Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tom K. sat på plads inden Le Mans-debut: - Der schnellste Mann bestimmt ...

Foto: Nils Meilvang / Gyldendal

Tom Kristensen på gridden før sit første Le Mans, hvor han skulle blive løbets afgørende kører.

I en ny bog fortæller Le Mans-legenden Tom Kristensen fra Hobro om sine oplevelser før, under og efter det mytiske racerløb.

Når Le Mans fejrer 100 års jubilæum, indtager en dansker hovedrollen i fortællingen om det ikoniske 24-timersløb.

Tom Kristensen har vundet løbet flere gange end nogen anden, og med hele ni triumfer på Le Mans er det særdeles usikkert, om han nogensinde bliver overgået.

I en ny bog fortæller Tom Kristensen om sine oplevelser før, under og efter det mytiske løb, og i samarbejde med Gyldendal bringer TV 2 Sport her et uddrag af historierne.

Vi kommer ind i bogen, da Tom Kristensen med kort varsel blev tilbudt et sæde hos Joest Racing og dermed stod foran sin debut på Le Mans. Det blev et løb, der ændrede hans karriere.

'Tom Kristensen og Le Mans' er skrevet af Nils Finderup, der også har taget en lang række af billederne. Bogen udkommer på Gyldendal den 26. maj 2023. Det er præcis 100 år efter starten på det første Le Mans-løb.

Jubilæumsudgaven af Le Mans køres den 10. og 11. juni 2023. Løbet vises direkte på TV 2 og TV 2 Play.

UDDRAG: Kapitel 1997

Tre måneder inde i den nye sæson holdt Tom Kristensen stadig fast i drøm­men om at kunne avancere til Formel 1. Han førte mesterskabet i F3000, dog ikke så suverænt, som han havde håbet. 

I et felt af unge himmelstormere og mindre talentfulde kørere med pengemænd i ryggen havde klassen lige under F1 udviklet sig til en avanceret udgave af radiobilerne i Palles Tivoli. Meget metal var blevet bøjet og bukket i optimistiske manøvrer, ofte med danskeren som ufrivilligt midtpunkt.

I begyndelsen af juni var der pause i mesterskabet, og Tom Kristensen var derfor på besøg hjemme hos forældrene, da hans tyske manager, Werner Heinz, efter mange forsøg omsider fik fanget ham – mobiltelefoner var endnu en forholdsvis ny opfindelse med status som lidt af et dyrt modelune. 

Heinz kunne fortælle om et uventet tilbud om at få en plads i årets Le Mans hos det tyske privatteam Roock, der havde en Porsche i den hurtigste klasse, GT1. Teamet havde ressourcer til en plads i top-10, og selv om chancerne for en sejr var beskedne, ville udfordringen normalt have været stor nok til at udløse et øjeblikkeligt ’ja tak’ – især fordi der kun var halvanden uge til løbets start. Imidlertid havde forsinkelsen i kontakten mellem kører og manager betydet, at Heinz havde fået endnu en opringning med et næsten enslydende budskab. 

Det tyske privatteam Joest Racing manglede nemlig også en kører som tredjemand ved siden af stjernerne Michele Alboreto og Stefan Johansson, der begge tidligere havde kørt Formel 1 for blandt andre Ferrari. Egentlig var amerikaneren Davy Jones udset til at skulle være tredjemand, men han var stadig skadet efter et stort crash i den amerikanske Indy-serie.

Teamejer Reinhold Joest, der som kører selv havde været på podiet på Le Mans tre gange uden at vinde, havde som erstatning prøvet at hyre topkørere som Bernd Schneider og Klaus Ludwig fra Mercedes, men havde fået et klart ’nein’ fra kollegerne i Stuttgart. 

I stedet stod en række andre dygtige kørere klar i kulissen, tilmed med så store sponsorer i ryggen, at Joest ville kunne få i omegnen af en million kroner for den sidste plads. Teamet havde været fristet, men havde alligevel besluttet sig for at gå efter den hurtigste kører for at forbedre chancen for et topresultat. Joest lå nemlig på et niveau lige over Roock, faktisk var det lille privatteam regerende mester på Le Mans.

En liste over potentielle kørere var blevet udarbejdet, og på den stod ef­ter opfordring fra AMG-Mercedes-bossen Domingos Piedade blandt an­dre navnet ’Tom Kristensen’. Danskeren havde ganske vist ingen Le Mans-erfaring, men lige meget hvor Joest-lejren havde ringet rundt for at forhøre sig i tyske motorsportskredse, havde anbefalingerne stået i kø. Johansson kunne også varmt anbefale Kristensen, der havde slået hans banerekord på Sebring i IndyCar-testen for Bettenhausen.

- For mig var der ingen tvivl om, at Joest var det rigtige tilbud at sige ja til, men det gik godt nok stærkt. Min manager forhandlede de sidste detaljer på plads, og fredag morgen fløj jeg til Frankfurt for at møde teamet og underskrive kontrakten. 

Der var kun otte dage til løbets start, så teamets åbne TWR-Porsche og det meste af mandskabet var allerede på vej til Le Mans. I hovedkvarteret i Wald-Michelbach stod der imidlertid en søsterbil uden motor, så for at få en fornemmelse af afstanden mellem sæde, rat og pedaler satte jeg mig op i den. 

Jeg kunne godt tænke mig nogle justeringer, men da jeg foreslog dem, så en mekaniker ved navn Jürgen Hördt iskoldt på mig og hvislede: ’Der schnellster Mann bestimmt ...’ Da fik jeg en klar fornemmelse af, at jeg lige skulle bevise mit værd, ligesom jeg skulle huske, at kørerstillingen skulle være et kompromis mellem tre kørere, erindrer Tom Kristensen.

Mandag den 9. juni fløj danskeren fra Frankfurt sammen med Reinhold Joest i dennes privatfly. Med ombord var tyskerens hustru, Brigitte, der entusiastisk fortalte om teamets tidligere bedrifter på Le Mans. Hun gjorde meget ud af det nærmest overnaturlige i, at teamets foreløbige tre sejre alle var sket i en bil med nummer 7 på fronten. 

