"Hjerneprut" i bilagssag kan potentielt koste minister fængselsstraf

Støttepartiet Enhedslisten mener, at Rasmus Prehn bør aflevere sit ministerkort tilbage. "Han kan simpelthen ikke forvalte det".

Fødevareminister Rasmus Prehn (S), der er valgt i Nordjylland, er havnet i politisk stormvejr, efter Ekstra Bladet kunne afsløre, at han har bespist flere journalister for skattekroner.

Stormen tog ekstra til i styrke, da avisen senest afslørede, at Prehn på et 1340 kroners bilag skrev, at han havde delt en middag på restauranten Undici på Christianshavn sammen med Nordjyskes journalist Søren Wormslev.

Sidstnævnte afviser nemlig, at han nogensinde har spist middag med S-ministeren, og Rasmus Prehn har siden erkendt, at Wormslevs navn ikke hører til på bilaget.

"En forkert journalist er registreret", skrev ministeren onsdag på Facebook. Men samtidig nægter han at fortælle, hvem han i virkeligheden spiste med.

Til Ekstra Bladet kalder han miseren for "en hjerneprut", men den køber en række blå politikere imidlertid ikke.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen spekulerer for eksempel på Twitter i, om ministeren "løj bevidst" om en middag, der i virkeligheden var privat og dermed ikke må betales af ministeriet. Samtidig har Venstre indkaldt til samråd om sagen.

Men hvor alvorlig en "hjerneprut" er der i virkeligheden tale om? TV 2 har spurgt to juridiske eksperter.

Kan ikke være lovligt

At en minister skriver et forkert navn på et restaurantbilag, er i sig selv "helt galt", siger professor i forvaltningsret Sten Bønsing og forklarer:

- Risikoen er, at det offentlige kommer til at betale for middage, som ikke vedkommer det offentlige.

Man bør dog tage højde for, hvorvidt der er tale om enkeltstående fejl, minder han om. Men samtidig spiller Prehns bilagssag på samme tangenter som Brixtofte-sagen, hvor han som borgmester enten undlod at skrive navne på bilag eller - ligesom Rasmus Prehn - skrev et forkert.

- Problemet var jo gange tusind i Brixtoftes situation, men problemstillingen er den samme. Der skal stå mødedeltagere på bilagene – de rigtige mødedeltagere.

Kan det på nogen måde være lovligt, at Rasmus Prehn skriver et forkert navn på et bilag?

- Nej, for det må han ikke. Et bilag skal selvfølgelig bogføres rigtigt, og man skal selvfølgelig skrive, hvem man har haft møde med – de rigtige mennesker, siger Sten Bønsing og tilføjer:

- Derudover er det jo ikke hvem som helst, han som minister må holde møder med på det offentliges regning. Hvis han har holdt møde med sin kone eller en fra partiforeningen, må han ikke få det betalt af ministeriet. Det er derfor, det er vigtigt, at det er rigtigt og præcist. Ellers er det umuligt at holde styr på.

Bøde eller fængselsstraf

Der hersker altså ifølge forvaltningseksperten ingen tvivl om, at der er tale om en "meget alvorlig" sag. Og at det er et klart brud på reglerne at bogføre bilag med forkerte oplysninger.

På sociale medier beskylder flere den socialdemokratiske minister for dokumentfalsk. Men det afviser professor i strafferet Sten Schaumburg-Müller, da intet tyder på, at der skulle være tale om et forfalsket dokument.

quote Hvis man har pudset glorien tidligere, må man forvente at skulle feje ekstra meget for sin egen dør

Søren Egge Rasmussen (Ø), fødevareordfører

Kan det bevises, at ministeren bevidst har skrevet det forkerte navn på bilaget, kan han til gengæld have gjort sig skyldig i straffelovens paragraf 163 om at afgive "urigtig erklæring". Et lovbrud, der kan straffes med bøde eller fængsel op mod fire måneder.

- Det er klart, at hvis det har været en bevidst fejlskrivning, er det strafbart. Dog ikke i den tunge ende som dokumentfalsk, der ville kunne give op til otte års fængsel, siger Sten Schaumburg-Müller til TV 2 og tilføjer:

- Hvis sagen politianmeldes, vil Anklagemyndigheden skulle vurdere, om der er beviser nok til at løfte sagen – om den pågældende med rimelighed kan forventes at blive dømt.

TV 2 har været i kontakt med politiet med henblik på at få opklaret, hvorvidt Rasmus Prehn på nuværende tidspunkt er blevet politianmeldt for sin bilagssag, men det har ikke været muligt at få oplyst grundet politiets tavshedspligt omkring enkeltpersoners private forhold.

Bør aflevere sit ministerkort

Rasmus Prehn er torsdag ikke vendt tilbage på TV 2s forespørgsel om et interview. Men blandt støttepartierne er sagen dog ikke gået ubemærket hen.

Tværtimod undrer Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, sig i over, hvordan det kan være relevant for en minister at tage ud at spise med journalister på statens regning. Derudover mener han, at det er på tide, at Rasmus Prehn afleverer sit ministerkort tilbage.

- Han kan simpelthen ikke forvalte det, og så synes jeg ikke, man skal have det, siger han til TV 2.

Flere Venstre-politikere har på sociale medier gjort opmærksom på, at netop Rasmus Prehn var heftigt ude med riven, da Lars Løkke Rasmussen - ad flere omgange - havde rod i sine bilag.

Derfor lugter indkaldelsen til samråd ifølge Søren Egge Rasmussen på "pay back time" - og det forstår han egentlig godt:

- Hvis man har pudset glorien tidligere, må man forvente at skulle feje ekstra meget for sin egen dør i lignende sager, siger Søren Egge Rasmussen og tilføjer:

- Vi er ikke der, hvor vi overvejer, om vi har tillid til ham, men der skal selvfølgelig være styr på bilagene.

TV 2 har forsøgt at få et interview med de resterende to støttepartier, Radikale Venstre og SF. De har ingen kommentarer.


Seneste nyt

fra Nordjylland