Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

38-årig var på jagt efter sex, mener anklager: Han udnyttede Mia Skadhauge Stevns promille

Anklager Emil Stenbygaard gentog igen og igen, at Thomas Thomsen hele tiden havde til hensigt at skjule sine intentioner.

- Der er efter min mening ingen tvivl om skyldsspørgsmålet. 

Sådan lød de indledende bemærkninger fra anklager Emil Stenbygaard i hans procedure i ankesagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn ved Vestre Landsret i Viborg. 

Ankesagen har nu kørt sin sjette retsdag. 

- Der er mange beviser, politiet er lykkes med fremskaffe, der taler imod hans forklaring, og så synes jeg, hans efterfølgende adfærd klart viser, at han er utroværdig, siger Emil Stenbygaard til TV2 Nord efter retsmødet.  

Emil Stenbygaard brugte sin sidste taletid i landsretten på at argumentere for, hvorfor han mener, den 38-årige Thomas Thomsen har dræbt, voldtaget og parteret 22-årige Mia Skadhauge Stevn tilbage i februar 2022. 

- Mit svar er klart: Thomas Thomsen parterede hende, fordi han ville skjule, at han havde slået hende ihjel. Og hun skulle slås ihjel, fordi han ville skjule, at han havde voldtaget hende, sagde anklageren i landsretten.

Anklager: Den mest bestialske partering

Thomas Thomsen blev i byretten sidste år dømt for drab, forsøg på voldtægt og usømmelig behandling af Mia Skadhauge Stevns lig. Han blev idømt forvaring. 

Emil Stenbygaard har tidligere udtalt, at de også går efter at få ham dømt for fuldbyrdet voldtægt og derudover idømt livstid. Selv nægter Thomas Thomsen sig skyldig i drab og voldtægt, men han erkender at have parteret den 22-årige Mia Skadhauge Stevn.   

- Det er den mest bestialske partering, jeg kan komme i tanke om. I flere timer har han delt liget i over 231 dele. Alt med henblik på at grave hende ned. Derudover har han opløst dele af liget. Det er med henblik på at skjule hvert et spor, sagde Emil Stenbygaard under sin procedure i retten og slog fast, at han mener, Thomas Thomsen skal dømmes for det, han er tiltalt for.

Hør anklagerens reaktion ovenpå dagens retsmøde her:

Promille på 1,78

Flere gange under ankesagen har anklager Emil Stenbygaard spurgt Thomas Thomsen og flere vidner ind til Mia Skadhauge Stevns tilstand, både før hun mødte Thomas Thomsen, og mens hun var i Thomas Thomsens bil. I dag kom det frem, hvorfor det var vigtigt for anklageren at spørge ind til hendes tilstand. 

Emil Stenbygaard fortæller, at Mia Skadhauge Stevns tilstand skal vurderes ud fra hendes promille på 1,78.

- Og når jeg har gjort så meget ud af at dokumentere hendes tilstand om natten i byen, så er det fordi det viser en pige, der er i byen for at feste, danse og for at have det sjovt - og der er bevis for, at hun ikke var i byen for at score og have et seksuelt forhold til nogle. Havde det været det, havde hun taget med nogle af de fyre hjem, hun havde mødt i byen og kysset på, sagde Emil Stenbygaard.

Ville skjule noget

Anklageren lagde også stor vægt på, at Thomas Thomsen igennem hele forløbet har prøvet at skjule sine handlinger med alt lige fra at slukke sin mobil, prøve at slukke bilens GPS til at opløse Mia Skadhauge Stevns ligdele. 

- Hans handlinger skal vurderes i det her lys: Intet skulle opdages, alt skulle skjules, sagde Emil Stenbygaard og forkastede Thomas Thomsen forklaring om, at han parterede Mia Skadhauge Stevns lig, fordi han gik i panik og var bange for at få skylden for hendes død. 

- Han har forklaret det samme mange gange, men det gør ikke hans forklaring - for mig at se - troværdig, sagde Emil Stenbygaard og forklarede, at han mener, der ikke er noget i Thomas Thomsens handlinger, der understreger, at han gik i panik.