Teamet havde også kørt Le Mans med numre som 8, 9, 12, 17, 18, 57 og 58, men uden held. Da Joest-teamet i 1995 overraskende havde vundet mesterskabet i den tyske DTM-klasse, var det også sket med vogn nummer 7, der derefter officielt var blevet tyskernes lykketal.

- På Le Mans får den forsvarende vinder altid lov til at vælge startnummer først, så selv om Joest således kunne have valgt det prestigefyldte 1-tal i 1997, havde teamet valgt at køre med nummer 7. Da jeg med et glimt i øjet fortalte Birgitte, at jeg faktisk var født den 7/7, tilmed i 1967, lagde hun nærmest vantro en hånd på Reinholds arm og udbrød: ’Himmel, Reinhold. Du hast ein Gewinner bekommt!’ Hun var slet ikke i tvivl om, at vi nu ville vinde løbet, fortæller Tom Kristensen.

Kørerpræsentation før starten. Alt var nyt for den 29-årige dansker, der først havde fået pladsen en uge tidligere. Foto: Nils Finderup / Gyldendal

I Frankrig landede privatflyet i den lille lufthavn, der ligger lige på den anden side af betonmuren langs opløbsstrækningen på Le Mans-banen. Her hilste danskeren for første gang på teamet samt ikke mindst Stefan Johansson og Michele Alboreto, der viste ham stor imødekommenhed.

- Der var en helt anden samhørighed end dengang i Japan, hvor jeg delte bil med Jacques Villeneuve og Eddie Irvine. Da var vi tre kørere så unge og ambitiøse, at vi alle ville fremstå som den bedste, og vi udgjorde derfor ikke et team, der prøvede at gøre de andre bedre. 

Hos Joest var det stik modsat. Stefan og især Michele spurgte interesserede ind til min karriere, og de svarede beredvilligt på alle mine spørgsmål til bil, bane, team og rutiner. Der kom heller ingen formanende råd om, at jeg som ny på Le Mans skulle køre fornuftigt og ikke overkøre bilen for at promovere mig selv som hurtigste kører. 

Jeg følte mig fra første øjeblik som en ligeværdig og respekteret kollega, og den fornem­melse forsøgte jeg selv senere at give videre, når jeg fik nye holdkammerater, fortæller Kristensen.

Trods den gode stemning var der stadig en stejl indlæringskurve for debu­tanten, så mandag aften tog teammanager Ralf Jüttner ham med ud på den 13,6 km lange bane i en udlejningsbil. De fleste kilometer køres nemlig på offentlige veje, der først bliver spærret af op til træning, kvalifikation og løb, så faktisk blev Tom Kristensens jomfrumeter på Le Mans tilbagelagt bag rattet i en Peugeot.

Historieskrivning: Tom Kristensen på vej ud i sit første Le Mans-løb. Foto: Nils Finderup / Gyldendal

Den unge dansker var især nysgerrig efter at vide, hvordan chikanerne på den berømte Mulsannelangside var udformet, men disse var lukket af bag en række afstivere og olietønder.

- Tom forsøgte at liste bilen ind bag et metalhegn, men kom til at sætte den fast på hjulakslerne midt i en afkørselszone. Nogle flagdommere kom hen til os, og de så umiddelbart ud til at være trætte af situationen ... Heldigvis kunne den ene genkende Tom fra hans formelkarriere, så der blev grinet lidt, og vi blev skubbet fri. Men det var nok ikke sådan, Tom havde forestillet sig, hans første omgang på Le Mans skulle ende, fortæller Ralf Jüttner i dag.

Tirsdag blev banen spærret af op til den første frie træning, og før det blev al­vor, tog Alboreto og Johansson på scootere deres nye holdkammerat med rundt på banen for at snakke om blandt andet bremsepunkter, hældningsgrader i de forskellige sving, optimale steder at overhale og steder, hvor man bare ikke måtte ryge af. 

Intet spørgsmål var for dumt, og Tom Kristensen havde mange af dem. Da træningen blev givet fri, følte han sig okay klædt på, men med et stramt program fik han kun en times kørsel, før han onsdag morgen måtte for­lade teamet for at tage til en obligatorisk Formel 3000-test på A1-Ring i Østrig.

- Det var en vanvittig situation, for jeg kunne ikke komme fri af testen. Jeg ville imidlertid heller ikke ødelægge mine Le Mans-chancer hos Joest, så jeg havde ikke sagt noget som helst om denne afstikker til Østrig, før kontrakten var underskrevet. Egentlig løb testen over to dage, men Werner Heinz fik den skåret ned til én for mit vedkommende, og desuden var Reinhold Joest så pragmatisk anlagt, at han tilbød mig at leje hans privatfly. 

Dermed kunne jeg onsdag aften lige nøjagtigt nå tilbage til Le Mans for at køre nogle lige så ob­ligatoriske træningsrunder i mørke, hvilket var et krav til alle debutanter. Jeg glemmer aldrig, da jeg under landingen fik øje på en bil, der var gået i brand lige efter Mulsanne Corner. Det viste sig at være John Nielsens McLaren, der brændte ud og aldrig kom med i løbet. Dermed endte jeg med at være eneste danske kører i 1997, fortæller Tom Kristensen.

Nordjydens forberedelser havde langtfra været optimale, og samlet set fik han kun kørt 17 omgange på banen inden starten. De få omgange betød, at Tom Kristensen hverken var helt fortrolig med TWR-Porschen eller de skiftende baneforhold, der var noget af en mundfuld for selv den dygtigste kører. Bilen havde sædet placeret i højre side, hvilket betød, at man skulle skifte manuelt gear med venstre hånd i en femgears H-konstruktion. Samtidig var der intet servosystem i bilen, så fysisk var den også krævende, især når afstanden mellem sædet, rattet og pedalerne var afstemt efter et kompromis mellem tre kørere. 

Endelig betød de manglende kilometer selvfølgelig en masse i forhold til at lære banen og bilen ordentlig at kende, ligesom det ville have været rart med flere erfaringer i at positionere sig rigtigt i forhold til de mange langsommere biler i feltet. Løbets 48 biler var fordelt på fire klasser, hvor de mindre stærke GT2-biler var 30 sekunder ekstra om at køre en omgang. I et langdistanceløb som Le Mans er det en hel disciplin i sig selv at læse, hvornår man skal bremse ned for at komme hurtigst ud af et sving i kamp med andre biler, der vil gøre krav på pladsen.

Porsche lå til at tage sejren med nummer 26, men til sidst blev bilen for varm og brød i brand Foto: Foto: Imago Berlin / Gyldendal

På forhånd var det aftalt, at Michele Alboreto skulle køre kvalifikationen, og det klarede den 40-årige italiener til perfektion ved at sætte bilen på pole i tiden 3:41.581 minutter, næsten to sekunder hurtigere end resten af feltet. Med den margin var Joest i de flestes øjne også favorit til selve sejren, men så ligetil var det slet ikke. 

Reglerne dikterede nemlig, at en åben prototype som Joest-Pors-chen blot måtte have 80 liter i tanken, mens de lukkede og mere powerfulde GT1-biler måtte have 100 liter ombord. I praksis betød det, at Joest-Porschen kun kunne klare 12 omgange på en tankfuld benzin – kaldet et stint – mens GT1-bilerne kunne klare op til 14 omgange og således ville spare tid på færre pitstop. Til gengæld kørte de åbne biler med bredere dæk, der kunne holde et stint længere, så ifølge beregningerne havde Joest-trioen en vinderchance, hvis de kunne holde forspringet på to sekunder pr. omgang.

Den største udfordrer til sejren kom fra Porsches GT1-biler. Som nævnt stillede Roock-teamet op med netop denne type bil, og det samme gjorde fire andre privathold. Disse var dog alle kun at betragte som outsidere, fordi Porschefabrikken selv stillede op med to biler i løbet, og disse var naturligvis stærkere end de versioner, som de private mandskaber havde fået. Desuden var Nissans nye R390 GT1 en størrelse, man skulle regne med. Også japanerne stillede med et fabrikshold, hvor der ikke var blevet sparet på budgetterne for at skabe en potentiel vinder, og med tre biler – alle udstyret med førsteklasses kørere – skulle Nissan ikke undervurderes. Japanerne havde dog kort tid før løbet været nødt til at ændre på konstruktionen, idet løbsorganisationen, ACO, ikke fandt bagagerummet stort nok. 

Problemet var, at alle GT1-racerne skulle være baseret på en gadebil – der skulle altså også være bygget en version, der kunne smækkes nummerplader på til helt almindeligt dagligbrug. Den fortolkning havde Porsche udnyttet ved at bygge en racerbil først for derpå at lave en gadeversion i meget få eksemplarer. Nissan havde til gengæld lavet sin gadeversion først – i blot to eksemplarer – for derpå at bygge sin racerudgave. Derfor kom det helt bag på japanerne, at bilen dumpede den tekniske eksamen, og spørgsmålet var, hvilken betydning udbedringerne ville få for modellen i løbet af de 24 timer.

Da starten gik kl. 16, var Alboreto ikke i stand til at skabe den ønskede af­stand. På de mange lige stræk havde de lukkede GT1-biler en aerodynamisk fordel, og allerede på første omgang gik både en Porsche og en Nissan forbi ned ad Mulsannestrækningen. Alboreto var i stand til at slå tilbage i sektioner­ne med mange sving, men efter en time skilte kun et sekund de tre forreste.

Efterhånden som pitstoppene blev afviklet, svingede løbspendulet ud til GT1-Porschernes fordel, og de to tyske biler øgede og øgede, mens de tre Nissaner til gengæld faldt bagud med diverse småproblemer. Alboreto blev afløst af Stefan Johansson, og klokken 20.41 rullede svenskeren i pit for at overgive rattet til Tom Kristensen. På under to minutter blev benzinen hældt på, dæk­kene og skandinaverne skiftet, sekspunktsselen spændt fast og debutanten sendt ud for at duellere med de to fabriks-Porscher.

Tom Kristensen med sine nye holdkammerater, der begge tog fantastisk imod ham, især Michele Alboreto i bilen. Foto: Joest Racing / Gyldendal

- Jeg var fokuseret, men også lidt nervøs, da jeg kørte ud på banen. Jeg havde under træningen kun kørt vores prototype på brugte dæk, og nu skulle jeg fin­de bilens grænser med nye dæk. På den ene side skulle jeg altså ikke være for dristig, og på den anden side skulle jeg ikke være så forsigtig, at de to Porscher foran mig stak yderligere af. Heldigvis fik jeg hurtigt en god føling med bilen, og det gik også fint med at læse trafikken, hvor jeg i gennemsnit overhalede otte konkurrenter pr. omgang. 

Før mit første pitstop kom jeg ned at køre på samme omgangstider som Stefan, og da jeg afleverede bilen til Alboreto, kørte jeg på samme omgangstider som ham. Selv om vi stadig var et par minutter efter GT1-Porscherne, fik jeg en tommel op af mekanikerne, der indtil mit første stint intet kendte til mig, erindrer Kristensen.

Efter interviews med medierne, briefing med Joests ingeniører, massage og lidt pasta til at fylde depoterne op var det atter tid for danskeren at sætte sig i bi­len. Kort før klokken fire kørte han ud i mørket, nu helt nede på fjerdepladsen, idet den ene McLaren-BMW gik usædvanlig langt på literen og desuden havde meget hurtige pitstop. Samtidig havde fabriks-Porscherne øget yderligere, så de nu var næsten to omgange foran. Chancerne for sejr syntes ikke store, men feltet havde trods alt endnu ikke kørt halvdelen af løbet.

Tom Kristensen tak­kede nej til at køre en privat GT1-Porsche som denne. I stedet fik skotten Allan McNish pladsen – og udgik efter 18 omgange Foto: Nils Finderup / Gyldendal

Afstanden til de to Porscher blev også mindsket, og klokken halv seks lød Jüttners rolige stemme over radioen: ”Das ist gut, Tom. Schnellste Runde.”

Med den besked fandt Kristensen ekstra koncentration, og omgangen efter var tyskeren atter på radioen, denne gang lidt mere ophidset: ”Super, Tom. Noch einmal schnellste Runde!”

