02:37

Video: Malthe Birger Jensen

Adams forældre sloges: Nu vil kommune spare hjælpen væk

Famile- og socialudvalget i Aalborg Kommune har foreslået at spare på ni fritidscentres forebyggende indsatser væk. Det er indsatser i socialt belastede områder.

Penge til blandt andet skilsmisse- og sorggrupper i socialt belastede boligområder ser ud til at blive sløjfet på Aalborg Kommunes budget for 2021. Det kan få store konsekvenser for børnene, lyder det fra pædagogerne. De mener, at den økonomiske regning kan blive meget større på længere sigt.

En af de børn, der har glæde af en af de forebyggende indsatser for børn i Aalborg Kommune er Frederik Johansen. Hans forældre er blevet skilt.

- Det er svært at være mig nogle gange. Nogle gange kan min far gøre nogle rigtig dumme ting, fordi han har et alkoholproblem, fortæller han. 

Læs også Sygehus i Hjørring hårdt ramt: 44 ansatte er sendt hjem i corona-karantæne

Også Adam Amamis forældre gik fra hinanden.

- De var meget oppe at skændes og slås. Jeg boede i krisecenter i meget lang tid, siger han. 

- Kan ende i angst eller depression

Begge drengene har været tilknyttet en såkaldt skilmissegruppe med andre unge i samme situation. Det har hjulpet begge til at få talt om tingene. Men det initiativ, de drengene har fået hjælp fra, ser nu ud til at blive sparet væk i Aalborg Kommune budget for 2021. 

- Vi er dybt uenige, og vi er bekymrede for børnene og de unges trivsel og deres fremtidige liv, siger Agnethe Kortegaard, der er innovationspædagog og tillidsrepræsentant ved Fritidscenter Byggeren i Aalborg.

Familie- og socialudvalget har foreslået at spare ni fritidscentres understøttende indsatser væk. Indsatser som foregår i socialt belastede boligområder, og blandt andet inkluderer skilsmissegrupper og sorggrupper.

  Foto: Malthe Birger Jensen

- I værste fald kan det ende med angst eller depression, hvis man går med tanke som ikke får bearbejdet med nogen, siger Agnethe Kortegaard.

Besparelsen er på i alt 600.000 kroner, og pædagoernes fagforening, BUPL, deler fritidscentrene og skolernes bekymring.

- Jeg tænker, at pengene er rigtig godt givet ud. Vi får den ene rapport efter den anden om, at flere børn og unge mistrives, siger Formand for BUPL Nordjylland, Liselotte Thomsen. 

Finder besparelsen hvor det gør mindst ondt

Ifølge rådmand for familie- og beskæftigelsesforvaltningen i kommunen, Mai-Britt Iversen, bruger Aalborg Kommune flere penge på området end sammenlignelige kommuner.

Hvad tænker du, når fagpersoner siger, at det her kan gå ud over de unges trivsel?

- Nu er det heldigvis ikke så stor en besparelse. Men klart at når man tager 65.000 kroner fra et fritidscenter, kan det betyde noget for trivslen. Jeg håber, at vi finder nogle steder, hvor det gør mindst ondt i forhold til de unge, siger hun.

Udover menneskelige omkostninger, så mener de i Aalborg Øst også, at den økonomiske regning på sigt kan blive stor for Aalborg Kommune

- Forebyggende indsatser er jo langt billigere end hvis man skal lave nogle mere gennemgribende indsatser senere i livet, siger Agnethe Kortegaard. 

Læs også Aalborgensisk virksomhed politianmeldt

Gruppen gør en forskel

For Frederik Johansen og Adam Amami har skilmissegruppen gjort en forskel.

- Jeg har det meget bedre. Alle i den gruppe kan man stole på, fordi man har et løfte om, at man ikke fortæller det videre, forklarer Adam, og Frederik stemmer i. 

- Det giver sådan en glad og afslappet følelse. Sådan en tryg følelse, siger han. 

Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen skal i alt spare 0,5 procent af det samlede beløb de i 2020 har til rådighed. Det endelig budgetforlig forventes at blive præsenteret torsdag.