Blandt andet har Emil Stenbygaard forklaret, hvordan Thomas Thomsen har søgt på "Youtube" om, hvordan man opløser et lig, og hvordan han har handlet slik, drikkeskyr og mad i dagene efter Mia Skadhauge Stevns forsvinden.

- Der er intet i det, der understreger, at han har handlet i panik. Han har handlet for at skjule sine gerninger, understregede Emil Stenbygaard. 

Mens anklager Emil Stenbygaard var i gang med sine bemærkninger, rynkede Thomas Thomsen flere gange på næsen, og det var tydeligt, at han også havde lyst til at ryste på hovedet. Gennem hele ankesagen har han ellers ikke vist nogen former for følelser eller mimik, men i dag under proceduren kiggede han aktivt flere gang op på henholdsvis anklageren og sin forsvarer, Mette Grith Stage. 

Politiet har i deres efterforskning ribbet alt i Thomas Thomsens tidligere hjem, hvor han tog Mia Skadhauge Stevn med til, efter de var kørt i Hammer Bakker. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Manglende dødsårsag

Noget af det, forsvarer Mette Grith Stage mener, er det vigtigste, er den manglende dødsårsag. Men ifølge Emil Stenbygaards procedure, kan man godt dømme for drab uden en dødsårsag. Det argumenterede han for. 

- Selvom der ikke kan fastlægges en egentlig dødsårsag, er det muligt at sige noget om de skader, hun er blevet pådraget, sagde han.

Han forklarede, at det har været muligt at konstatere en blodopstemning i hjernen, og at der ikke er fundet tegn på sygdom, der kan forklare dødens indtræden.

- Det er min påstand, at Mia Skadhauge Stevn er død efter en traumatisk kvælning, og at det er tiltalte, der har dræbt hende, sagde Emil Stenbygaard. 

Anklager: Gik ikke i panik

Slutteligt påpegede Emil Stenbygaard en række ting for nævningene, som han mener, styrker hans påstand om, at Thomas Thomsen slog Mia Skadhauge Stevn ihjel for at dække over en voldtægt. 

Emil Stenbygaard fortalte, at Thomas Thomsen ikke kan forklare, hvad Mia Skadhauge Stevn var faldet i ude i Hammer Bakker, eller hvad tasken (Thomas Thomsen mener, hun er blevet kvalt i) har siddet fast i. Han har heller ikke kunnet vise, hvor uheldet er fundet sted.

- Hans efterfølgende adfærd taler med meget stor styrke for, at han har dræbt hende, forklarer Emil Stenbygaard og henviser til, at han ikke forsøgte førstehjælp eller at tilkalde hjælp - derudover at han kørte væk fra Aalborg og sygehuset på vej væk fra Hammer Bakker.

- Bagefter laver han ikke bare en omfattende partering, men også en opløsning for at skjule sine spor. Det er ikke en panisk handling. Hvis det var, fordi han gik i panik, så kunne hun jo være blevet dumpet i vandet, så behøvede han ikke gøre så store ting som at partere, siger Emil Stenbygaard og understreger sin påstand om, at Thomas Thomsen ville skjule noget.

Jagten efter sex

Thomas Thomsen har tidligere forklaret, at han tog ind til byen for at se, om der "var gang i den efter corona". Men også det forkaster anklageren. 

- Det har aldrig været Thomas Thomsens hensigt at køre Mia Skadhauge Stevn hjem, sagde han og fortsatte; 

- Det har været hans hensigt at udsætte hende for noget seksuelt.

Herefter forklarede Emil Stenbygaard om Thomas Thomsens kørsel den pågældende nat, som efter hans mening var en "jagt efter at samle den rette kvinde op, for at udsætte hende for et overgreb".

Ifølge Emil Stenbygaard havde Thomas Thomsen været omkring Jomfru Ane Gade aftenen før og oplevet stemningen der. Og at det jo ikke var derfor, han var kommet igen aftenen efter.

Emil Stenbygaard henviser også til, at Thomas Thomsen dagen før havde søgt på pornovideoer indeholdende "Teen" og "Drunk".

- Jagten var sat ind på sex, sagde anklageren og understregede, at der ikke er hold i, at han ville køre Mia Skadhauge Stevn hjem.

- Han spørger ikke på noget tidspunkt om hendes adresse. Så den venlighed er der ikke noget, der understøtter, at han har haft.

- Tiltalte har udsat hende for betydelig lemlæstelse og traumatisk kvælning, der har medført hendes død, sagde Emil Stenbygaard i landsretten.  

Ifølge anklager Emil Stenbygaard er det her i Hammer Bakker, at Thomas Thomsen skulle have voldtaget Mia Skadhauge Stevn. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Anklager: Forklaringen er utroværdig

Og anklager Emil Stenbygaard sluttede sin procedure, hvor han startede. Med Mia Skadhauge Stevns tilstand. For Ifølge ham er der bevis for, at hun har befundet sig i en tilstand, hvor hun ikke har været i stand til at give samtykke.

- Hun blundede så tungt, at Thomas Thomsen måtte skubbe til hende i bilen for at vække hende, har han fortalt, sagde Emil Stenbygaard og fortalte om en række andre ting, der gør, at han ikke mener, Mia Skadhauge Stevn kunne give samtykke.

Det er blandt andet videoovervågningen fra Gaden, at hun ikke kunne låse sin telefon op, og at hun skrev en ulæselig besked til sin kæreste den nat. 

- Tiltaltes forklaring er utroværdig, konstrueret til lejligheden og uden hold til det øvrige bevisførelse, sagde anklageren.

Onsdag klokken 10.30 bliver skyldkendelsen læst op - herefter er det meningen, at anklager og forsvarer skal procedere om domsspørgsmålet. Torsdag er det meningen, at der falder dom i sagen - nu over to år siden, Mia Skadhauge Stevn på tragisk vis mistede livet. 


Efterårsvejret vil gradvist indtage Danmark i løbet af næste uge.

Hvis man sætter pris på det flotte og lune septembervejr, er denne weekend nok sidste chance for at komme ud og nyde det.

Allerede på mandag vil højtrykket forlade os, og mere omskifteligt efterårsvejr bliver en realitet.

Solrig lørdag, men tågen kan drille

Weekenden starter ud med flot solskinsvejr til store dele af landet lørdag.

Foto: TV 2 Vejr / GRAF

Dog er natten til lørdag både klar, kølig og stille, og netop derfor er der risiko for tæt tåge.

For de fleste vil solen bryde frem allerede om formiddagen, men ved de østvendte kyster kan tåge og lavthængende skyer rulle ind over land ud på eftermiddagen.

Prognosekort for lørdag eftermiddag klokken 16.30. Foto: TV 2 Vejr / GRAF

Temperaturen topper mellem 18 og 23 grader, og vinden vil være svag til jævn fra skiftende retninger.

I de fleste landsdele kan højtliggende skyer sløre solen i løbet af eftermiddagen, men det ændrer ikke på, at langt de fleste vil opleve en flot solskinsdag.

Op til 22 grader søndag

Solen kommer igen frem til en fin tørvejrsdag søndag, men der vil fortsat være risiko for tåge først på dagen.

Prognosekort for søndag eftermiddag. Foto: TV 2 Vejr / GRAF

I løbet af dagen vil nogle højthængende skyer passere landet og sløre solen i perioder.

Luften forbliver lun, og temperaturen vil ligge mellem 17 og 22 grader om eftermiddagen.

Efteråret ankommer i næste uge

Weekenden er sandsynligvis sidste chance for at nyde det flotte sensommervejr.

Foto: TV 2 Vejr

Den nye uge starter med skyer, og fra mandag eftermiddag kommer de første regnbyger ind fra vest. Derefter vil vejret gradvist blive køligere, mere blæsende og omskiftligt.


Foto:

Peter fik et chok efter gåtur på stranden: 'Katastrofalt' syn mødte ham

Den tidligere miljømedarbejder kalder det trist.

Peter Holm, der er tidligere miljømedarbejder, kom forleden dag gående på stranden ved Skagen. Her blev han mødt af et 'katastrofalt' syn ifølge ham selv.

- Jeg tænke, at det var godt nok voldsomt, konstaterer han.

På stranden ligger der nemlig store mængder af fedtemøg. Både i vandet, i vandkanten og på land, og udover at det ikke er en fryd for øjet, så lugter det også kvalmende.

- Det er den begyndende svovl og brinte lugt, der begynder at komme i forbindelse med omsætningen af bakterier på algerne, der ligger her.

- Det er tydeligt, konstaterer Peter Holm.

Påvirker turismen

Selvom algerne ikke er farlige, så er de altså stadig et problem ifølge Peter Holm.

- Det er et kæmpe problem. Jeg vil gå så langt at sige, at en stor del af vores indre danske farvande er døende på grund af blandt andet det her, understreger han.

Hvert år besøger over en million mennesker toppen af Danmark, som er det særlige sted, hvor Skagerrak og Kattegat mødes.

- Det er trist. Det er ikke et kønt syn, og jeg kunne forestille mig, turisterne synes, det ser træls ud og lugter skidt, påpeger han.

- Der er også mange turisterhverv, som er afhængige af et rent havmiljø blandt andet lyst- og erhvervsfiskeri, tilføjer han.

Administrerende turistdirektør i Destination NORD, Tonny Skovsted Thorup, er heller ikke begejstret ved udsigten til den nye forureningstrussel. Han har sendt en mail til Gylle.dk

”Vi er selvfølgelig kede af, at der optræder fedtemøg langs de danske kyster, og det er en udvikling, vi følger med i og er i dialog med kommunerne om.”, skriver han til mediet

Landbruget er synderen

Peter Holm forklarer, at fedtemøg er en fælles betegnelse for marine alger, som findes alle steder i vores havmiljø, men når de bliver begunstiget af så store nærringsstoftilførsler, som vi har set i år på grund af de store nedbørsmængder, så bliver der skyllet store mængder næringsstoffer ud fra landbrugsarealer via vandløb og dræn, som ender i havmiljøet, og det påvirker algevæksten.

- Det er lidt som en græsplæne. Jo mere næring, de får, jo hurtigere vokser de, forklarer han.

Han fortæller, at forskning fra Aarhus Universitet viser, at hovedparten af kvælstoftilførslen til de marine områder kommer fra landbruget med cirka 70 procent. 10 procent kommer fra spildevandet fra for eksempel åløb og industrien, og de sidste 20 procent kommer fra for eksempel flytransport i luften.

- Man er nødt til at reducere kvælstoftilførslen fra landbruget gevaldigt, hvilket man er i gang med at forhandl i trepartsaftalen, som er lavet i folketinget. En af løsningsmodellerne er, at tage landbrugsarealer ud. Der skal reduceres på landbrudsarealet til de marineområder, før det hjælper, konstaterer Peter Holm.

Har der ikke altid været fedtemøg, så det ikke som sådan er landbrugets skyld?

- Der har altid været alger i vandet også den type, der hedder fedtemøg, men det er landbrugets udledninger, der primært er årsagen til, at det blomstre sådan op. Det er nærringsstofkoncentrationen i det marine miljø, der er for høj.

- Det har ikke været der i de her mængder, hvor strandene er dækket af det, påpeger Peter Holm.

- Det rør os ikke en skid

Peter Holm påpeger, at der ikke er fisk, fordi der ikke er levemulighed for fiskene på grund af algerne.

- Fedtemøget sætter sig på de gode planter som for eksempel ålegræs, der er et godt opvækstområde for mange fiskearter, når den forsvinder, så forsvinder fiskene også, forklarer han.

TV2 Nord fangede fredag to fiskere ved havnen, der udmærket ved, hvad fedtemøg er. Det er dog ikke noget, de ser som et problem, selvom Peter Holm påpeger, at det er.

- Det er noget slim ude i vandet, der stiger op for bunden, tror jeg, vi ser det daglig. Det har altid været der, det er ikke et nyt fænomen, konstaterer Peter Friis.

Men der er kommet mere af det?

- Det siger du, men det, tror jeg ikke, der er, konstaterer han.

Det er ikke noget, der påvirker dig som fisker?

- Nej, det gør det ikke, understreger Peter Friis

- Det rør os ikke en skid, stemmer makkeren Hasse Jakobsen i.

Fremtiden er positiv

Selvom Peter Holm ser med stor alvor på de mange alger, så er han dog stadig fortrøstningsfuld for fremtiden.

- Fremtidsudsigterne er forhåbentlig positive, fordi regeringen forhandler om den indgået trepartsaftale, som er lavet omkring at forbedre vandmiljøet ved blandt andet at udtage landbrugsarealer. I det øjeblik, at nærringsstoftilførslen bliver reduceret, vil de her problemer forsvinde over tid. Det er ikke noget, der lige sker, men vi vil ret hurtigt kunne se en effekt, afslutter Peter Holm.


Foto: Tor Løkken

Han bliver kaldt ”bonderøven” i klassen – og det tager han som en kompliment

10-årige Niklas Bjerg er vild med maskiner, traktorer og livet på landet.

Under en varmelampe på en gård mellem Tversted og Bindslev står et lille lam. Lammets mor havde ikke mælk, og derfor skal lammet have mælkeerstatning i de første uger for at kunne overleve.

Det er en opgave, som 10-årige Niklas hygger sig med at hjælpe med om morgenen, inden han skal i skole.

- Jeg kan godt lide at passe dyr. De er dejlige at sidde med. Man er ikke alene, hvis man har et dyr – så har man noget fællesskab, siger han og aer lammet på ryggen.

Se første afsnit af ”Æ Knejt” her – artiklen fortsætter under programmet.

Se første afsnit af Æ Knejt her.

I klassen kalder de andre elever ham en bonderøv, fortæller han stolt.

For det er livet på landet med alt, hvad det indebærer, der trækker i Niklas, som TV2 Nord følger i serien Æ Knejt.

Svært i skolen

Lige så let, som det er for Niklas at deltage i aktiviteterne hjemme på gården, lige så svært er det for ham at følge med i skolen.

Niklas er nemlig stærkt ordblind.

- Det er ikke svært for ham at være en god kammerat eller en ordentlig elev, men alt ud over det er sindssygt svært, og som ordblind kan man nemt komme bagefter, siger Kristina Møller Andersen, der er mor til Niklas.

Foto: Tor Løkken

Et sted, hvor Niklas derimod aldrig har været bagefter, er, når det gælder motorer og maskiner.

Da han var omkring fire år, sad han i en traktor sammen med sin far for første gang, og siden da har den nu 10-årige ’knejt’ prøvet lidt af hvert hjemme på gården.

 - Først var det den lille røde traktor, så var det havetraktor, så var det 430’eren, boxeren og 400’eren, remser Niklas op.

- Jeg bliver glad

Som otteårig fik Niklas lov til selv at sætte sig bag rattet, og i sommerferien står han tidligt op for at vende hø på marken.

Ikke fordi, han skal, men fordi, han ikke kan lade være.

- Han blomstrer, når han kommer hjem med skolebussen, går ud i værkstedet og tager overalls og sikkerhedstræsko på. Så har han det bare godt. Så fungerer det for ham, siger Kristina Møller Andersen.

Niklas er lidt af en samler, og han og hans mor har en diskussion om, hvad der skal smides ud. Foto: Tor Løkken

Niklas kan godt mærke, at han skiller sig lidt ud fra de andre drenge på hans alder, men det gør ikke så meget.

- De andre er meget interesserede i spil som for eksempel Fortnite. Jeg spiller også lidt, men det har ikke været min interesse, siger han.

Når Niklas endelig spiller computerspil, er det mest landbrugsspil, der trækker. For ham er der ikke noget, der kan hamle op med maskiner og motorer.