Efter yderligere en omgang slog Jüttner over i engelsk, nu tæt på det eksta­tiske: ”New lap record, Tom!! You are one and a half second faster than the old record!”

- Det var et magisk tidsrum, hvor bilen lå perfekt på vejen, ligesom den kølige morgenluft gav motoren et par ekstra hestekræfter. Desuden var en del af de langsommere biler udgået, så det var nemmere at finde en god rytme i trafik­ken. Jüttner bad mig udnytte momentet og lægge pres på fabriks-Porscherne ved konstant at køre tider omkring de 3:47 minutter, samtidig med at jeg tog lidt af presset af bilen. Det lykkedes, også selv om jeg ikke kørte så aggressivt på curbs (de hævede kantsten i sving, red.). 

I slutningen af mit tredje stint var de to Porscher nu kun fem minutter foran, og mit tempo var stadig højere. Sam­tidig havde jeg passet godt på dækkene, så kort før mit tredje pitstop spurgte Jüttner, om jeg fysisk kunne klare et fjerde stint for at lægge yderligere pres på. Jeg mærkede i euforien egentlig ikke efter, men sagde instinktivt bare ja med 330 km/t, erindrer Kristensen.

De godt tre timer ud på morgenen i den 65. udgave af Le Mans skulle ændre danskerens karriere. At slå banerekorden i mørke i en bil, man ikke har kørt før, på en bane, man ikke har kørt før, hvorpå man runder af ved som den eneste i løbet at klare fire stints, er ikke for almindelige kørere. Det er den slags, der skaber historie, og den morgen lagde grundstenen til fortællingen om en legende.

Til gengæld kan selv de største helte godt fornemme smerte, og det kunne Tom Kristensen, da han ved syvtiden forkrampet gjorde sig fri af sin seks-punktssele og overlod pladsen til Michele Alboreto. Endorfinerne havde forladt kroppen, og da kørerhandskerne kom af i pitten, var neglene på tre af fingrene blevet sorte. Det sidste stint havde været så krævende, at Tom Kristensen for at køre de aftalte omgangstider havde holdt så hårdt i rattet, at det havde stoppet for blodtilførslen. Massøren kom på overarbejde for at få liv i kroppen igen, og en psykolog havde også været på sin plads. På det tidspunkt kunne danskeren nemlig ikke forestille sig, hvordan han skulle kunne sætte sig bag rattet igen.

Løbet gjorde dog også ondt på andre. Porschen på førstepladsen var nu kun en enkelt omgang foran, og måske det lagde for hårdt pres på den rutinerede Bob Wollek. I 26 forsøg var det endnu ikke lykkedes for franskmanden at vinde Le Mans, og det skulle heller ikke blive denne gang. Ud på formiddagen tabte han under en overhaling sin bil i det langsomme Arnage-sving og måtte udgå.

Den anden fabriks-Porsche led også. Ganske vist førte den ved 10-tiden atter med en omgang, men under pitstop måtte mekanikerne hælde vand på køle­systemet. Bilen var ved at få hedeslag i den franske sommer.

Efter sit fjerde stint var debutanten fuld­stændig mørbanket og kunne ikke forestille sig, at han skulle kunne køre Porschen igen Foto: Nils Finderup / Gyldendal

- Vi blev ved med at lægge pres på, men fik også vores udfordringer. Efter et pitstop måtte Johansson kun ni minutter senere atter køre ind, fordi bilen havde vanvittige vibrationer. Teamet skiftede frontkåben, hvilket heldigvis løste problemet. Klokken 11.30 overtog jeg atter rattet, og efter de fire nattestints følte jeg mig stadig helt smadret. 

Jeg skulle fortsat lægge pres på, og jeg tviv­lede på, om jeg fysisk kunne stå for belastningen sammen med et sæde, der gnavede, forkrampede fingre og forbindinger, der sled hul i huden. Michele mærkede min bekymring og lovede, at min træthed ville gå over efter et par omgange. Han fik heldigvis ret, og da jeg med små to timer tilbage af løbet så røg efter den anden chikane på Mulsannestrækningen, håbede jeg på, at det var den førende Porsche. 

Det var det. Da jeg kørte forbi, stod flammerne op fra nummer 26, men heldigvis var køreren, tyskeren Ralf Kelleners, sluppet ud af bilen. Han stod opgivende ved autoværnet, og selv om jeg måske burde have følt medlidenhed med ham, kaldte jeg teamet over radioen og råbte: ‘Did you see it? Did you see it?’ Ralf Jüttner svarede roligt: ‘Yes. Cool! Now focus.’

Lidt efter kørte jeg i pit og overlod det til Alboreto at køre sejren hjem. Jeg fik overstået nogle nervepirrende interviews og lagde mig smadret ud bag i teamets truck, hvor jeg fik massage, inden jeg med resten af teamet bare kunne vente og vente og vente. Uret tikkede langsomt hen mod kl. 16, og da Michele Alboreto tog det ternede flag, brød jublen løs. 

Jeg vendte mig mod Stefan Johansson for at dele min glæde med ham, men fik et mindre chok. Mens jeg var helt oppe at køre, stod svenskeren og græd som pisket. Pludselig gik det op for mig, hvad vi havde præsteret, og hvor meget dette resultat betød for Stefan. Trods 12 podiepladser i Formel 1 for Ferrari og McLaren havde han al­drig vundet et grandprix og fået en rigtig plads i motorsportens historie, men det havde han nu. Og så slog det mig, at sejren lige havde gjort det samme for mig, husker Tom Kristensen.

Efter sit fjerde stint var debutanten fuld­stændig mørbanket og kunne ikke forestille sig, at han skulle kunne køre Porschen igen.

ØJEBLIK

Der er mange historier i dette billede, når man dykker ned under overfladen. Først og fremmest er der Tom Kristensen selv, der oppe på podiet ikke er bange for at dele sin eufori med de over 100.000 tilskuere, der står under ham. Efter en karriere, hvor hans talent gang på gang er blevet overhalet af langsommere kørere med sponsorstærke bagmænd, har han i dette Le Mans fået vist alle, hvor god han virkelig er. Men dette er ikke kun en sejr for ham selv, det er også en sejr for hans nærmeste, der hele tiden har troet på ham og opmuntret ham til at blive ved og ved, selv når det så mørkest ud.

