I den forbindelse forsøgte han på Darkweb kort inden sin anholdelse at anskaffe sig en AR-15 riffel, som er en hel- eller halvautomatisk riffel. Våbnet er sammenligneligt med et våben, der før er blevet brugt under skoleskyderier i USA.

Derudover havde han ifølge anklageskriftet to andre pistoler, som han havde våbentilladelse til gennem sit medlemskab af en nordjysk skydeklub.

Den 27-årige mand er tiltalt for forsøg på manddrab samt overtrædelse af våbenloven.

Hvad er motivet?

På nuværende tidspunkt er Nordjyllands Politi fortsat meget sparsomme med oplysninger i sagen og kan ikke sige meget mere, end der står i det anklageskrift, TV2 Nord har fået agtindsigt i.

Derfor er der fortsat en del spørgsmål om den voldsomme sag, som endnu står ubesvarede hen. Specialanklager Kim Kristensen, fortæller dog til TV2 Nord, da vi forsøgte at få svar på nogle af spørgsmålene, at svarene vil komme under retssagen.

Et af de spørgsmål, der stadig står uden svar, er, hvorfor den 27-årige ville udføre masseskyderiet eller masseskyderierne.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at det er personlige årsager, der har drevet den pågældende. Der er ikke noget, der tyder på, at han har handlet sammen med andre, sagde specialanklager ved Nordjyllands politi, Kim Kristensen til TV2 Nord i december 2021.

Hvad de personlige årsager er, ved vi endnu ikke, men vi ved, at den 27-årige tiltalte har været meget aktiv i det såkaldte incel-miljø. Særligt på incel-fora på nettet har den 27-årige været meget synlig og har blandt andet på et af de fora skrevet næsten 6.000 opslag i en periode på omkring to år.

Incels er typisk unge mænd, der ser sig selv som værende ude afstand til nogen sinde at få en romantisk eller seksuel relation, selv kalder incels det ufrivilligt cølibat. Flere erklærede incels har begået masseskyderier, som det den 27-årige tiltalt for, og vi ved også fra hans aktivitet i incel-fora, at han har hyldet incels, der har udført masseskyderier på skoler.

- Han har været en del af et fællesskab, hvor man hylder nogle af de amerikanske eller canadiske massemordere, der har begået de her mord, overfald og terrorangreb i incel-miljøets navn. Han har hyldet nogle navngivne nogle af dem, og det tyder på, at hans manifest og planlægning var i tråd med nogle af deres forfærdelige angreb fra udlandet, siger specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik Christian Mogensen til TV2 Nord.

Om incel-miljøet har haft indflydelse på, hvorfor den 27-årige planlagde masseskyderiet, er en af de ting, vi håber at kunne få svar på i løbet af retssagen.

Hvilke skoler?

Et andet ubesvaret spørgsmål er fortsat, hvor den 27-årige havde tænkt sig at udføre masseskyderiet eller masseskyderierne.

Nordjyllands Politi har ikke ønsket at svare på, hvor den 27-årige havde planlagt at udføre sin handling, men vi ved fra anklageskriftet, at den 27-årige i foråret 2020 har foretaget talrige søgninger og indhentet oplysninger om forskellige skoler og uddannelsesinstitutioner samt en børnehave i Nord- og Østjylland.

Oplysningerne han indhentede skulle blandt andet handle om, hvornår skolerne ringede til frikvarter og hvordan de forskellige skolers undervisningsskemaer så ud.

Derudover ved vi også fra anklageskriftet, at den 27-årige tilbage i 2018 har været på rekognoscering på flere skoler og uddannelsesinstitutioner i Aarhus-området.

Anholdt i juni, men løsladt igen

Nordjyllands Politi fortalte i forbindelse med offentliggørelsen af tiltalen mod den 27-årige mand, at de vurderede, at deres indgriben muligvis har forhindret en voldsom handling fra den 27-årige.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den omstændighed, at han blev anholdt tilbage i december sidste år forhindrede, at der blev udført skyderi, sagde Kim Kristensen i december sidste år til TV2 Nord.

Den 27-årige blev anholdt et år før tiltalen mod ham blev offentliggjort i december 2020, men allerede i juni 2020 bliver den 27-årige anholdt første i gang. Tre måneder før har han ifølge anklageskriftet siddet i en bus mellem Hobro og Sønder Onsild med en skarpladt pistol, som han også havde med ind på en OK Plus Tank. Samme pistol tog han senere frem mens han sad på en offentlig bænk.

Tankbestyreren har fortalt til TV2 Nord, at han ikke kendte til episoden, før vores henvendelse, og derfor er det stadig usikkert, hvordan politiet har fået den oplysning, ligesom det ikke er kommet frem, hvorfor de ikke anholdte den 27-årige i den sammenhæng. Endelig er det uafklaret, hvorfor politiet løslader den 27-årige igen i juni 2020 – et halvt år før han forsøger at købe en AR-15 riffel på Darkweb.

Alle spørgsmålene ovenfor og flere til håber vi på at kunne få svar på, når retssagen mod den 27-årige nordjyde begynder mandag. Der er afsat seks dage af til retssagen og dommen forventes afsagt den 3. februar.


fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

010722 Skagen Festival

Nu spiller musikken i Skagen og Nibe

Festivalgæster

gallery De nordjyske festivaler er tilbage for fuld musik – og gæsterne elsker det

fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

Til forsiden

Til forsiden