- Det er sjovt at ligge og køre traktor. Det betyder meget. Jeg bliver glad, siger han.

Se Æ Knejt længere oppe i artiklen eller på TV 2 Play.


Det er ikke for sarte næser, at gå på dækket på en sandsuger, mens den pumper havvand og sand op. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Derfor sejler et stort skib lavt i nordjysk havn

Sand fra Limfjordens munding bliver til cement på Aalborg Portland.

Hvis du tager en tur til Hals inden mandag, og ser et stort skib ligge lavt i sejlrenden, så er der en god grund til det.

Sejlrenden er nemlig ved at blive renset og uddybet, og en sandsuger arbejder i denne uge i døgndrift på at hente tusindvis af tons sand op fra Limfjorden. I alt 1200 kubikmeter sand i timen bliver pumpet op fra sejlrenden i Limfjorden.

- Jeg synes, det er fantastisk, konstaterer Mogens Pedersen, der er terminalmanager hos Aalborg Portland.

Det er Havnens Samarbejdsudvalg, der består af Aalborg Hav, Aalborg Portland og Nordjyllandsværket, der fire til fem gange om året bestiller en sandsuger til at rense sejlrenden i Limfjorden, og leverer det oppumpede sand til Aalborg Portland.

Hver gang sandsugeren kommer, tager det en uges tid, og der bliver skrællet 15-20 centimer af sejlrenden. I alt godt 22.000 tons sand.

- Det er ikke kun prisen. Det er lige så meget, det samarbejde, der er. Det miljøaftryk det giver. Der skal jo nogen lastbiler til for at køre 22.000 tons sand af 40 tons per læs i forhold til, sandbåden her, den kommer ind, forklarer Mogens Pedersen.

På dækket af sandsugeren lugter der af råddent æg. Gammelt mudder og sand fra havets bund ligner umiddelbart ikke noget, der kan genbruges til cement, men det kan det.

- Efter et par uger, så ligner det den fineste hvide sandstrand, smiler Mogens Pedersen.

Det tager et par timers arbejde at fylde sandsugeren, og herefter er der et par timers sejlads til Aalborg Portland for at læsse af. Sådan fortsætter det 24 timer i døgnet, indtil cementfabrikkens lager er fyldt op igen.

Bare rolig der er ingen lugt på indslaget, men til gengæld kan du se, hvordan de pumper sand op fra Limfjordens bund.

Foto: Dansk Folkeparti

Ny spidskandidat: Majbritt skal kæmpe om vælgernes gunst i Inger- og Metteland

Hun blev næstformand, da det så allersværest ud for Dansk Folkeparti. Nu er hun partiets nye spidskandidat til folketingsvalget i Nordjylland.

Det bliver Majbritt Birkholm, der skal kæmpe om de nordjyske vælgeres gunst mod blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og Inger Støjberg (DD), når der senest 31. oktober 2026 skal afholdes folketingsvalg i Danmark.

- Det glæder jeg mig helt vildt til. Jeg er vild med Nordjylland og nordjyderne, og jeg ser frem til at stille op, siger den nyslåede folketingskandidat.

Hvis navnet vækker genklang, er det nok fordi, du har stiftet bekendtskab med hende under det seneste valg til Europa-Parlamentet.

Men der er nok en større chance for, at du ikke har stiftet bekendtskab med hende endnu. For den 43-årige vestjyde er endnu et relativt ukendt navn i politik, selvom hun har været medlem af Dansk Folkeparti i ti år og næstformand i partiet i godt halvandet år.

Og for nogle politikere kunne det i den sammenhæng måske godt være angstprovokerende at kæmpe om de samme stemmer som to markante politikere, der på godt og ondt i hvert fald ikke er ukendte i nordjysk sammenhæng, nemlig statsminister Mette Frederiksen (S) og Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.