Kontrasten til Stefan Johansson og Michele Alboreto er slående. Svenskeren har efter ti sæsoner uden sejr i Formel 1 omsider fået en plads i historiebøgerne, og italieneren kan omsider bytte en ærefuld andenplads i F1-mesterskabet i 1986 ud med en uforglemmelig sejr. Man fornemmer i deres blikke de ældre verdensmænds ro og stolte glæde.

Endelig er der teamchef Reinhold Joest med en noget utraditionel gestus. Tyskeren ønskede i 1996 at indsætte den ukendte TWR-prototype på Le Mans og fik støtte af Porsche til både motor og udvikling. Aftalen var, at Joest ved en sejr skulle råde over bilen igen i 1997, men her trak Porsche al støtte ud af projektet, fordi mærket ønskede at vinde med sine egne biler. Det gjorde ondt på Joest, der otte gange selv havde kørt for netop Porsche på Le Mans.

Trods den manglende support formåede David alligevel at gøre det af med Goliat i Frankrig, og på billedet ligner det unægtelig, at fighteren Reinhold Joest sender en hilsen til de gamle venner fra Stuttgart.


Kæmpe nordjysk auktionshus ryster i waders’ene: Langt mellem jomfruhummerne

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er især de fisk og skaldyr, som det kræver meget energi at fiske, der er i fare for at forsvinde fra auktionen.

Nytår og jul er højsæson for fisk på middags- og frokostbordet, men i fremtiden kan nordjyderne få færre fisk og skaldyr at vælge imellem.

Sådan lyder den dystre vurdering fra Finn Møller, der er auktionarius på Hirtshals Fiskeauktion. For når den nye CO2-afgift på fiskeriet bliver indfaset til nytår, er det ikke alle fisk, det kan betale sig for fiskerne at fiske.

-Vi kommer til at se nogle fiskere, der kommer til at sortere i, hvad det er, de vil forsøge at fange, og hvornår de vil gå på havet, for det er jo store udgifter, man pålægger dem - uden de har chance for at komme udenom, siger Finn Møller.

- Vi har jomfruhummere her, og dem kommer danskerne sandsynligvis til at kigge rigtig, rigtig langt efter, medmindre man kan finde det ved udenlandske både, der jo ikke bliver ramt af den afgift her, siger auktionarius, der også forventer, at kulleren bliver et særsyn på auktionen, når afgiften indføres.

Men hvad skal man så gøre i stedet?

- Man kunne måske have gradueret det lidt. Man kigger på et erhverv, hvor den gennemsnitlige fisker er omkring 60 år gammel. Og de her fiskere kommer ikke til at sætte andre motorer i deres fartøjer. De kommer i stedet til at stoppe. Og det kommer til at betyde, at vi får væsentligt færre fartøjer i de kommende år her på stedet, siger Finn Møller og fortsætter:

- Problemet er, at man lige nu ikke giver nogen tid til at omstille sig. Havnen er ikke klar. Fiskerne er ikke klar til det. Teknologien er klar, men den er alt for dyr og der er ikke nogle forhandlere af det. Så lige nu er der ingen muligheder for den danske fisker.

Det er især jomfruhummeren, der er i fare for at forsvinde fra auktionen med fiskeriets nye CO2-afgift. Foto: TV2 Nord

På sigt går det jo sikkert mod noget grønnere, når vi kigger på alt, vi foretager os i verden. Så kan det ikke blive en konkurrencefordel for dansk fiskeri?

- Det kunne være et rigtigt godt argument. Men det, vi ser i bagklogskabens lys, er, at når man afvikler noget, som jeg tror, vi kommer til nu, så får du ikke udviklet noget bagefter.

- Hvis du mister 20 procent af fartøjerne, hvilket bare er min sølle formodning, får vi ikke de 20 procent af fartøjerne igen, når teknologien og havnen er klar. Så lige nu har vi ingen alternativer, siger Finn Møller og langer ud efter "de partier, der har besluttet det":

- Lige nu mislykkes man i stor stil.


Diannie går kun i bad to gange om ugen for at spare på elregningen

Der bliver ikke tændt for varmen hos Diannie.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Diannie er chokeret over torsdagens elpriser. Og hun er ikke den eneste.

Hvis nogle vil have aftensmad efter 17, så hedder det rugbrød. Sådan er én af de drastiske metoder, Diannie Tekin har indført i lejligheden i Nørresundby for at spare på strømmen.

Her bor hun med sine to voksne børn. Og da hun så torsdagens elpriser på op til 10,34 kroner per kilowattime i sin app, blev hun noget chokeret.

- Det er helt ude af proportioner, siger hun og fortsætter:

- Jeg er på variabel el og bruger slet ikke strømmen, når den er dyr.

Etagevask og tidlig aftensmad

Det er muligt, fordi alt i hjemmet indrettes efter elpriserne. Diannie har ikke opvaskemaskine, hun vasker kun tøj om lørdagen og laver aftensmad mellem klokken 15. og 15.30. Allersenest 17.

Og så går hun kun i bad to gange om ugen - ellers hedder det etagevask resten af tiden. Det kræver nemlig el at varme vandet op.

- Det gælder ikke børnene. De er vokset op i en anden tid, så det ville tage livet af dem, griner Diannie Tekin, der er på førtidspension og derfor har lettere ved at flytte sit elforbrug til de billige timer.

El-tips

  • Hold snor i dine opladninger. 
    Trådløs opladning kræver op til 50 procent mere strøm end opladning med et kabel.

  • Fnug i filteret øger forbruget.
    Hvis dit filter i tørretumbleren er fyldt med fnug, kan det øge forbruget med over 10 procent på grund af den forlængede tørretid. En anden vane er at centrifugere tøjet først. Tørrer du tøj ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger tre gange om ugen, kan du årligt spare 140 kWh. Det svarer til cirka 770 kroner.

