Ejendomsudvikler efterlyser politiske konsekvenser

Torben Nielsen, TN Udvikling, er ikke overrasket over, at sagen om udbygningsaftaler har udviklet sig til en skandale.

En af de ejendomsudviklere, som har kritiseret Aalborg Kommune for brugen af udbygningsaftaler, Torben Nielsen, TN Udvikling, hilser med tilfredshed, at advokatfirmaet Horten i dag har offentliggjort en sønderlemmende kritik af Aalborg Kommune.

- Jeg er glad for, at det nu er synligt for byrådet og for borgerne i hele Aalborg Kommune, at vi hele tiden har haft ret i den kritik, vi har rejst af Aalborg Kommune, siger Torben Nielsen. 

quote Det er lidt letkøbt, hvis konsekvensen er, at man fyrer et par embedsmænd. Det her er ikke kun embedsmænds værk

Torben Nielsen, ejendomsudvikler, TN Udvikling

Han er dog langt fra tilfreds med, at sagen tilsyneladende udelukkende får konsekvenser for embedsmænd. Tidligere i dag blev det på et pressemøde offentliggjort, at såvel direktør i By- og landskabsforvaltningen Anders Fokdal, og stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, er sendt hjem på baggrund af konklusionerne i advokatundersøgelsen.

- Politikerudtalelser klinger hult

- Det er lidt letkøbt, hvis konsekvensen er, at man fyrer et par embedsmænd. Det her er ikke kun embedsmænds værk, siger Torben Nielsen og fortsætter:

- Det klinger hult, når nogle politikere i dag står frem og fortæller, hvor chokerede, de er. De har vidst det – og det ved jeg med sikkerhed, for jeg har selv fortalt dem det, så de kunne sådan set bare have ulejliget sig med at undersøge, hvad der foregik i forvaltningen.

De sager, som er blevet undersøgt i den uafhængige advokatundersøgelse, strækker sig over en periode fra starten af 2011 frem til nu. Det vil sige en periode på godt 10 år, og i hovedparten af den periode, er det rådmand Hans Henrik Henriksen (S), der har stået i spidsen for By og landskabsforvaltningen. 

Han tiltrådte som rådmand i 2014, men bebudede kort før kommunalvalget i november, at han trækker sig fra politik. 

Hans Henrik Henriksen havde ingen kommentarer til sagen, før byrådet torsdag morgen tog hul på mødet med advokatfirmaet Horten, og det lykkedes heller ikke TV2 Nord at få et interview med ham efter byrådets møde. Han forlod Medborgerhuset umiddelbart efter, at mødet var overstået.

Følte sig presset til at betale 6 millioner

Torben Nielsen og TN Udvikling er blandt de helt store ejendomsudviklere i Aalborg og har blandt andet stået for en stor del af byudviklingen på Godsbanen mellem Østre Allé og Jyllandsgade. 

TN Udvikling har – som mange andre – indgivet stærkt kritiske vidneudsagn til den uafhængige advokatundersøgelse. Det sker på baggrund af, at Torben Nielsen og TN Udvikling har været involveret i en udbygningsaftale, hvor Torben Nielsen måtte lægge seks millioner kroner på bordet. 

Aftalen var ikke hans idé, og han følte han blev tvunget ind i aftalen, fordi det lå som en latent trussel i dialogen med Aalborg Kommune, at hvis ikke han sagde ja til aftalen og rystede op med de seks millioner kroner, så ville det blive svært at få en lokalplan og i sidste ende byggetilladelser igennem hos kommunen.

- Med det, der er lagt frem i dag, håber jeg, at den aftale og alle andre aftaler, hvor der er begået, vil blive omgjort. I den forbindelse mener jeg også, at Aalborg Kommune skal tilbagebetale de millioner, som man har fået i kassen på et forkert og ulovligt grundlag, siger Torben Nielsen.

Forvaltningen har optrådt truende

Han håber desuden på, at advokatundersøgelsen og den oprydning, der følger, også vil føre til, at der kommer en anden kultur i By- og landskabsforvaltningen.

- Der har været en meget truende facon. Det kan jeg bekræfte, for det har jeg selv været udsat for. Der håber jeg, at vi får en anden kultur op at stå. Vi skal jo hjælpe hinanden, og vi skal samarbejde om at udvikle byen og kommunen, siger Torben Nielsen.


Han har også et andet ønske til de kommende forandringer.

- Jeg føler ikke, at alle ejendomsudviklere i Aalborg Kommune er blevet behandlet ens. Jeg mener ikke, at vi eksempelvis er blevet behandlet på lige vilkår som andre ejendomsudviklere, og den forskelsbehandling, som jeg synes, jeg har oplevet, håber jeg også, at vi bliver kvit, når Aalborg Kommune er igennem det oprydningsarbejde, der nu går i gang, siger Torben Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland