Seneste nyt:

Rådmand tager afstand fra, at politikere har travlt ved håndvasken

Hans Henrik Henriksen erkender fejl i sag om udbygningsaftaler, men mener, at politikerne selv har et stort medansvar for, at kulturen er endt i ulovligheder.

- Det der med, at man står og bruger håndvasken. Det synes jeg ikke om. Man har selv været med til at fremme en kultur i forhold til de her udbygningsaftaler.

Det siger rådmand Hans Henrik Henriksen i et længere interview med TV2 Nord. Han erkender fejl, og at kulturen har været forkert i sagen om udbygningsaftaler. 

En sag, der kulminerede i sidste uge med offentliggørelsen af en skandaløs, kritisk rapport fra advokatfirmaet Horten og hjemsendelse af to ledende medarbejder i Hans Henrik Henriksens forvaltning. Men politikerne har haft et stort medansvar for, at det er blevet, som det er blevet, og det ansvar bør politikerne stå ved, siger Hans Henrik Henriksen.

- Politikerne har altså også spillet en rolle i det her – dem, der sidder i By- og landskabsudvalget. De kan ikke sige sig fri for, at de har været med til at fremme en kultur omkring det her – inklusiv undertegnede, siger Hans Henrik Henriksen.

quote Jeg var lige så overrasket som alle andre over resultatet af den advokatundersøgelse.

Hans Henrik Henriksen

Holdt sig ikke tilbage

Han forklarer, at arbejdsgangen har været sådan, at kommunens nu hjemsendte stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen har haft ansvaret for at forhandle med bygherre, og at han løbende har forelagt sagerne for By- og landskabsudvalget. Det er sket tidligt i processen for at sikre indspark fra udvalget til lokalplaner.

- Politikerne har ikke holdt sig tilbage med ønsker om fortove, belysning, tunneller, broer og materialer. Det er bredt i hele udvalget, fastslår Hans Henrik Henriksen. 

Han har mere end svært ved at skjule en vis bitterhed og harme over, at da den uafhængige advokatredegørelse udmønter sig i massiv kritik af kommunens handlemåde, så var der ingen grænser for, hvor overraskede og bestyrtede politikerne var. Han mener, at flere burde stå ved det medansvar, som de efter hans mening har haft.

Vidste ikke noget

Rådmanden selv er nået frem til, at for mange ting ikke har været i orden, og han vedkender sig, at han selv står tilbage med en kritik, som på en række punkter er berettiget:

- Jeg var lige så overrasket som alle andre over resultatet af den advokatundersøgelse, som Horten har foretaget. Det må jeg sige. Det er ikke godt nok, siger han og uddyber. 

- Når jeg dykker ned i undersøgelsen, så kan jeg konstatere, at vi har bevæget os over grænsen i forhold til den kommunikation, der har været med developere omkring de her udbygningsaftaler, siger rådmanden, som siden 2014 har haft ansvaret på området.

På spørgsmålet om, hvorvidt han kan forstå, hvis nogen tænker, det lyder utroligt, at han ikke selv har haft mere kendskab til ulovlighederne, når han har været rådmand for området i næsten otte år, siger han:

- Det har været min opfattelse, at vi har ageret, som vi skulle. Jeg har ikke haft grund til andet. Jeg har ikke været bekendt med den måde, vi har kommunikeret på, siger Hans Henrik Henriksen og tilføjer, at hvis folk tror noget andet, så kan det skyldes, at folk ikke forstår den måde, som forvaltningen arbejder på.

Der skal rettes op

- Jeg har det politiske ansvar, men som rådmand er jeg jo ikke med i mødelokalet, når der bliver forhandlet med bygherrer og developere, siger Hans Henrik Henriksen, som dog ikke fralægger sig ansvar på den konto:

- Jeg tager Hortens advokatundersøgelse til efterretning. Jeg tager konklusionerne til efterretning – både i forhold til, at der skal være et administrationsgrundlag, medarbejderne skal klædes bedre på i forhold til, hvordan vi håndterer det her fremadrettet. 

- Og der skal laves bedre notater i forhold til telefonmøder og i forhold til referater af møder med udviklere og andre. Det tager jeg til efterretning. Der har vi ikke været gode nok, siger Hans Henrik Henriksen.

Hjemsendelse uundgåelig

Sagen om udbygningsaftaler førte sidste torsdag til, at stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen blev hjemsendt, mens sagen undersøgelse yderligere, og Hans Henrik Henriksen er kender, at det ikke kan være anderledes:

- I forhold til de konklusioner, der er, og det faktum, at stadsarkitekten har været ansvarlig for plan og udvikling, hvor de her har fundet sted, så er det et eller andet sted naturligt, at han bliver hjemsendt i det her. Det tager jeg til efterretning, og det var det ønske, der var politisk, siger Hans Henrik Henriksen, som til gengæld ikke er enig i, at direktøren i By- og landskabsforvaltningen, Anders Fokdal, er levet hjemsendt.

