Omstridt vindmøllepark på vej til at blive lovlig: Naboer finder metoder forkastelige
Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.
Se Pressenævnets kendelse her:
https://www.pressenaevnet.dk/2023/tv2-nord-faar-kritik-for-manglende-forelaeggelse/
Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune har netop modtaget en ny miljørapport, der baner vejen for at få vindmølleparken ved Thorup Sletten lovliggjort.
- Det er som om, at der hele tiden har været en beslutning om, at uanset hvad der sker, så skal de møller bare op.
Sådan lyder det fra Liselotte Husted, der bor i Gøttrup og er nabo til Thorup Slettens kæmpe vindmøllepark med 18 vindmøller.
- Nogle gange lyder det som om, at en flyver letter lige over taget på huset, siger Liselotte Husted og fortæller, at vindmøllerne er placeret lidt over 700 meter fra hendes hus, og at de dagligt er generet af skyggekast og støj.
Vindmølleparken blev indviet i 2020. Men efter at Liselotte Husted og en lang række andre naboer, samt Danmarks Naturfredningsforening, havde klaget til Planklagenævnet over sagens forløb, afgjorde de I marts 2021, at de 18 møller, der rejser sig op i 150 meters højde fordelt på hver sin side af kommunegrænsen mellem Jammerbugt og Vesthimmerland, er opført på et ugyldigt grundlag. Planklagenævnet fjernede derfor plangrundlaget for vindmøllerne.
Ikke på grund af støj, men fordi kommunerne ikke havde undersøgt konsekvenserne godt nok for de fugle, der lever i området. Området ligger nemlig klods op af et Natura2000-område.
Kommunerne og Eurowind Energy A/S, der har opført møllerne, skulle derfor udarbejde nye rapporter, som kommunerne netop nu har fået og haft på udvalgsmøde i Økonomiudvalget. Resultatet af miljørapporten viser dog de samme resultater som tidligere - altså at fuglelivet i området ikke tager skade.
- Når de laver rapporten på bagkant, så viser den jo det resultat, de gerne vil have, for fuglene er jo skræmt væk, så det er helt forkert og forkasteligt, at det kan finde sted, mener Liselotte Husted.
DN: Rapporten er en ommer
Da møllerne blev kendt ulovlige, stoppede driften af dem ikke. En række advokater belyste, at der ikke var krav om, at møllerne skulle sættes ud af drift, til de engang blev kendt lovlige.
Og netop det fik blandt andet Liselotte Husted til at lave en politianmeldelse.
- Vi, der er så berørte af de her møller, bliver ikke tilgodeset her, og det føles som om de trumfer hen over hovedet på os. Hvorfor skal de køre, når de er ulovlige?, siger Liselotte Husted.
Og hun er ikke den eneste, der mener, at den nye rapport ikke er retvisende. Dansk Naturfredningsforening var blandt nogle af dem, der gik til Planklagenævnet i sin tid. Blandt andet mener de ikke, rapporten tager udgangspunkt i et helt fugleår i området.
- Rapporten er en ommer. For eksempel er Blå Kærhøg en vintertrækfugl, og i den periode har man valgt lige nøjagtigt ikke at tælle fugle, så den er ikke retvisende, siger Søren Rosenberg, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Jammerbugt.
Han er ikke imod vindmølleparken, men han mener, at møllerne skulle være taget ud af drift, mens undersøgelserne fandt sted.
- Det burde have været den mindste konsekvens, siger han.
Borgmester afviser kritik
Hos Vesthimmerlands Kommune står de inde for den nye rapport, fordi vindmøllerne ikke blev beordret slukket, mens de nye undersøgelser fandt sted.
- Det tager vi som udtryk for, at der ikke var fare for fuglene, og nu er der sket en ny bearbejdning af alt materialet, og jeg er meget tryg ved det, der er lavet, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen.
Han mener ikke, at kommunerne har svigtet borgerne. Han mener derimod, at det er en kommende ny regering, der skal ændre vilkårene for naboer til vindmøller.
- Dem, der har sat møllerne op, har gjort det inden for de gældende regler. Og de er fastsat af Folketinget, og jeg appelerer til, at de regler vi skal have for at bo nabo til møller, dem skal vi arbejde med, siger Per Bach Laursen, der glæder sig over, at lovliggørelsen af møllerne ser ud til at komme næste år.
- Jeg kan også konstatere, at der er gået meget tid med ingenting. jeg har stor respekt for høringsmuligheder og indsigelsesret, men her har vi brugt tiden på noget, der ikke er kommet miljøet til gavn, siger han.
Hos Eurowind Energy A/S, der har sat møllerne op, er de også glade for den nye rapport, men ikke overraskede.
- Det var som forventet, for det handler om dokumentation. Vi mener ikke, vi har lavet skade på fuglefloraen i området. Så vi er grundlæggende godt tilfredse, men jeg vil godt se det komme i mål, for jeg vil ikke blive overrasket, hvis der kommer flere klager, siger Joachim Steenstrup, der er Head of Public Affairs hos Eurowind Energy A/S.
Huset er sat til salg
Det nye plangrundlag - med den nye miljørapport, blev onsdag stemt videre til byrådet. Herefter kommer der en otte-ugers høringsperiode.
Men Liselotte Husted og de andre naboer har endnu ikke taget stilling til, hvad deres næste træk er.
- Nu skal vi se, hvad de præcist siger de vil gøre, og om det er lovligt, siger hun.
Efter flere års kamp har Liselotte Husted og hendes mand valgt at sætte huset til salg. De har ikke lyst til at bo der mere. Hun forklarer, at da det ikke er hverken be-eller afkræftet, om det er sundhedsskadeligt at bo så tæt på en vindmølle, så vil de ikke tage chancen.
- Det har også store økonomiske konsekvenser for os. For vi kan ende med ikke at få solgt vores hus eller ende med en alt for lav pris, siger Liselotte Husted.
Og selvom naboerne overvejer næste træk, er hun ikke i tvivl om, hvad ønskescenariet er.
- Det er at få solgt og komme væk herfra.