  • Overvej hvordan du streamer film og serier.
    Du kan spare helt op til 95 procent strøm, hvis du streamer via et Chromecast eller Apple TV i stedet for PlayStation eller Xbox.

  • Tjek fryser og køleskab.
    Dit strømforbrug stiger med 5 procent for hver grad, temperaturen falder i dit køleskab eller fryser. Den helt balance mellem holdbar mad og et fornuftigt strømforbrug er 5°C i køleskabet og -18°C i fryseren.

  • Mindre kogevand
    Skal du spare ekstra, når du koger vand, kan et låg på gryden desuden strømforbruget. Og ved at bruge mindre vand at koge i, kan du spare hele 30 procent hver gang, du forbereder dine måltider på et elektrisk komfur.

Kilde: Norlys

Flytter forbruget

Men Diannie er langt fra den eneste. Susan Knøs fra Aalborg er også på en variabel elaftale og forsøger desperat at skære helt ned på elforbruget.

- Vi har råd til det nu, men hvis priserne bliver ved med at være så høje, bliver økonomien ikke ved med at være god, siger hun og fortsætter:

- Vi tænker i forvejen meget over vores forbrug og sidder hjemme i en mørklagt lejlighed med stearinlys tændt. Det er jo også begrænset, hvor meget man kan spare. Vi skal jo også leve og være til.

Susan Knøs bliver derfor vred over elpriserne.

- Det kan ikke være rigtigt, at prisen skal være så høj. Det lugter af grådighed!

Hun og hendes partner har dog ingen børn og kan derfor ligesom førtidspensionist Diannie Tekin sætte forbruget ned i den dyre time mellem 17 og 18.

Men det kan Anja Guldbæk fra Vadum ikke. Her bor de to voksne og deres 12-årige datter i et rækkehus. De har også valgt en timeafregnet elaftale.

- Jeg tjekker hver dag, hvordan strømmen er, og planlægger, hvad vi skal derefter.
Familien har elbil, som lader om natten, når strømmen er billig. Ellers kan gasgrillen også tages i brug.

Men der er stadig vaskemaskine, tørretumbler, komfur og ovn, der sluger strøm.

Dog er der allerede udsigt til bedring i de kommende dage. Det lover Mads Brøgger, direktør for Norlys Energi:

- Jo mere af forbruget man kan skubbe til i nat eller i morgen, des bedre. I løbet af natten falder elprisen, og også i de kommende dage, siger han.


Ny afgift vil smadre danske kystbyer, lyder det

Foto: Hans-Christian Lauritzen

Hirtshals fejrer lørdag sit 100 års jubilæum.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En ny CO₂-afgift på fiskeriet får nu flere af landets borgmestre til at lange ud efter regeringen. De frygter tab af arbejdspladser i kystområderne.

i kommer til at betale prisen.

Så kontant er udmeldingen fra en række borgmestre i flere nord- og vestjyske kommuner, efter fiskeriet har meldt ud, at knap halvdelen af erhvervet som følge af den nye CO₂-afgift vil lukke og slukke frem mod 2025.

CO₂-afgiften blev vedtaget i 2022 som et led i den grønne skattereform vedtaget af regeringen, De Konservative, Radikale Venstre og SF.

Målet er at reducere Danmarks udledning af CO₂ med yderligere 4,3 millioner ton frem mod 2030. Det betyder afgifter for både industri, landbrug og fiskeri.

Beregninger fra Danmarks Fiskeriforening viser, at 45 procent af de danske fiskefartøjer med den nye afgift fremover ikke vil være rentable, og især de mindre og mellemstore fartøjer vil blive hårdt ramt. 

Det her vil ramme os hårdt.

Niels Jørgen Pedersen, borgmester i Thisted Kommune (V)

Men det er ikke kun fiskeriet, som vil blive ramt. For med fiskeriet følger en lang række andre erhverv, som er afhængige af, at der hver dag kommer fisk ind til havnen.

Det er særligt områder i Nord- og Vestjylland, der kommer til at blive ramt, hvis der sker nedgang i fiskeriet.

Nylige tal fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) viser, at op mod 1600 jobs er i fare i områder, hvor der i forvejen er færre jobmuligheder og hvor netop fiskeriet har stor lokal betydning.

Fiskerne må gå tiggergang i banken

I Hjørring Kommune er borgmester Søren Smalbro (V) slet ikke i tvivl om, at CO₂-afgiften vil få store og meget negative konsekvenser – ikke kun for fiskeriet.

Han er nemlig også formand for Nordjysk Fiskerikommuners Netværk, som er en sammenslutning af kommuner i Nordjylland, som er stærkt afhængige af fiskeriet.

- Afgiften får lige nøjagtig den virkning, som man ikke ønskede, at den skulle have. Den kommer til at ramme kystsamfundene hårdt og rammer lige ned i den ømme plet, som vi i forvejen har med mangel på beskæftigelse, siger Søren Smalbro.

Han betegner det som en negativ spiral, hvor en CO₂-afgift får den fuldstændig modsatrettede effekt i forhold til det, der var tiltænkt.

Og han forstår ikke, at man insisterer på at indføre en afgift, når der er så mange løse ender og stadig ingen aftale om, hvorvidt fiskerne kan blive refunderet for nogle af deres ekstra udgifter eller ej.

- Vi ruinerer et erhverv, hvor fiskerne ikke ved, om de er købt eller solgt. Lige nu er de i bankerne og forsøger at forhandle kredit. Men det er jo svært, når de ikke kan få svar på, om politikerne vil give dem en hjælpende hånd gennem den grønne omstilling, påpeger Søren Smalbro.

Ifølge ham giver afgiften ikke nogen mening, når der ikke er et alternativ. Det halter nemlig med produktionen af det grønne brændstof, efter at flere af regeringens store klimaprojekter er faldet.

Og han forklarer, at når fiskerne ikke længere kan fiske, så rammer det alt andet omkring dem som ringe i vandet.

Kommuner er hårdt pressede i forvejen

I forvejen er mange af kommunerne i netværket ramt af tab af arbejdspladser, og udsigten til nedgang i fiskeriet gør det ikke nemmere at tiltrække tilflyttere. Heller ikke når både landbruget og industrien også får pålagt CO₂-afgift fra årsskiftet.