- Der er ikke belæg for at klandre Anders Fokdal for på noget tidspunkt at have haft en viden omkring det her. Derfor havde jeg gerne set, at Anders havde fået lov til at fortsætte i sit job, siger Hans Henrik Henriksen.

Mistillidsramt, men stolt rådmand

I interviewe med TV2 Nord varmer Hans Henrik Henriksen sig ved, at der trods alt har været opbakning fra visse sider til ham og forvaltningen. Men samtidig må han erkende, at den nødvendige brede opbakning forduftede i samme øjeblik, den uafhængige advokatundersøgelse blev lagt frem:

- Der har været opbakning fra dele af min egen byrådsgruppe og fra andre dele af det politiske spektrum, men den brede politiske opbakning har ikke været der i det her. Man har jo stillet en mistillid til mig og mine ledende medarbejdere, erkender Hans Henrik Henriksen, som trods det nu forlader rådmandsposten og politik med stolthed.


Forlader politik med stolthed

Hans Henrik Henriksen mener, at hans 16 år i politik og otte år som rådmand har ført til politiske resultater og har gjort en forskel. Det kan den aktuelle sag ikke lave om på – selv om han gerne havde været den foruden.

- Jeg er stolt af de resultater, jeg har været med til at skabe sammen med medarbejdere og gode politiske kollegaer i de 16 år, jeg har været med i politik. Jeg har leveret nogle resultater. Jeg har leveret det, jeg er bestilt til. Så når jeg går i seng i aften, så sover jeg trygt, og når jeg står op i morgen, så ser jeg mig glad og tilfreds i spejlet. Jeg går ud af det her med sindsro, siger Hans Henrik Henriksen.

Rådmanden er efter en kort sygemelding tilbage i forvaltningen på Stigsborg Brygge, hvor han vil være indtil tirsdag før jul. Han har bedst med, at han på den måde kan få sat et sidste punktum og få taget ordentlig afsked med medarbejderne, som han føler har betalt en uretfærdig og meget høj pris for de seneste måneders uro om udbygningsaftalerne.


260922 FULD FIGUR NYT STUDIE

Ingen 22-udsendelse torsdag

farsø2

'Luk vinduer og døre': Udvikler kraftig røg

Media Drop 290922 3644 hala

play Fæller blev fjender: Vender Kastrup ryggen - her er hans svar

Thomas Kastrup-Larsen

play Drama for millioner, udvandringer og 'rystede' politikere: Budgetforhandlingerne i Aalborg blev uden flere partier

260922 FULD FIGUR NYT STUDIE

Ingen 22-udsendelse torsdag

farsø2

'Luk vinduer og døre': Udvikler kraftig røg

Siemens Gamesa Aalborg

Kæmpe fyringsrunde på en af landsdelens største arbejdspladser

Naturnationalpark Tranum 1

Undersøgelse: Hver anden nordjyde vil have flere naturnationalparker

Spar

Hætteklædt person truede chauffør med kniv

20171220-213302-L-2600x1714ma

Skadedyr på fri fod på fjerde døgn: Medarbejderne hjælper i jagten

180820 Thomas Fischer Siemens Gamesa

Fremtiden er uvis: Overrasket Thomas optimistisk trods stor fyringsrunde

Kristoffer Hjort Storm

Rådmænd forlader budgetforhandlinger: - Ældre og ansatte betaler prisen

Siemens Gamesa Aalborg

Kæmpe fyringsrunde på en af landsdelens største arbejdspladser

Spar

Hætteklædt person truede chauffør med kniv

Dronninglund Gymnasium 1

Gymnasier står til at miste tilskud - kan betyde fyringer

Pinderup Træpiller

play Omstridt træpillefirma sigtet for bedrageri

HTX: Folkeskoler charmeres til HTX med spændende eksperimenter

play Charmeoffensiv skal lokke elever til teknisk gymnasium

Støvring mobil politistation

Efter ulovligt salg til mindreårige: Nu patruljerer politiet

Blå blink_3

Tagdækker faldt i døden under besøg af Arbejdstilsynet

røde kors indsamling

Nordjyderne svigter Røde Kors-indsamling i hobetal

20_percent

gallery Sopraner og sporskifte: Det Kongelige Teater på overraskende visit

Efter gaslæk: Atomkraftværk tæt på Danmark skærper sikkerheden

Vaccine_90A0413

play Patienterne står klar - men læger mangler vacciner

Til forsiden

Til forsiden