Anonymt brev om overvågning: - Vi er så utrygge
Se indslaget om det anonyme brev her.
Et anonymt brev er i denne uge landet i postkassen hos flere politikere i Aalborg Kommune. I brevet fortæller forvaltningsmedarbejdere om overvågning af ansatte og utryghed på arbejdspladsen.
- I dag er vi meget utrygge.
Sætningen kommer fra et anonymt brev, som byrådspolitiker Kristoffer Hjort Storm (DF) fandt i sin postkasse tirsdag. Han er ikke den eneste, der har modtaget brevet, der er sendt til en række udvalgte politikere og medier.
Brevets utrygge afsendere er medarbejdere på den tidligere Familie- og Beskæftigelsesforvaltning, der i dag hedder Job og Velfærd. I brevet fortæller de anonyme afsendere om, hvordan de mener, de er blevet overvåget af IT-ledelsen.
Vi tør ikke tale fortroligt i nærheden af vores computer
Anonym
Afsløret af private samtaler
Sagen er ifølge brevskriverne ikke ny. De mener, at der tidligere er lagt låg på sagen, for da de gik til de faglige organisationer, skete der ikke noget ved det. Efterfølgende er de blevet så utrygge, at de ikke længere tør gå til ledelsen, derfor skriver de i stedet bredt ud.
- Vi vil lyttes til. Overvågningen er styret af ledere, der styrer "by fear". Vi tør ikke længere tale fortroligt i nærheden af vores computer, lyder det i brevet.
Den mulige overvågning opdagede medarbejderne, fordi ledere fra IT-afdelingen pludselig kunne referere fortrolige samtaler mellem ansatte. Derfor gætter de på, at overvågningen er sket gennem computere og andet teknologi.
- Meget bekymrende
Kristoffer Hjort Storm er egentlig rådmand for Senior og Omsorg, men han reagerede med det samme på brevet.
- Jeg synes ikke, vores medarbejdere skal gå og leve i frygt. Det er vigtigt, at de kan gå på arbejde og bidrage med det, de vil, siger Kristoffer Hjort Storm.
Derfor skrev han med det samme til rådmanden for det relevante området, Nuuradiin S. Hussein (S).
- Det er selvfølgelig noget, der gør indtryk og noget, jeg tager alvorligt, og det virker meget meget bekymrende, siger Nuuradiin S. Hussein.
Ingen af politikerne havde tidligere hørt noget om sagen.
Afgørende med vidner
Efter også at have modtaget de anonyme breve, gik rådmanden i gang med at undersøge sagen. Selvom han ikke genkendte sagen, har den måske været forbi forvaltningen før han selv kom til.
- Jeg har ladet mig fortælle, at der har været en sag for to år siden, som man har håndteret. Om det er den her sag, og hvor meget det har været, det må en undersøgelse vise, siger Nuuradiin S. Hussein.
Rådmanden vil igangsætte en undersøgelse, som både skal klarlægge, om der stadig er problemer, som brevet antyder, og om sagen tidligere er behandlet korrekt. Indtil videre har han taget fat i de faglige organisationer, og nu skal der findes et eksternt firma, som kan gennemføre undersøgelsen.
Det vil få konsekvenser, hvis det viser sig, at der er noget om den her bekymring
Nuuradiin S. Hussein (S)
At forvaltningen bliver undersøgt af en ekstern part er for Kristoffer Hjort Storm vigtigt. Han mener derudover, at det er afgørende at høre fra nogle af medarbejderne selv. Derfor har han selv efterlyst afsenderne af brevet på Facebook.
Byrådspolitikerne er enige om, at beskyldningen er så alvorlig, at den skal tages meget seriøst.
- En ting skal være helt 100 procent sagt og sikkert - vi tager det alvorligt, og det vil få konsekvenser, hvis det viser sig, at der er noget om den her bekymring, siger Nuuradiin S. Hussein.