Det har også fået Landdistrikternes Fællesråd op af stolen, og foreningen meldte for nyligt ud, at den frygter, at tusindvis af arbejdspladser vil forsvinde fra steder i landet, som i forvejen mangler arbejdspladser.

Samtidig kan lokale virksomheder blive nødt til at lukke, fordi konkurrenceevnen ifølge Fællesrådet vil blive udfordret af højere produktionsomkostninger.

- Hvis vi ser masseafskedigelser og virksomhedsdrift, der forsvinder fra landdistrikterne, vil det i sidste ende fjerne et centralt grundlag for at bosætte sig i mange landdistrikter, lød udmeldingen fra formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard, da regeringen i november kom med aftalen om den grønne trepart.

Og her rammer man netop hovedet på sømmet, lyder det fra borgmesteren i Thisted Kommune

- Det her vil ramme os hårdt. Både i forhold til lokalsamfundet, bosætningen i området, forarbejdningsvirksomhederne og beskæftigelsen helt generelt. Når man insisterer på at booste den grønne omstilling så hurtigt uden at tage højde for omkostningerne, så vil det få en meget negativ effekt, påpeger Niels Jørgen Pedersen, borgmester i Thisted Kommune (V).

Det har tidligere været fremme, at der i den grønne skattereform er også er afsat 350 millioner kroner til at kompensere fiskeriet for omstillingen.

Men indtil videre er regeringen og aftalepartierne ikke kommet med en udmelding om, hvorvidt millionerne kommer nu, hvordan de eventuelt kan udbetales og hvem der kan komme i betragtning.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men sender et skriftligt svar til TV 2, hvori han skriver, at han lytter til og forstår fiskernes frustrationer.

Derudover understreger Jacob Jensen, at han vil arbejde for, at der sker en udvikling og ikke en afvikling af dansk fiskeri.


Nordjyske borgmestre raser over CO2-afgift på fiskeri

Foto: Daniel Mikkelsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

De appellerer til handling fra regeringens side, der skal sikre, at fiskerierhvervet ikke bliver truet på sin eksistens.

Ved årsskiftet træder en ny afgift i kraft.

Det kommer nemlig til at koste lidt mere end to kroner ekstra per liter at tanke sin fiskekutter med diesel. Det er en såkaldt CO2-afgift.

Problemet er bare, at fiskeriforeningen forudser, at cirka 45 procent af landets mellemstore kuttere bliver ulønsomme. Og det får nu seks nordjyske borgmestre til at gå i kamp for det erhverv, der er så vigtigt for så mange heroppe i Nordjylland. I et åbent brev opfordrer de regeringen til at udskyde afgiften.

- Vi vil på det kraftigste opfordre til, at CO2-afgiften udskydes, afbalanceres i en tæt dialog mellem statslige myndigheder, erhverv og kommuner – og ikke blot hastes igennem for at kunne demonstrere en national handlekraft, lyder det blandt andet i brevet.

De mener, det er risikabelt for Danmark at gå enegang med en CO2-afgift på fiskeriet, som kan ende med at lukke erhvervet lokalt i Danmark.

Fiskeriet er et afgørende erhverv

PÅ TV2 Nord har vi dækket sagen. En fisker har udtalt, at han overvejer at tanke sin kutter og sælge sine fisk i Sverige, og på havnen i Hirtshals frygter en lokal virksomhed for sin fremtid. For det kan få fatale konsekvenser for en række følgeerhverv.

Tonen i det åbne brev er ikke til at tage fejl af. Den er hård.

- De nordjyske fiskerihavne er helt dominerende i dansk fiskeri, og samtidig meget afgørende for både de lokale kystsamfund og de kommunale økonomier. Vi kan ikke stiltiende se til, at fiskerierhvervet tvinges i knæ med en tilsyneladende unuanceret CO2-afgift, står der blandt andet.

Brevet er underskrevet af Søren Smalbro (V), borgmester i Hjørring Kommune, Karsten Thomsen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune, Niels Jørgen Pedersen (V), borgmester i Thisted Kommune, Tobias Johansen (V), borgmester i Læsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune og Anne-Mette Ulstrup (DF), viceborgmester i Jammerbugt Kommune. Sammen udgør de Nordjysk Fiskerikommunenetværk.

Se hele brevet her

Åbent brev til minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen

De nordjyske fiskerihavne er helt dominerende i dansk fiskeri, og samtidig meget afgørende for både de lokale kystsamfund og de kommunale økonomier. Vi kan ikke stiltiende se til, at fiskerierhvervet tvinges i knæ med en tilsyneladende unuanceret CO2-afgift pr. 1. januar 2025.

Afgiften må uden tvivl udskydes, afbalanceres og indfases i et tempo, som giver mening – dels ift. at finde den bedste løsning ift. klima og miljø, og dels ift. at behandle erhvervet med respekt og realisme.

Vi er ganske enkelt nødt til at indfase afgiften i et tempo, som står mål med tilgængelighed og lønsomhed ved andre relevante drivmidler – om det så måtte være biobrændstof, batteriteknologi eller andet.

Teknologien er ikke p.t. tilpasset, og i praksis vil vi med en særskilt dansk CO2-afgift presse fiskeriet i 2 mulige retninger – enten lukker en del af erhvervet ned, eller også flyttes en del af fiskeriet til udenlandske havne.

Og dermed kender vi alle udmærket resultatet – vi ender som samfund med at importere fiskeprodukter fra lande og havne, som på ingen måde bekymrer sig om hverken miljø eller klima.

Dermed har vi fat i kernen af et gammelkendt problem i dansk enegang på klimaområdet: Danmark ender med at være så meget på forkant, at vi blot skubber danske arbejdspladser og industriproduktion til andre lande.

Vi må på det skarpeste appellere til, at eksempelvis en CO2-afgift ikke indføres af Danmark alene – det må være en sag for hele EU. Vi kan ikke på den ene side have et fiskerierhverv, som er gennemreguleret i EU for blandt andet at tilsigte lige og fair konkurrencevilkår, og så samtidig indfase en afgift kun for dansk fiskeri, som vil gøre præcis det modsatte – at efterlade vores erhverv i en total ulige konkurrence.