- Det ser jeg som en udfordring, der er spændende og sjov. Selvfølgelig kæmper vi om nogle af de samme vælgere. Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti har i hvert fald lighedspunkter på politikken. Men det handler jo i bund og grund om at repræsentere de vælgere, der bor i Nordjylland, og det kan godt være, jeg ikke har så meget politisk erfaring, men jeg ved, hvordan det er at være borger og have et ganske almindeligt job.

Hun har både været købmand, politibjetjent og nu vil hun gerne ind i Folketinget. Foto: Dansk Folkeparti

Fik øjenåbner efter datters død

Men Majbritt Birkholm besidder måske også mere mod end gennemsnitsdanskeren.

Som 18-årig kastede hun sig ud i at åbne sin egen købmandsbutik i vestjyske Handbjerg, og hun var for en stund enlig mor i København, mens hun gik på politiskolen.

- Jeg ved ikke, om jeg er mere modig end de fleste, men jeg er i hvert fald ikke en lemming. Hvis alle går den ene vej, så spørger jeg, om det nu også er det rigtige. Da jeg mistede min datter for mange år siden, fik jeg en øjenåbner; for hvad ville jeg bruge resten af mit liv på? Det, jeg kom ud med på den anden side med, var, at der ikke var noget, der skulle holde mig tilbage, siger Majbritt Birkholm om tabet af sin ufødte datter.

Derfor tøvede hun heller ikke, da Dansk Folkeparti befandt sig i deres hidtil største krise.

Både store DF-profiler som Kristian Thulesen Dahl, Lise Bech og Liselott Blixt havde forladt partiet, og også vælgerne havde svigtet. men det gav kun Majbritt Birkholm mere blod på tanden.

- Da vi havde vores helt store nedtur, fik jeg ondt i maven over, at det parti, som jeg tror på, var i så dårlig forfatning. Hvis ikke nogen tør steppe op, så er der ikke noget DF, tænkte jeg. Der var ikke nogen, der vidste, hvem jeg var, men det vidste de efter kort tid, siger hun og fortæller videre, at hendes helt store forbillede er partiets stifter, Pia Kjærsgaard.

Store ligheder mellem nord og vest

Men hun har før tænkt tanken om at stille op i politik. Men på grund af hendes arbejde som politiefterforsker har anonymitet været et vilkår.

- Jeg var hverken på Facebook, Instagram eller Twitter, inden jeg blev næstformand, så det har været en stejl læringskurve, siger den nyslåede folketingskandidat med et grin.

Men selvom hun stadig arbejder som efterforsker, har hun alligevel valgt at stikke næsen frem.

- Jeg er meget bevidst om, at der bliver holdt godt øje med, hvad jeg ytrer mig om. Jeg må gerne have en holdning ud fra mine erfaringer, og det liv, jeg har været igennem. Men jeg har brugt meget energi på at sørge for, at jeg har den rigtige kasket på i den rigtige sammenhæng.

- Det nytter ikke at råbe af fjernsynet, hvis man ikke tør gå ind i den kamp, siger Majbritt Birkholm om sit entre i folketingsvalget. Foto: Dansk Folkeparti

Selvom hun endnu ikke har vundet de nordjyske vælgeres gunst, ser hun store ligheder i de problematikker, som de vestjyske og nordjyske kommuner kæmper med og mod.

For skal man dø tidligere, fordi man er nord- eller vestjyde og der er længere til behandling og lægen, spørger Majbritt Birkholm retorisk.

- Der tror jeg, at hvis man selv bor i provinsen med tre børn, og skolerne bliver nedlagt og busserne ikke kører, så har man et helt andet forhold til de problemstillinger.

For vælgerne er der en del lighedspunkter mellem jeres, Danmarksdemokraternes og Socialdemokraternes politik. Hvordan vil du markere DF, så vælgerne rent faktisk kender forskel?

- Det er ret så tydeligt, hvis vælgerne sætter sig ind i, hvad politikerne siger, og hvordan de stemmer i folketingssalen. Det kan godt være, man vil have grænsekontrol eller kriminelle udlændinge ud, men er der handling bag? Når vi i DF snakker tørklædeforbud, stemmer vi også for, slutter Majbritt Birkholm.