Nuvel, den danske stat udtrykker at ville kompensere fiskerne gennem de første 5 år af afgiftsperioden; men når vi samtidig har grund til at tro, at der end ikke er styr på denne kompensationsordning, blandt andet af skattetekniske årsager, ja så er vi på ingen måde trygge ved den kommende ordnings introduktion i al hast.

Vi må gøre alt for, at Danmark ikke går enegang, men i stedet indfaser en afgift i samarbejde med alle øvrige EU-lande – alt andet er helt absurd. Danmark må ikke gå enegang på et så stærkt konkurrencepræget marked.

Husk endvidere på, at lige præcis fiskerierhvervet er af afgørende betydning for lokale og kommunale økonomier i de danske – og ikke mindst de nord- og vestjyske – landdistrikter. Her er det samtidig nærmest umuligt at erstatte fiskerierhvervet med andre produktions- eller videnserhverv.

Det er selvsagt kritisk, ikke mindst i lyset af, at stort set alle havnene har investeret massivt i moderne og udbygget infrastruktur, som i høj grad er tilpasset netop fiskeriet. I tilgift skaber en arbejdsplads til havs adskillige jobs i havnene og i de mange industri- og transportvirksomheder, som læner sig tæt opad fiskeriet.

Hele denne fiskeriklynge kan vi ikke, som borgmestre i det vestlige og nordlige Jylland, tillade bliver smadret. Fiskeriet er pr. definition yderst mobilt, når det handler om køb af brændstof og anløb af fremmede havne, og konsekvensen af den kommende afgift skubber naturligvis erhvervet væk fra Danmark.

Så enkelt er det!

Nyere fartøjer, billigere og mere tilgængelige biobrændstof- og batteriteknologier, bedre og mere energibesparende redskaber kombineret med en ret massiv nedgang i fiskeriet gennem mange år trækker alt sammen i retning af et mere bæredygtigt fiskeri – men særligt de førstnævnte indsatser kan ikke indføres over natten.

Det vil tage år, og det vil kræve forstående banker og kreditorer ift. fiskerierhvervet, som i forvejen har begrænset adgang til risikovillig kapital.

Endelig er vi ganske enkelt også skuffede over at se, at de selvsamme kommuner, som indiskutabelt bidrager allermest til Danmarks grønne omstilling via vindmøller og solceller, nu skal lide den tort også at betale for omstillingen med en nedgang i det for os afgørende fiskerierhverv.

Det kan ganske enkelt ikke passe, at vi betaler for den grønne omstilling på ALLE fronter, mens store dele af det øvrige Danmark kan læne sig komfortabelt tilbage. Vi kan ikke acceptere at blive straffet for vores indsats ved også at skulle afvikle det, som er afgørende for vores økonomiske sammenhængskraft, nemlig de arbejdspladser og den store værdi, som er knyttet til vores primære erhverv og produktionsvirksomheder.

Regnestykket er endda endnu sværere at godkende, når vi kan forudsige, at produktion og jobs i stedet blot rykker til udenlandske havne. Det er ikke klog grøn omstilling!

Vi vil på det kraftigste opfordre til, at CO2-afgiften udskydes, afbalanceres i en tæt dialog mellem statslige myndigheder, erhverv og kommuner – og ikke blot hastes igennem for at kunne demonstrere en national handlekraft.

Med venlig hilsen
Nordjysk Fiskerikommunenetværk

Søren Smalbro, Borgmester Hjørring Kommune & Formand for Nordjysk Fiskerikommune Netværk
Karsten Thomsen, Borgmester Frederikshavn Kommune
Niels Jørgen Pedersen, Borgmester Thisted Kommune
Tobias Johansen, Borgmester Læsø Kommune
Hans Ejner Bertelsen, Borgmester Morsø Kommune
Anne-Mette Ulstrup, Viceborgmester Jammerbugt Kommune


Galt eller genialt? Salon Sanne 'sparer' på strømmen

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nyheden om den rekorddyre elpris har fået Sanne Sørensen til at lave lidt sjov med kunderne.

Herover kan du se et billede af en frisør, hvor det ligner hun har taget alle midler i brug for at spare på strømmen; hun har taget pandelampe på og blæser ind i en slukket føntørre med sin mund, mens en kunde sidder i frisørstolen.

Er den mon god nok? Er hun virkelig så vild efter at spare?

Nej. Godt nok er hun nordjyde og bevidst om priser, men det er altså bare for sjov. For hvis der er noget Sanne Sørensen kan lide, er det et godt grin i salonen.

- Ja, det er da en joke, griner Sanne Sørensen ind i telefonen.

- Vi skal da have lidt grin, også når det er lidt træls. Det skal ikke være så kedeligt det hele, siger hun til TV2 Nord denne torsdag eftermiddag, hvor elpriserne sætter ny Danmarksrekord.

Kunderne er med på lidt fis og ballade

De tilbagevendende høje elpriser har nemlig været et emne, der har været oppe at vende flere gange i salonen. Og da hendes datter her til morgen sad i stolen, blev de enige om, at det skulle der altså laves lidt fis med.

- Jeg har fået mange fine tilbagemeldinger fra folk, der synes, det er sjovt.

Men selvom det er gak og løjer, tænker hun da over, at prisen i dag er høj. For hun har en variabel elpris, og derfor er det netop denne eftermiddag, at strømmen er ekstra dyr.

- I salonen kan jeg jo ikke spare. Der skal tændes føntørrere og varmere til kunderne - men det er da nok ikke lige nu, jeg sætter en tøjvask over, siger hun med et stort grin og kommer med en anekdote fra salonen tidligere i dag:

- Jeg havde en herre i salonen, der gav mig og en anden kvindelig kunde et godt grin. For han mente ikke, jeg skulle bruge en masse el på at føntørre hendes hår helt tørt. Så mit opslag på Facebook har givet anledning til fis og ballade, og sådan kan jeg godt lide at have det her i salonen, siger hun.

Og hun er ikke den eneste, der laver lidt fis med dagens varme emne. Også ved Hanstholm Madbar laver de lidt sjov med elpriserne.